101. Karaciğer Nakli Yapılan Uludağ Üniversitesi'nde Hedef Yılda 50 Nakil

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Uludağ Üniversitesi Karaciğer Nakli Merkezi'nde 7 yılda 101. karaciğer nakli gerçekleştirilirken, bundan sonraki hedef yılda 50 nakil olarak açıklandı.Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, 100....

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Uludağ Üniversitesi Karaciğer Nakli Merkezi'nde 7 yılda 101. karaciğer nakli gerçekleştirilirken, bundan sonraki hedef yılda 50 nakil olarak açıklandı.

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, 100. karaciğer naklini gerçekleştirdi. 7 yılda gelinen bu başarı Mete Cengiz Külttür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek’in de katılımı ile gerçekleşen etkinlikte organ nakline katkıda bulunan öğretim üyeleri ve doktorlar başta olmak üzere hemşiresinden, diyetisyenine kadar sağlık personeline teşekkür plaketi verildi.

100 HASTADAN 80’İ 5 YIL SONUNDA YAŞIYOR

Programda nakiller ve merkez hakkında bilgi veren UÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı, karaciğer nakli sorumlusu ve aynı zamanda organ nakli merkezi müdürü Prof. Dr. Ekrem Kaya, merkez olarak bu güne kadar 101. karaciğer nakli yaptıklarını belirtti. Yaklaşık 7 senelik bir süre içinde her yıl giderek artan oranda çalışma temposuna sahip olduklarını anlatan Kaya, "Sonuçları değerlendirdiğimiz zaman şunu görüyoruz ki bizim sonuçlarımız başarı olarak Türkiye standartlarının üzerinde. Dünyada ise iyi merkezlerinin ortalamasında. Yani bir yıllık sağ kalım oranımız yüzde 85, 5 yıllık sağ kalım oranımız yüzde 80. Yani şu demek bu; 100 hastadan 80 tanesi 5 yılın sonunda yaşıyor. Bu çok iyi bir başarı sayılabilir. Bundan sonra da artan sayıda nakillerimizin olacağını düşünüyorum." dedi.

Yıllık hedeflerinin 50 dolayında karaciğer nakli yapmak olduğunun altını çizen Ekrem Kaya, "Türkiye ortalaması yüzde 70-75 düzeyinde, dünya ortalaması ise bizim düzeyimizde." şeklinde konuşmasını tamamladı.

UÜ’DE ORGAN NAKLİ İVMESİ 1989’DA 31 ARALIKTA İLK BÖBREK NAKLİ İLE BAŞLADI

Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, bu günün kendileri için duygusal ve önemli bir gün olduğunun altını çizerek, "Aslında büyük kurumlar böyle oluyorlar işte. Emek ve alın terinin karşılığını elbetteki bir teşekkürle, bir plaketle veremeyiz ama bu alın terini hatırlamak büyük bir erdemdir." ifadesini kullandı.

Karaciğer naklinde 100'ü geçmenin gururunu yaşadıklarını ifade eden Rektör Dilek, "Ama Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin organ transferi macerasına şöyle geri dönüp baktığımızda anılarımızda güzelliklerin olduğunu görüyoruz. Aslında Uludağ Üniversitesi’nde organ nakli ivmesi 1989 yılı 31 Aralık'ında ilk böbrek naklinin yapılması ile başladı. O ilk yılbaşı gecesinde böbrek nakli ile beraber Uludağ Üniversitesi’nin organ nakli transferi macerası başlamış oldu." şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri