14 Mart Tıp Bayramı, başta doktorlar olmak üzere sağlık alanında çalışan hizmet eden kardeşlerimize teşekkür anlamını taşıyan gündür
Tıp alanında çalışanlar için hem bir kutlama, hem çalışma alanındaki sorunlara dikkat çekme, hem de meslekteki önemli olay ve kişileri anma etkinliği olan 14 Mart Tıp bayramı, Türkiye’de modern Tıp alanında çalışanlar için hem bir kutlama, hem çalışma alanındaki sorunlara dikkat çekme, tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul ediliyor. Tıp Bayramı, her Mart ayının 14’ünde kutlanan, Türkiye’de tıp alanında, çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günüdür. 1976’dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart’ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir.
Tıp Bayramı’nın ortaya çıkışı, 14 Mart 1827’de İkinci Mahmut döneminde Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önermesiyle kurulan ilk cerrah hane olan Tıp hane-i Amire ve Cerrah hane-i Emire'nin kurulmasıyla oluşmuştur. Cerrah hanenin kurulmasıyla Türkiye modern tıp eğitimine başladı ve okulun kuruluş günü olan 14 Mart tarihi de “tıp bayramı” olarak kabul edilmiştir. Tıp Bayramının ilk kutlaması 14 Mart 1919’da işgal altındaki İstanbul’da yapılmıştır. Tıbbiye 3. Sınıf öğrencisi Hikmet Boran önderliğindeki tıp okulu öğrencileri, işgali protesto için toplanmış ve dönemin ünlü doktorları da destek vermiştir. Böylece ilk Tıp Bayramı, tıp sektöründe hizmet edenlerin yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.
Peygamber efendimiz ( s.a.v ) tıp ve sağlık ile ilgili sözleri
"Sağlıklı mümin, hastalıklı müminden daha iyi, daha üstün ve Allah'a daha sevimlidir." ( Hz. Muhammed (s.a.v) )
"Sağlık, vücutları sağlam olanların başına konmuş bir taçtır." ( Hz. Muhammed (s.a.v) )
Dünyada benzer kutlamalar, farklı tarihlerde yapılmaktadır. Örneğin ABD’de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıl dönümü; Hindistan’da ünlü Doktor Bidhan Chandra Roy’un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıl dönümü olan 1 Temmuz günü “Doktorlar Günü” olarak kutlanır.
Her gün sağlık çalışanlarının hastalar tarafından uğradıkları şiddeti haberlerde izliyoruz. Devlet hastanelerinde çalışan doktorlar gün içerisinde çok fazla hasta ile ilgilenmek zorunda kalıyorlar. Bunlar sağlık personelinin yaşadığı sorunlardan sadece iki tanesi. Tıp Bayramı sayesinde hem sağlık çalışanlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi hem de hastalara daha iyi hizmet verebilmeleri ile ilgili neler yapılabileceği konuşuluyor.
Sağlık hizmetlerinin ülkemizde en üst seviyeye çıkarılması için fedakarca çalışan ve sağlık alanında değerli katkılarda bulunan doktorlarımızın ve tüm sağlık çalışanlarımızın Tıp Bayramını kutlarım.