11 yıllık yılan hikayesi!

Beyşehir Yolu hikayesini aratmayan bir yılan hikayesi olayı da 2009 yılında seçim sözü olarak verilen, aradan 11 yıl geçmesine rağmen tek çivi çakılamayan Modern Sebze ve Meyve Hâli projesinde yaşanıyor.

36-37 yıldır hizmet veren ve artık yükünü taşıyamayan Konya Sebze ve Meyve Hâli, kötü fiziki şartlarından dolayı esnafını bıktırma noktasına getirdi. 30 yıldır yapımı konuşulan, 11 yıl önce ise seçim vaadiyle esnafa sözü verilen, sadece sözde kalarak hayâl olan yeni hâl projesi esnafın umutlu bekleyişine rağmen bir türlü yapılamadı. Yetkililer tarafından yeni hâl projesi için “Bu yatırım, büyük bir yatırım o yüzden uzun sürebilir” deniliyor. Gerçeğin ise aradan geçen onlarca yıla rağmen projenin sadece seçim sözü olarak verildiği, fizibilite çalışmasının da yapılmamış olduğu biliniyor.

2018 YILININ HAZİRAN SONUNDA BAŞLANACAK” BEKLENTİSİ VARDI

Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, 2018 yılının Mayıs ayında Merhaba Gazetesi'ne açıklamalarda bulunmuş, yeni hâl için yeterli alt yapı potansiyelinin olmadığına dikkat çekmişti. Eski hâlin fiziki ömrünü doldurduğunu söyleyen Başkan Pirinç, "Yeni hâl Konya'ya yakışacak. Et ve süt ürünleri yer alacak. Tart merkezleri olacak. Hâlin içinde önemli fabrikalar bulunacak. Konu ile ilgili Gıda Komitesi kurulacak. Kanunlar, olgunlaşmak üzere. Yeni hâlin eksiklikler giderilirse bu yılın Haziran ayından itibaren yapımına başlanır. Eski düzen zihniyeti ile bir hâl yapılmak istenseydi, şimdiye kadar çoktan yapılırdı" demişti.

BAKANLIK YETKİLİLERİ İLE DAHA ÖNCE KONUŞULMUŞTU

Başkan Pirinç, Merhaba Gazetesi'ne yaptığı açıklamada şunları da söylemişti: “Et, süt, balık, su ürünlerini, süs bitkilerini bu hâlin içine alalım. Nakliyatçılar orada olsun. Hızlı tren bu bölgeye çekilsin. Bu, çok mu zor yani? Havaalanı öyle bir konumda olsun ki, kargo uçaklarının biri insin, biri kalksın. 'Böyle bir sistem yapın devletim' diyorum. Bunu bakanlık yetkililerine kaç kez söyledim. Ankara ve Konya ile birleştirilecek bu hâl Orta doğunun en büyük ticaret merkezi olsun. İçinde 2-3 milyon tonluk soğuk hava deposu olsun. 2-3 milyon tonluk bekleme depoları olsun. Küçük düşünmemek gerekir. İşleyişle alt yapıyı örtüştürmemiz gerekiyor. Bizim ülke olarak en büyük eksiğimiz bu.”

HÂL ESNAFI “YATIRIMA ŞARTLI BAKMIYORUZ” DİYOR

Esnaflar ise verilen sözlerin artık zamanında yerine getirilmesini istiyor. İlkel bir ortamda hizmet veren hâl esnafı, her yıl yaşamış olduğu mağduriyeti artık yaşamak istemediğini dile getiriyor. Hâl esnafı, yatırıma şartlı bakmadığını belirterek, “Biz, bu yatırımın Konya'ya kazandırılması için çok istekliyiz. Yer şartımız da yok. Ama yatırımın aradan uzun bir zaman geçmesine rağmen hala şehre kazandırılamamış olması konusunda da art niyet aramıyoruz değil. Biliyoruz ekonomik olarak yaşanan sıkıntılı süreci. Ekonomik olarak çok sıkıntılı günler yaşanmadığı dönemde sözler verilmişti. Peki ekonomi gerçek sebepse, ekonomi iyi olduğunda neden yatırım şehre kazandırılamadı? Ulaşım konusunda sıkıntı olmasın yeter. Hâlde fiyatlar da modern bir hâl olmadığı için sürekli değişiklik gösteriyor. Hem esnafımız hem de bizler zorluk çekiyoruz. Mağduriyetlerin giderilmesi, fiyat uçurumunun olmaması için bu hâl artık bu şehir için kaçınılmaz bir yatırımdır. Bakalım na

sıl bir süreç işleyecek?” dedi.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri