Teknoloji hayatımızda yeni bir devri başlatacak olan 4.5G için geri sayım devam ediyor. Nisan 2016 itibariyle bu teknolojinin kullanımı başlayacak. Ancak öncesinde hazırlıklar son hızıyla sürüyor. Bu teknolojiyi bekleyen abonelerin kendilerini de hazırlaması gerekiyor.
Abonelerin 4.5G’yi kullanabilmesi için sadece 4.5G’yi destekleyen bir telefona ya da tablete sahip olmaları yeterli değil. Sim kartlarının da bu yeni teknolojiyi destekleyen özellikte olması gerekiyor. Uzun süredir sim kartını değiştirmemiş olan abonelerin büyük kısmı bunları değiştirmek zorunda kalacak.
Uyumlu mu değil mi?
Sektör yetkililerinin verdiği bilgilere göre, Türkiye genelinde kullanılan 72.8 milyon hattın 12 milyona yakın kısmı 4.5G’li mobil ürünlerde kullanılıyor. 38 milyona yakın abone 4.5G uyumlu sim karta geçiş yapmış durumda. Yapılmakta olan bazı kampanyalarla abonelere 4.5G uyumlu sim kartlar veriliyor. Ücretini ödeyip sim kart değiştirme imkanı da var. Sim kart değişiminde operatör ve bayiye bağlı olarak 8-25 TL arasında fiyat talep edilebiliyor.
Yetkililerin tahmini önümüzdeki 6-7 aylık sürede 15 milyona yakın mobil abonenin hem ses hem de data hatlarında 4.5G’ye uyumlu sim kartlara geçiş yapacağı yönünde. Abone merkezlerinde oluşacak yığılmalara karşı abonelerin şimdiden sim kartlarını değiştirmeleri öneriliyor. Pek çok operatör ve bayi şimdiden 4.5G’li sim kartlara geçiş yapmak isteyenlere hizmet vermeye hazır.
Peki kimlerin sim kartını değiştirmesi gerekecek? Tabii ki eski telefonlara sahip olan ve büyük boyda sim kartı olanlar ilk sırada görünüyor. 3G’nin kullanıma girdiği 2009’dan beri 4G uyumlu sim kartlar dağıtılıyor. O tarihten itibaren operatörler yeni cep telefonu modelleriyle beraber 4G uyumlu sim kartları dağıtıyor. Sim kartını değiştirdiği halde 4G uyumlu olmayan bir sim karta sahip olanların da değiştirmesi gerekecek.
Şu anda kullanılmakta olan cihaz ve sim kartların 4.5G’ye uyumlu olup olmadığı operatörler aracılığıyla sorgulanabilecek.
4.5G teknolojisine uygun sim kart ve cihazı olan kullanıcılar, herhangi bir ek ücret ödemeden bu teknolojiden yararlanabilecek. Diğer kullanıcılar ise 4.5G uyumlu sim kart ve cep telefonu edinmek durumunda kalacak. Bunun maliyeti ise tercih edilen tarife paketi ve cihaz modeline göre değişecek.
Şekli değişmeyecek
Sim kartlar standart, mikro ve nano olmak üzere ayrı çeşitlere sahip. 4.5G uyumlu sim kartlar iç içe geçirilebilen ve birbirinden ayrılabilen üç ayrı kartı tek bir sim kartta bir araya getiriyor. Böylece cep telefonu abonesi kendi kullandığı cihazın gerektirdiği şekilde sim kartını kolayca standart/mikro/nano olarak kullanabilecek. Ayrıca mevcut sim kartlar 4.5G uyumlu sim kartlarla değiştirilirken şeklinde bir değişiklik söz konusu olmayacak. 4.5G uyumluluğu yeni sim kartların içindeki yongalarla sağlanacak.
Operatörünüze danışın
Operatörler abonelerinin 4.5G uyumlu sim karta sahip olup olmadıkları konusunda bilgilendirme hizmeti veriyor. Turkcell, web sitesinde cep telefonu numaranızı girerek sim kartınızın uyumlu olup olmadığını anlamanızı sağlıyor. Ama zaten uzun zamandır yeni sim kart alan abonelere 4.5G uyumlu olanları veriyor.
Vodafone Türkiye ise, 3G hizmetinin başladığı 2009 yılından beri müşterilerine 4G ve üstü teknolojilerle uyumlu sim kartları sunuyor. Firma yetkilileri, Vodafone sim kartlarının yüzde 85’ine yakınının 4.5G uyumlu olduğunu söylüyor.
Türk Telekom Grubu yetkilileri ise, 4.5G hızından yararlanmak isteyenlerin sim kart değişikliği yapması gerektiğini belirterek, “Mevcut sim kartlar 4.5G şebekesini desteklemiyor. 4.5G uyumlu sim kart almak isteyen abonelerimiz normal sim kart değişim ücreti kadar ücret ödeyerek değişim yapabilirler. Yani sim kart değiştirme işlemi dışında ek bir ücret alınmayacak. Ayıca geçen ay başlayan kampanyayla sunduğumuz cihaz kampanyalarından yararlanan müşterilerimize 4.5G uyumlu SIM kartları ücretsiz olarak sunuyoruz” dedi.
Nesnelerin interneti ekonomi için fırsat
Sanayi devriminden bu yana dünyanın en hızlı dönüştüğü dijital çağa doğru yol alırken, teknolojide ciddi bir kırılma noktasına gelindi.
Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım, dijital çağın getireceği olağanüstü fırsatlardan faydalanabilmek için Türkiye’de, şehirlerin, sektörlerin ve şirketlerin dijitalleşmesi ve dönüşmesi gerektiğini söyledi. Kıvılcım, herşeyin interneti adını verdikleri internetin gelecek neslin temeli olan nesnelerin interneti ile yeni dijital çağa doğru yol alındığını belirtti. Kıvılcım, “Önümüzdeki 10 yılda nesnelerin interneti uygulamaları ve devamında her şeyin interneti, dünya çapındaki işletmeler ve hükümetler için 19 trilyon dolarlık fırsat sunuyor.
Verimliliği artıracak
Türkiye’de ise her şeyin internetinin özel sektörde yaklaşık 170 milyar dolar, kamu sektöründe ise yaklaşık 23 milyar dolar değer yaratmasını bekliyoruz” dedi.
Nesnelerin interneti uygulamalarının sağlık, finans, turizm, lojistik, üretim, kamu hizmetleri gibi alanlarda verimliliği artıracağına dikkat çeken Kıvılcım, “İyi bir dijital strateji ile Türkiye’nin gayrisafi milli hasılası artabilir, maliyetlerini azaltabilir ve yeni iş alanları yaratılarak, devletin sunduğu hizmetlerin daha geniş alanlara ulaştırılması sağlanabilir” dedi.
15 milyon sim karta 4.5G ayarı gelecek
Cep telefonunda hız sınırlarını zorlayacak olan 4.5G için Türkiye’de 15 milyon sim kartın da değişmesi gerekecek.