13 ilçede haşhaş ekimi serbest

Ahırlı, Akören, Akşehir, Beyşehir, Derbent, Doğanhisar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Seydişehir, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak ilçelerinde izin belgesi karşılığında haşhaş ekimi ve çizilmemiş haşhaş kapsülü üretimine büyük ilgi var.

Haşhaş ekim, üretim, kontrol, kapsül alım, depolama, muhafaza, sevk ve imalat işlemlerinin modernizasyonu gibi malzeme temini, ithalatı ve sözleşmeli ekim konularında Toprak Mahsulleri Ofisi yetkili.  TMO, gerektiğinde gıda ve süs amaçlı haşhaş ekimi yaptırmak üzere üreticilerle sözleşme yapmak üzere yetkilendirildi. TMO tarafından haşhaş kapsülü ve kapsülden elde edilen morfin ve türevleri ile haşhaş tohumunun iç ve dış satışlarından, tohumluk üretim ve dağıtımından doğabilecek zararlar, görevi zarar sayılacak ve Hazine tarafından karşılanacak. 2 yıl önce alınan kararla  Afyonkarahisar, Amasya, Burdur, Çorum, Denizli, Isparta, Kütahya, Tokat, Uşak illerinin tamamı, Balıkesir'e bağlı Balya, Bigadiç, Dursunbey, İvrindi, Kepsut, Savaştepe ve Sındırgı ilçeleri, Eskişehir'e bağlı Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, Han, Mahmudiye, Mihalıççık, Seyitgazi ve Sivrihisar ilçeleri, Konya'ya bağlı Ahırlı, Akören, Akşehir, Beyşehir, Derbent, Doğanhisar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Seydişehir, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak ilçeleri, Manisa'ya bağlı Merkez, Demirci, Gördes, Köprübaşı, Kula, Sarıgöl ve Selendi ilçelerinde izin belgesi karşılığında haşhaş ekimi ve çizilmemiş haşhaş kapsülü üretiminin serbest bırakıldı.

DEVLET DENETİMİNDE EKİLİYOR

Haşhaş ekimini teşvik edici tedbirlerin alınması, kaliteli ürün yetiştirilmesi için yapılan ıslah çalışmaları, tohumluk üretimi, kapsülün muhafazası ve depolanması ile satın alınan ürünlerin değerlendirilmesindeki maliyet artışları dikkate alınarak, TMO tarafından haşhaş kapsülü ve kapsülden elde edilen morfin ve türevleri ile haşhaş tohumunun iç ve dış satışlarından, tohumluk üretim ve dağıtımından doğabilecek zararlar görev zararı sayılacak ve Hazinece karşılanacak. TMO'nun haşhaş kapsülü alımı için gerek duyacağı finansman, bütçeye konulan ödenekten yapılacak aktarımlar ve iç veya yurt dışı kredi temini suretiyle karşılanabilecek. TMO'nun bu kapsamda yurt içinde veya yurt dışında kullanacağı döviz veya Türk Lirası cinsi krediler üzerinden Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi yapılmayacak. Söz konusu krediler nedeniyle bankaların lehe aldıkları paralar yüzde 1 oranında banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi olacak. TMO tarafından kredi temini için yapılacak "alım garantili satış" ve benzeri finansman tekniklerinin uygulanmasında belirlenen alım satım şartları aranmayacak. Bu işlemlerden doğan alım satım farkları, vergiler ve benzeri yükümlülükler borçlanma maliyeti olarak kabul edilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri