12 ilçede yarış başa baş gidiyor

32 seçim bölgesi bulunan Konya’da, 31 Mart mahalli idareler seçimlerini farklı bir boyuta taşıyan 12 seçim bölgesi bulunuyor. Kimi ilçeler sadece iki aday seçim yarışını sürdürürken kimi ilçelerde ise 4 aday birden seçimi kazanmak için kıyasıya yarışıyor

31 Mart mahalli idareler seçimlerinde Konya’ya renk katacak 12 seçim bölgesi. 32 seçim bölgesi bulunan Konya’da, 31 Mart mahalli idareler seçimlerini farklı bir boyuta taşıyan 12 seçim bölgesi bulunuyor. Kimi ilçeler sadece iki aday seçim yarışını sürdürürken kimi ilçelerde ise 4 aday birden seçimi kazanmak için kıyasıya yarışıyor.

İktidar partisinin baskın olduğu Konya’da, son seçimlerde AKP’ye geçen ilçelerin dışında sadece 3 muhalif belediyesi bulunuyor. 2014 yerel seçimlerini kazanan Halkapınar ve Akören belediye başkanları iktidar partisine geçmiş, aynı seçimleri kazanan Emirgazi, Doğanhisar ve Tuzlukçu’nun başkanları muhalefet partilerindeki görevlerine devam etmişlerdi.

AHIRLI

Konya’nın nüfus yoğunluğunun en az olduğu ilçelerden biri olan Ahırlı’da 2018 yılı verilerine göre 5 bin 84 vatandaş ikamet ediyor. 2014 yerel seçimlerinde yüzde 62 oy alan AKP’yi, yüzde 22,5 ile MHP ve yüzde 13,5 ile Saadet Partisi takip etmişti. 24 Haziran seçimlerinde ise, Cumhur İttifakı yüzde 75, Millet İttifakı yüzde 23 oy alabilmişti.

2014 yerel seçimlerinde Ahırlı Belediyesi Başkanlığı’na seçilen İsa Akgül yeniden AKP’nin adayı olurken, 2015 ve 2018 genel seçimlerinde AKP Konya Milletvekili aday adayı olan Akkise eski belediye başkanı Vehbi Özalp’ta Demokrat Parti’nin adayı olarak seçimlere giriyor. Ahırlı seçimlerinin bu iki isim arasında geçmesi bekleniyor.

 

BEYŞEHİR  

2014 yerel seçimlerinde bin 394 oy farkla belediye başkanının belirlendiği Beyşehir’de yine kıyasıya bir başkanlık yarışı sürüyor. Son yerel seçimleri MHP’nin önünde tamamlayan AKP kazanmıştı.

Son 24 Haziran seçimlerinde ise, Cumhur İttifakı yüzde 73 Millet İttifakı yüzde 23 oy almıştı. Bu seçimlerde AKP mevcut başkan adayını değiştirerek Üzeyir Yaşar’la seçimlere girerken karşısında en güçlü aday ise, 1989 seçimlerinden 2002 yılına kadar 3 dönem belediye başkanlığı yapan ve son olarak Cumhur İttifakı öncesi MHP Beyşehir Belediye Başkan Aday Adayı olan Bağımsız Belediye Başkan Adayı Adil Bayındır.


 

CİHANBEYLİ

Konya’da seçim sonucu merakla beklenen ilçe Cihanbeyli. 2014 yerel seçimlerinde 14 bin oy alan AKP 11 bin oy alan BDP’nin önünde yer alarak seçimleri kazanmıştı. Cumhur İttifakı’nın yüzde 55 gibi bir oy oranı elde ettiği 24 Haziran seçimlerinde, Millet İttifakı yüzde 13, HDP ise yüzde 30 oy aldı.

AKP’nin mevcut başkan Mehmet Kale’yi aday gösterdiği bu seçimlerde, belediye başkan yardımcılığı görevinde bulunan Mehmet Satılmış görevinden istifa ederek Saadet Partisi’nin belediye başkan adayı oldu. Belediye başkan adaylarının belirlenmesinin ardından AKP Cihanbeyli ilçe başkanı ve yönetimi de görevlerinden istifa ederek Saadet Partisi adayını destekleme kararı aldı. HDP’nin adayı ise, son olarak partinin il başkanlığı görevinde bulunan emekli Mehmet Yalçın. Cihanbeyli’de seçimlerin AKP, HDP ve Saadet Partisi arasında geçmesi bekleniyor.

 

DOĞANHİSAR

Konya’nın Doğanhisar ilçesi iktidar partisinin seçimlere girmediği 5 ilçeden birisi. 2014 yerel seçimlerini AKP’nin önünde sadece 96 oy farkı ile MHP’li adayın kazandığı Doğanhisar’da, belediye başkanı seçilen Abdullah Koç partisinden istifa ederek İYİ Parti’ye geçti ve bu partinin de 2019 seçimleri için başkan adayı olarak gösterildi. Cumhur İttifakı’nın MHP kanadına bırakılan Doğanhisar adayı ise, İhsan Öztoklu oldu.

24 Haziran seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın yüzde 66 aldığı ilçede, Millet İttifakı yüzde 32 oy alabilmişti. Doğanhisar’da seçimlerin MHP’li ve İYİ Partili adaylar arasında geçmesi bekleniyor.

EMİRGAZİ

31 Mart mahalli idareler seçimlerinin kıyasıya sürdüğü ilçelerden birisi de Emirgazi. 2014 yerel seçimlerinde MHP yüzde 51, AKP’nin ise yüzde 45 oy almıştı. Bu iki partinin 24 Haziran seçimlerinde Cumhur İttifakı’nda aldıkları oy oranı yüzde 68’de kalırken Millet İttifakı’nda yüzde 30 oy almıştı.

MHP’li mevcut başkan Nurişen Koçak’ın yeniden aday gösterildiği ilçede en güçlü rakibi, son olarak Emirgazi Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı görevini sürdürmüş olan Saadet Partisi Adayı Dursun Ali Yaşa.


 

 EREĞLİ

145 bin 389 kişilik nüfusu ile Konya’nın merkez ilçelerinden sonra nüfusu en yüksek ilçesi olan Ereğli’de, seçim yarışını 3 partili ve bir bağımsız sürdürüyor. CHP’nin 12 bin, MHP’nin 32 bin oy aldığı 2014 yerel seçimi, AKP 34 bin oy ile kazanmıştı. 24 Haziran seçimlerinde ise, Cumhur İttifakı yüzde 58 Millet İttifakı yüzde 37 oy aldı.

Bu seçimlerde Ereğli’de Cumhur ve Millet İttifakı temsilcilerinden 4 aday yarışıyor. AKP’nin başkan adayını değiştirerek Adem Erdal ile girdiği seçimlere, CHP Bülent Ecevit Tatlıdil, İYİ Parti ise Yaşar Yaman ile giriyor. Cumhur İttifakı’nın Ereğli’de AKP’de karar kılması üzerine MHP Başkan Aday Adayı olarak sahada çalışmalara başlayan Ereğli eski Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu partisinden ayrılarak seçimlere bağımsız giriyor.

HALKAPINAR

2014 yerel seçimlerinde MHP’nin yüzde 27, AKP’nin yüzde 31 aldığı ilçede Saadet Partisi yüzde 36 oy ile seçimleri kazanmıştı. Seçimi kazanan başkan daha sonra AKP’ye geçmişti. 2019 yerel seçimlerinde ise Halkapınar MHP’ye bırakıldı.

Cumhur İttifakı’nın 24 Haziran seçimlerinde yüzde 76,6 oy aldığı ilçede, AKP ilçe başkanı oylarının eridiğini belirterek seçim öncesi istifa etti. 31 Mart mahalli idareler seçimlerinde MHP adayı Mehmet Bakkal ile Saadet Partisi adayı Halil İbrahim Aylak kıyasıya yarışıyor.

KARAPINAR

2014 seçimlerinde AKP’nin yüzde 44, MHP’nin yüzde 28, CHP’nin ise yüzde 24 aldığı Karapınar’da seçim yarışı AKP’li ve CHP’li iki aday arasında devam ediyor.

24 Haziran seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın yüzde 72, Millet İttifakı’nın ise yüzde 26 aldığı Karapınar’da, AKP’li mevcut belediye başkanı Mehmet Yaka partisinin yeniden adayı gösterildi. Yaka’nın karşısındaki rakibi ise, Cumhuriyet Halk Partisi tarafından aday gösterilen Kamil Bülbül Okuyucu.

KULU

2014 mahalli idareler seçimlerinde AKP’nin yüzde 48,3 ile belediye başkanlığını kazandığı Kulu ilçesinde, 24 Haziran 2018’de Cumhur İttifakı yüzde 66, Millet İttifakı yüzde 11 ve HDP yüzde 22 oy almıştı.

Kulu ilçesinde seçim yarışının AKP’nin adayı Murat Ünver ile CHP’nin adayı Galip Polat arasında geçmesi bekleniyor.

SARAYÖNÜ

2014 mahalli idareler seçiminde yüzde 44 ile AKP’nin kazandığı Sarayönü ilçesinde, Saadet Partisi yüzde 29,7, Bağımsız aday ise yüzde 17,1 almıştı.

24 Haziran seçimlerinde ise, Cumhur İttifakı’nın yüzde 82 aldığı ilçede Millet İttifakı yüzde 16 oy alabilmişti. 31 Mart mahalli idareler seçimlerinde Sarayönü ilçesinde 3 aday seçim yarışını kıyasıya sürdürüyor. AKP’nin adayı Nafiz Solak ile Bağımsız aday Mehmet Güney ve Saadet Partisi adayı Ziya Tokgöz seçim yarışında bulunuyor.

SEYDİŞEHİR

Bağımsız adayların yoğun olduğu seçim sürecinde en güçlü bağımsız adayın yer aldığı ilçe Seydişehir. MHP’den seçilen Eski Belediye Başkanı Abdülkadir Çat’ın bağımsız aday olduğu ilçede, istedikleri aday gösterilmediği için görevden alınan AKP ilçe teşkilatı ile kadın kolları eski başkanı da partisinden istifa ederek Bağımsız aday Abdülkadir Çat’ı destekleme kararı aldı.

Son yerel seçim sürecinde; AKP yüzde 47,7 oy ile seçimi kazanırken, MHP 35,6 ve CHP’de 13,4 oy almıştı. 24 Haziran’da yapılan seçimlerde de, Cumhur İttifakı yüzde 62, Millet İttifakı yüzde 36 oy almıştı.

24 Haziran seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın ortaklarından AKP’nin yüzde 48, MHP’nin de yüzde 13 oy aldığı ilçede, CHP yüzde 19, İYİ Parti yüzde 14, Saadet Partisi’de yüzde 3 oy almıştı. Seydişehir ilçesinde seçimlerin, AKP adayı Mehmet Tutal ile Bağımsız aday Abdülkadir Çat arasında geçmesi bekleniyor.

TUZLUKÇU

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Konya’daki tek bölgesi olan Tuzlukçu’da mevcut belediye başkanı Nurettin Akbuğa yeniden aday gösterildi. Cumhur İttifakı’nın da MHP ile seçime girdiği ilçede eski ilçe başkanı İsmail Budak aday gösterildi.

CHP’nin yüzde 46 ile kazandığı 2014 yerel seçimlerinde, AKP yüzde 39, MHP yüzde 13,4 oy almıştı. 24 Haziran’da yapılan son seçimlerde ise, Cumhur İttifakı yüzde 60, Millet İttifakı ise yüzde 38 oy aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri