15 Temmuz’da Türk milleti tarih yazdı

Türk tarihinin en uzun ve karanlık günlerinden biri olan ve 251 insanımızın şehit düştüğü 15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçti.

Türk tarihinin en uzun ve karanlık günlerinden biri olan ve 251 insanımızın şehit düştüğü 15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçti. Devletin en stratejik kurumlarına sızan FETÖ’nün darbe girişimini püskürten Türk milleti tarihi bir destan yazdı. Türkiye'nin en stratejik kurumlarına sızdırılan ve kanlı emellerini 15 Temmuz 2016 tarihinde açığa çıkaran FETÖ'nün, darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçti. 15 Temmuz Türk tarihinin en uzun ve en karanlık günlerinden biriydi. TSK içindeki FETÖ terör üyesi hainlerin kalkışması, milletin sağlam iradesi ile önlenirken, darbe girişimi 22 saatte bertaraf edildi. 251 insanımızın şehit düştüğü 15 Temmuz’un en önemli kahramanı ise de Astsubay Ömer Halisdemir oldu.

DARBE GİRİŞİMİNİN SEYRİNİ DEĞİŞTİRDİ

Zekai Aksakallı’nın emriyle darbeci general Semih Terzi’yi öldüren sonra da darbeciler tarafından şehit edilen Ömer Halisdemir, darbe girişiminin seyrini değiştirdi. Bu uğurda şehit olan Ömer Halisdemir Türk milletinin gönlünde taht kurdu. Halisdemir’in ismi memleketi Niğde’deki üniversiteye verildi. O yıllarda doğan binlerce erkek çocuğuna da Ömer Halis ismi verildi.

Girişimin yönetim merkezi Akıncı Üssü'nün de bulunduğu başkentte 15 Temmuz 2016'da "kara" bir gece yaşandı. 16 Temmuz saat 03.00'te yapmayı planladıkları darbe girişimini Genelkurmay'daki hareketliliği görüp panikleyerek 15 Temmuz 21.30'a çeken FETÖ'nün ülkeye yaşattığı en kanlı gecenin merkezi başkent Ankara oldu. Başkent Ankara’da FETÖ mensubu pilotlar alçak uçuş yaparak, halkta korku ve panik yaratmak istediler. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise halkın üzerine ve devlet kurumlarına ateş etmeye başladılar.

251 VATAN EVLADI ŞEHİT DÜŞTÜ

Ankara'daki Akıncı Üssü'nden yönetilen darbe girişiminde, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın da aralarında bulunduğu birçok komutan alıkonuldu. Tank ve zırhlı araçların kışla dışına çıktığı gecede, FETÖ üyesi pilotların kullandığı savaş uçakları TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Emniyet ve TÜRKSAT'ı bombaladı. Türkiye, o gece 251 vatan evladını şehit verdi. Ama hainlerin kalkışması bir gün bile sürmedi. Karanlık gecenin şafağında demokrasi galip geldi. Türk milleti tarihinin en uzun gecesinde devletine ve milli egemenliğine sahip çıkarak, okyanus ötesi bir darbe girişimini püskürttü. Türk toplumunun her kesiminden farklı siyasi görüşlerden on binlerce insan İstanbul ve Ankara gibi şehirlerin yanı sıra diğer şehirlerde de sokağa çıkarak, canlarını ortaya koydu. Darbecilere büyük bir şok yaşatan, Türk milleti 15 Temmuz’da bir destan yazdı.

TÜRK MİLLETİ BÖYLE BİR İHANET GÖRMEDİ

16 Temmuz'un ilk dakikalarında bu kez darbeciler istihbaratın merkezini hedef aldı. Askeri bir helikopter MİT'i taradı. Türk Silahlı Kuvvetlerine sızmış FETÖ mensubu ve bu örgütü destekleyen 8 binin üzerinde askeri personel, 35 uçak, 3 gemi, 37 helikopter, 74'ü tank 246 zırhlı araç ve 4 bine yakın hafif silahın kullanıldığı darbe girişimi, Türkiye Cumhuriyeti tarihine kara bir leke olarak düştü. FETÖ’cü hainler devletin uçaklarını, helikopterlerini millete yöneltti. Helikopterlerden çıkan kurşunlar çok sayıda insanımızın hayatını kaybetmesine neden oldu. Hainler hedef gözetmeksizin sokağa çıkan insanların üzerine ateş açtı. Ayrıca kentin farklı yerlerindeki birçok birlikteki tank ve zırhlı araçlar da kışla dışına çıktı. Ertesi gün öğle saatlerine kadar süren olaylara vatandaşlar kahramanca direndi.

44 POLİSİMİZ SALDIRIDA ŞEHİT DÜŞTÜ

Ankara’nın merkezinde bu olaylar yaşanırken FETÖ mensubu darbecilerin kullandığı F-16 savaş uçağı, saat 23.18'de Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığına bomba attı, 7 kişi şehit oldu, 5 kişi yaralandı. 16 Temmuz'un ilk saniyelerinde Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Başkanlığı da bombalandı, 44 polis şehit oldu, 36 kişi yaralandı. Yenimahalle'deki MİT yerleşkesini ateş altına alındı. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndan TRT'ye giden darbeciler saat 00.13'te canlı yayında zorla darbe bildirisi okuttu.

HALK MEYDANLARA İNDİ, ŞEHİTLER VERİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saat 00.24'te CNN Türk televizyonuna bağlandı. Görüntülü telefon aramasıyla kurulan bağlantıda Erdoğan, "Bu gelişme gerçekten Türk Silahlı Kuvvetlerimizin içindeki bir azınlığın ne yazık ki kalkışma hareketidir ve bu malum yapıya ait paralel yapılanmanın teşvik ettiği üst akıl olarak onların kullandığı bir harekettir" dedi. Vatandaşlar Genelkurmay Başkanlığının çevresindeki İnönü Bulvarı ve Milli Müdafaa Caddesi ile Kızılay Meydanı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, AK Parti Genel Merkezi ve Jandarma Genel Komutanlığı civarı başta olmak üzere meydan ve caddelerde toplanmaya başladı. Kışladan çıkan askerlere tepki gösteren vatandaşlar, kalkışma içerisinde bulunan askerlerle mücadeleye girişti.

BEŞTEPE'Yİ VE MECLİS’İ DE HEDEF ALDILAR

Darbeciler günün aydınlanmasıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesini hedef aldı. Darbe girişimi içinde yer alan pilotların kullandığı F-16'ların birinden saat 06.19'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yakınındaki köprülü kavşak ve otoparka 2 bomba atıldı. Burada 15 kişi şehit edildi, 7 kişi yaralandı. Darbeci pilotların Ankara üzerindeki uçuşlarının sabah saatlerinde de devam etmesi üzerine darbe girişiminde yer almayan uçaklar, üsteki çeşitli noktaları vurarak darbecilerin uçaklarının kalkışının önüne geçti. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yaşanan bu karanlık ve ihanet dolu gece milli birlik ve beraberliğin önemini bir kez daha ortaya koydu. Konya’da ve Türkiye’nin diğer şehirlerinde binlerce vatandaş askeri birliklere hareket ederek, başka bir kalkışma olmaması için nöbet tuttular. Konya’da on binlerce insanlar günlerce Mevlana Meydanı’nda demokrasi nöbeti tuttu.

FETÖ’CÜ MEMURLAR KAMUDAN İHRAÇ EDİLDİ

15 Temmuz’dan sonra da FETÖ ile mücadele devam etti. Devletin her kademesine ve en stratejik yerlerine sızan FETÖ terör örgütüyle bağlantılı olan memurlar, savcılar, polisler, hakimler, öğretim üyeleri ve askerler kamudan ihraç edildi. FETÖ’nün gizli yazışma programı olan Bylock’u kullandığı tespit edilen kamu görevlileri ve siviller tutuklandı. Çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle FETÖ ile bağlantılı kamu görevlileri ihraç edildi. Suçsuz olduğunu ispat eden kamu görevlileri ise görevlerine iade edildi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri