107 Ülkenin Temsilcileri Exp0 İçin İzmir’de Buluştu

İzmir, EXP0 2020 adaylığı sürecinde önemli bir organizasyona daha evsahipliği yapıyor.

İzmir, EXP0 2020 adaylığı sürecinde önemli bir organizasyona daha evsahipliği yapıyor. Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE)’nun 107 ülkeyi temsil eden delegeleri şehre geldi. EXPO 2020 İzmir Sempozyumu çerçevesinde 116’sı BIE delegesi toplam 208 misafir, Swis Otel İzmir'de düzenlenen EXPO 2020 İzmir Herkes İçin Sağlık Sempozyumu’na katıldı. Sempozyumda Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da hazır bulundu.

Açılış konuşmasını yapan EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Vali Toprak, “İzmir’e hoş geldiniz. İzmir en uygun aday, çünkü projesi çoktan hazır. Bugüne kadar Avrupa’da yapılmış olan en çevreci EXPO’lardan birini hazırlama konusunda hiçbir eksiğimiz kalmadı. TBMM'da kabul edilen EXPO Kanunu ile sağlık merkezi ve doğal parka çevrilecek alan, EXPO ruhuna en iyi hizmeti verecek şekilde tasarlandı.” dedi. BIE Koordinatörü Dimitri Kerzentzes ise hayat kalitesinin öncelikli olarak sağlığa dayandığını belirterek, “Bu çok özel bir organizasyondur ve bütün ziyaretçiler, farklı deneyimler edinmektedir. Sağlık teması, uluslararası toplantı olan EXPO için çok önemlidir. Bu, Kızılhaç ve Kızılay gibi örgütler için de iyi bir örnek olacaktır. Uluslararası işbirliği tatbiki gereklidir. Doğum, yaşlı ve hasta bakımı gibi deneyimleri, herkesin paylaşması gerekmektedir. Örgütlerin, yatırım yaparak sınırların ötesinde çalışması gerekmektedir. Burada ilerleme terimi önem taşımaktadır. EXPO’lar bunu temsil etmektedir. Bugün ilerlemek, daha iyi bir hayat için olmalıdır. Hayat kalitesi, öncelikle sağlığa dayalıdır. İzmir’in ve Türkiye’nin kaynakları bu anlamda sağlanabilir. Türkiye giderek stratejik bir ülke olmaktadır. Bölgesel dinamiklerinde de güçlü bir ülkedir. Bu dinamizm, çok kültürlü ortamlara dayanmaktadır. Burada sağlık, öncelikle eğitime dayanmaktadır.” şeklinde konuştu.

BAKAN MÜEZZİNOĞLU: EXPO 2020’YE HAZIRIZ
Bakan Müezzinoğlu da İzmir’in, EXPO yarışında başarıyı göğüslediği takdirde ülkeler arasında fikir alışverişi açısından önemli bir platform olacağını söyledi. Şehrin önümüzdeki 10 yıl içinde özellikle sağlık alanında önemli yatırımlara imza atacağını aktaran Müezzinoğlu, “EXPO 2020’ye aday olan İzmir’in sağlıktaki yeri çok eski tarihlere dayanıyor. İzmir’in sağlık alanında tarihî sorumluluğu, günümüzde de sürdürülen kararlılığını açıkça ortaya koymaktadır. Hükümetimiz, İzmir’in bu tarihi misyonu sürdürmesi konusunda her türlü desteği sağlamaktadır. Devletimiz, Türkiye 2023 vizyonu çerçevesinde İzmir’e önümüzdeki 10 yıl içinde önemli yatırımlar yapmayı planlıyor. Başta sağlık olmak üzere ulaşımdan eğitime, spor tesislerinden enerji altyapısına kadar farklı alanları kapsayan bu yatırımlarla İzmir’i bölgesel bir sağlıklı yaşam merkezi yapmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda İzmir’de 2016'da faaliyete geçmek üzere sağlık alanında ileri teknolojilerinin kullanıldığı iki sağlık kampüsü inşa edecek. Türkiye ve İzmir, EXPO 2020’ye aday ve hazır. Bu organizasyonun 150 yıllık geçmişinde enerjiden uzaya kadar birçok farklı temaya evsahipliği yapılmasına rağmen sağlık temalı bir EXPO yapılmamıştır. Bu çok önemlidir. EXPO 2020’de evsahipliği yapma hakkı İzmir’e verildiği takdirde ülkeler arasında fikir alışverişi için önemli bir platform görevi yürüterek, birbirimizin başarı öykülerinden ders çıkarmamıza imkan sağlayacaktır.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Zsuzsanna Jakab ise Türkiye’nin çeşitli ülkeler arasında köprü niteliği taşıdığını kaydetti. Teknolojinin de giderek güçlenmesi sonucunda tıptaki gelişmelerin fazladan bir ivme kazandığını vurgulayan Jakab, “Sağlık, çok önemli bir dünya imtiyazıdır. Sağlık, başlıbaşına bir sektör. Giderek insan hakları içinde büyük önem kazanmaktadır. Artık hastalıkların sebepleri konusunda daha fazla bilgi sahibiyiz. Elimizde teknoloji var, bu teknolojinin gelişeceğine de inanıyoruz. Küresel sağlık için ortak çalışmalara göre çalışmak gerekiyor. İzmir seçilirse sağlık temasıyla ilgili buradaki hedeflerimize ulaşmamız kolaylaşacaktır.” diye konuştu.

UNICEF İyi Niyet Elçisi ve Afrika Birliği Barış Elçisi olan müzisyen Angelique Kidjo da İzmir’in sağlığın merkezi olması gerektiğini, kaynakların ve bilginin paylaşılması halinde herkese yardım edileceğini söyledi: “En önemli şey sağlıktır. Sağlık hizmetleri yaşam kurtarıcıdır. İzmir sağlığın merkezi olsun, her şey söze kalmasın. Sağlık, insan hakkıdır. İhtiyacı olan insanları tespit etmemiz, onlara yardım etmemiz gerekiyor. İnsanların gururunu korumamız gerekiyor. Yaptığımız her şeyin insani bir yüzü olması gerekiyor. Yaşamları korumak gerekiyor. Artık sadece konuşmayalım, bazı şeyleri ispatlayalım ve eyleme geçelim. Birlikte başarılı olalım. Biz hepimiz liderleriz.” Kidjo daha sonra, “Kendi kıtamdaki insanlara ve sizlere hediyemdir.” diyerek bir şarkı okudu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri