12,12,12 altının günü olacak

Altın fiyatlarının yönünü bugün gerçekleşecek Fed toplantısı belirleyecek.

Altın fiyatlarının yönü bugün yapılacak Fed toplantısı belirleyecek. Eski Fed Başkanı'nın yeni politikaları eleştirmesine rağmen altının kaderini yine de bu toplantı belirleyecek.

GCM Menkul Kıymetler Tarafından Hazırlanan Altın Fiyatları Raporu:

ABD Merkez Bankası eski başkanı Alan Greenspan, Fed'in teşvik önlemlerinin ekonomi üzerinde çok büyük bir etki yaratmadığını savundu. Fed, finansal krizin başından bu yana faizleri sıfıra yakın seviyede tutuyor ve mortgage tahvili ve Hazine kağıdı alımları gibi sıra dışı önlemler uyguluyor. Kritikler, Fed'in "havadan" para basarak parasal genişlemeye gitmesinin, enflasyonist baskı yaratacağını söylüyor. Ancak Greenspan, bankaların taze parayı kredi vermediğine dikkat çekerek, Fed'in politikalarının çok etkisinin olmadığını ileri sürüyor. Merkez bankası başkanlığı görevinden ayrılmasından bu yana Fed'in politikalarına ilişkin açıklamada bulunmadığını ifade eden Greenspan, "Ancak şunu söylemem gerekiyor ki sevin ya da sevmeyin Fed ne yapıyorsa çok fazla etki göstermiyor" dedi.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Gün altının günüdür ve bugün FED’den çıkacak sonuç altın fiyatlarını direk olarak etkilemektedir. Özellikle de parasal genişleme ihtimallerinin Altın fiyatlarını yukarı yönlü hareketlere maruz bırakıldığını, parasal genişleme ihtimallerinin konuşulmadığı zamanlarda da sert satışlara maruz kaldığını gözlemlemektedir. Bu nedenle de bugün FED’in alacağı tahvil ihalesi kararı büyük önem taşımaktadır. FED’in şuan tahvil programı QE3 diye adlandırdığımız 3. Tur uzun vadeli tahvil alım programı= 40 milyar dolar Operation twist olarak adlandırdığımız kısa vadeli tahvil alım programı= 45 milyar dolar Bugün Operation Twist olarak adlandırdığımız kısa vadeli tahvil alım programın da ya tamam ya devam olarak belirlenmiştir. Yani özetle FED 2013 yılına ya 85 milyar dolarlık tahvil programı ile devam edecek ya da 40 milyar dolar ile tahvil programına devam edecektir. Burada özellikle operation twist’in devam etmesi yeni bir tahvil alım programı oluşacağı görüntüsü ile altın fiyatlarında sert yükselişler gözlemeyebileceğimiz gibi, kısa vadeli tahvil ihalesinin sonlanması durumunda da altın da aşağı yönlü baskılar oluşabilir.

BERNANKE'NİN KONUŞMASI BEKLENİYOR

Bu nedenle de TR saati ile 21.15’deki FED başkanı Bernanke’nin yapacağı konuşmaya dikkat etmek gerekmektedir. Teknik olarak baktığımızda 1704 ile 1715 seviyesi arasındaki bant hareketi devam etmektedir. Eğer bandın üst noktası olan 1715 direnci geçilebilirse gün içi çıkışların devam etmesi ve geçen haftanın son gününden beridir üzerinde sıklıkla durduğumuz 1737 direncinin hedeflenmesi kaçınılmaz olacaktır. Kar realizasyonları ve tepki satışlarının oluşabilmesi için de 1704 desteğinin kırılmasını beklemek gerekmektedir. Böyle bir durumda da geçtiğimiz haftanın dip noktası olan 1684 seviyesi tekrar gündeme gelecektir.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri