100 yıllık hedef

Seçim Beyannamesini açıklayan Mustafa Özkafa, şehrin temel sorunlarına estetik değer merkezli, kalıcı ve uzun vadeli çözüm vaadinde bulundu

ADAYLARDAN GÜÇBİRLİĞİ

Saadet Partisi’nin Mart 2009 Mahalli İdareler Seçim Beyannamesi, Mevlâna Bera Otel’de Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Özkafa tarafından açıklandı. Saadet Partisi Selçuklu Belediye Başkan Adayı Ahmet Selim Laleli, Meram Belediye Başkan Adayı Lütfi Yalman ve Karatay Belediye Başkan Adayı Mehmet Şen’in de katıldığı toplantıda Mustafa Özkafa, net bir şekilde, “Konya’nın 100 yılını planlıyoruz” dedi.

ESKİ MERKEZ AYAĞA KALDIRILACAK
Üç merkez ilçe ile ilgili projelerini detaylarıyla anlatan Mustafa Özkafa, yapılacak düzenleme ve yatırımlarla Şems-Fenni Fırın-Rektörlük bölgesi, Zafer-Araboğlu Makası-Kapu Camii Bölgesi ile Zafer Zindankale Bölgesi’ne canlılık kazandıracaklarını söyledi. Özkafa, yatırımlarda Selçuklu mimarisinin çağda yorumu, yeşil alan oluşumu ve mülk sahiplerinin rızasına önem vereceklerini vurguladı.

MUTLU İNSANLAR ŞEHRİ HEDEFİ
Odalar ve sivil toplum kuruluşlarıyla yapılacak istişarelerin neticesinde uygulamaya konulan projelerle şehir merkezinde kalan sanayi bölgelerine neşter vuracaklarını kaydeden Mustafa Özkafa, Konya’yı ‘mutlu insanlar şehri’ haline getirmeyi hedeflediklerini bildirdi. ‘Kimsesizlerin kimi’ olacaklarını açıklayan Özkafa, istihdam projeleri ile işsizliğe çözüm üreteceklerini, özürlüler için yeni düzenlemeler yapacaklarını söyledi.

METRO-METROBÜSLÜ ÇÖZÜM VE PARK KART
Trafik ve toplu ulaşıma yönelik bütünsel yaklaşımla çözüm üreteceklerini dile getiren Özkafa, “Toplu ulaşım konusunda metro, yeni tramvay hatları, metrobüs ve modern otobüsler birlikte düşündüğümüz ve yerine göre kullanacağımız çözüm alternatifleridir” dedi. Yer altı otoparkları ile otopark sorununa neşter vuracaklarını bildiren Özkafa, Park Kart uygulaması ile vatandaşların yüksek ücretten kurtulacağını dile getirdi. 


Konya’ya asırlık projeler

Saadet Partisi Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Özkafa, Konya’nın 100 yılını planladıklarını belirterek, “Konya hayat standardı yüksek, estetik değerler şehri olacak” dedi.


Saadet Partisi 29 Mart 2009 Mahalli İdareler Seçimleri öncesi hazırladığı seçim beyannamesini düzenlediği toplantı ile basın mensuplarına ve kamuoyuna sundu. Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Özkafa, Karatay Belediye Başkan Adayı Mehmet Şen, Meram Belediye Başkan Adayı Lütfi Yalman, Saadet Partisi İl Başkanı Veli Tolu ve parti yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda gazeteci ve yazarın katıldığı toplantıda Mustafa Özkafa gerçekleştirmeyi amaçladıkları projeler hakkında bilgi verdi.
KONYA’NIN 100 YILINI PLANLIYORUZ
Konya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Özkafa, çok önemli bir hizmete talip olmanın heyecanını yaşadıklarını ifade ederek, “İşimizi son derece önemli görüyoruz. Bu bilinç içerisinde çalışmalarımızı yapacağız. Dünyada modern belediyecilik anlamında ne varsa Konya’da da onun olacağını temin ediyoruz. Konya’nın 100 yıllık planını hazırladık. Konya'yı nüfusu yüksek değil, hayat standardı yüksek, estetik değerler şehri yapmak istiyoruz. Yeni dönemde Konya'yı 100 yıllık projelerle yönetmeye talibiz. Şehrin yönetimine sivil toplum, bürokrasi ve halkın katılımı sağlanacaktır. Konya'nın dünya şehri, kongreler şehri ve Türkiye'nin incisi olması yönünde temeller atılacak ve bu konular mutlaka hayata geçirilecektir. İstiyoruz ki Konya, Selçuklu Payitahtı'na yakışır bir şehir olsun. İçinde gürültü olmayan, parklarında, bahçelerinde bülbüllerin öttüğü, sincapların şakalaştığı, tavus kuşlarının dolaştığı bir şehir olsun” dedi.
KONYA, DÜNYAYA MODEL SUNMAKTADIR
Saadet Partisi olarak anlayışlarının Hz. Mevlana’nın mesajında belirttiği gibi “Yaşanabilir Türkiye, Yeniden Büyük Türkiye ve Yeni Bir Dünya” anlamını taşıdığına işaret eden Mustafa Özkafa, bu amaç doğrultusunda Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Konya’da da en verimli çalışmayı yaparak Konya’yı dünyaya model olarak sunmayı hedeflediklerini anlattı.
Selçuklu Devleti’nin ayağının birini sabit kılarak diğeri ile cihan devleti Osmanlı’yı meydana getirdiğini hatırlatan Mustafa Özkafa, “Türkiye’den de dünyayı saadete götüren bir yapı çıkacaktır. Ancak, bunun gerçekleşebilmesi, bizlerin ayırıcı değil, kucaklaştırıcı siyaseti ile mümkündür. İşte tam bu noktada Konya stratejik bir öneme sahiptir. Konya’daki gelişmeler yakın siyasi tarihimizi etkilemiştir, bundan sonra da etkileyecektir” diye konuştu.
YENİ BİR KONYA, YAŞANABİLİR BİR KONYA, DÜNYA ŞEHRİ KONYA
Konya’yı dünyanın göz bebeği haline getirebilmek için yola çıktıklarını ve yaklaşık 5 yıl aradan sonra kaldıkları yerden devam etmek istediklerini kaydeden Özkafa, dünya şehri kurabilmenin belli standartları olduğunu söyledi. Dünya şehrini kurmak için önce inanç, daha sonra azim, tecrübe ve kararlılık gerektiğini vurgulayan Özkafa, inanarak çıktıkları bu yolda azimlerini ve kararlılıklarını yitirmeden devam edeceklerini ve nihayetinde halkın desteğini arkalarına alarak tecrübelerini konuşturacaklarını bildirdi. Selçuklu şehri olan Konya’da dünden aldıkları değerlerle bugün yoğrulup yarınları kurmak istediklerini aktaran Özkafa hayali olmayanın, gerçeği olamaz düşüncesiyle hareket ettiklerini belirtti.
SELÇUKLU, GELİŞMEYE DEVAM EDECEK
Selçuklu’nun gelişen nüfusu, bünyesinde barındırdığı sanayi bölgeleri ve üniversite ile önemli bir merkez olduğunu anlatan Mustafa Özkafa, yeni dönemde yapacakları çalışma ile Selçuklu’da hizmetin kalitesi ve etkinliğini hayata geçirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Yeni dönem vizyonlarında 100 yıllık planlama ile estetik değerler öne çıkarmak istediklerini kaydeden Mustafa Özkafa, “Konya bu dönemde Selçuklu, Karatay ve Meram ile birlikte hizmetin tam, eşit ve güzelinin ulaştığı bir merkez olacaktır” dedi.
KARATAY GELİŞİRKEN GÜZELLEŞECEK
Karatay’ın Konya’nın tarihi nüvesini teşkil ettiğini bildiren Mustafa Özkafa, Karatay’da başta hava kirliliği olmak üzere bütün sorunları acilen çözeceklerini bildirdi. Karatay’ın ihmal edilmesini ortadan kaldırma maksadı ile başlattıkları imar hamlesinin amacına ulaştığını dile getiren Özkafa, “Bundan sonra imar hamlemiz yüksek standartlı yapılar, yeterli sosyal alanlarına ve yem yeşil bir dokuya sahip olan yerleşim mekanlarıdır. Raylı sistem ve benzeri ulaşım sistemleri Karatay’da da yer alacaktır. Tarihi dokunun canlandığı, yeşil alanları, park ve mesire yerlerinin her yeri kapladığı bir Karatay’ı hayal ediyoruz ve gerçekleştireceğiz” dedi.
MERAM’DA GELİŞMİŞLİK FARKLARI ORTADAN KALKACAK
Meram ilçesini sadece Konya’nın değil, Anadolu’nun akciğeri olarak nitelendiren Saadet Partisi Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özkafa, bu akciğerin özenle korunması, yeşil alanların yok edilmemesi, yeşil dokunun daha da canlanması için gereken hiçbir fedakarlıktan kaçınılmayacağını belirterek, “Meram ilçemiz, sınırları arasında gelişmişlik farkın en yüksek bölgemizdir. Bu konu öncelikli olarak değerlendirilecek, gelişmişlik farklarının asgariye indirilmesi için etkin tedbirler alınacaktır. Meram ilçemizin güney istikametinde zaman içerisinde çarpık bir yapılaşma doğmuştur. Bu bölgede standardı yüksek bir örnek yapılaşma bizzat belediye eliyle gerçekleştirilecektir. Geçmiş yıllarda açılan bir takım cadde ve bulvarlar artık kafi değildir. Yepyeni ve geniş ana caddeler oluşturacağız” diye konuştu.
EKONOMİK KONUTLAR, BAHÇELİ EVLER VE HOBİ BAHÇELERİ YAPILACAK
Konya için yapılacak en önemli çalışmalarından birinin de Nazım İmar Planı’na koydukları Teknokent’i gerçekleştirmek olduğuna işaret eden Mustafa Özkafa, “Bahçeli konutlardan oluşan ‘Osmanlı ve Selçuklu Bahçe Şehirleri’ kuracağız. Bütün ticari, sportif ve sosyal donatıları içinde bulunan yerleşim yerlerinin yapımına başlayacağız. Asgari ücretlilerin dahi konut sahibi olabilmesine imkan tanıyan sosyal konutlar projesini hayata geçireceğiz. İnsanımızın konut sahibi olması en tabi hakları arasındadır” ifadelerini kullandı.
Geçmişte uygulanan ve başarıya ulaşan ucuz konut hamlelerini bu defa ‘Ucuz sosyal konutlar ve bahçeli evler’ şeklinde genişleterek hayata geçireceklerine vurgu yapan Mustafa Özkafa, “Söz konusu meskenlerin mimari projeleri konusunda tarihi mimarimizden hareket edilecek, ancak günümüz malzeme avantajlarının kullanıldığı bir yol izlenecektir. Böylesi projelerin hayata geçmesini teşvik amacı ile mevzuatın el verdiği kolaylıklar, indirimler, tip projeler uygulamaya konulacaktır. Bu meskenlerin yapı malzemeleri ve kaplama malzemelerinde bölgemizin doğal taşlarının kullanımı desteklenecektir. Söz konusu projeler Meram, Selçuklu ve Karatay ilçelerinde ayrı ayrı gerçekleştirilecektir” dedi. Özkafa ayrıca 20 bin yeni hobi bahçesinin yapılacağı müjdesini verdi.
MERKEZE CANLILIK KAZANDIRILACAK
1950-1960’lı yıllarda kurulan, hemen tamamı yığma binalardan oluşan Şems-Fenni Fırın-Rektörlük Bölgesi’ne, Zafer-Araboğlu Makası’na, Kapu Camii Bölgesi ile Zafer-Zindankale Bölgesine cesaretle neşter vuracaklarını ve şehrin merkezinde kalan bu yerlerin insan ihtiyaçlarına göre şekillenmiş yeni bir görünüme kavuşmasını sağlayacaklarını kaydeden Mustafa Özkafa, yapacakları yeni düzenleme ile dar sokakların yerini rahat cadde ve sokakların alacağını, kaybolan tarihi binaların ise yeniden öne çıkarılacağını dile getirdi.
MERKEZDE KALAN SANAYİLER TAŞINACAK
Sanayi tesislerinin şehrin merkezinden uzak tutulması için gerekli çalışmaları derhal başlatacaklarını anlatan Özkafa, “Eski Kunduracılar Sanayi, Karatay Sanayi Bölgeleri, mülk sahiplerinin, sanayicilerin, başta mimar ve mühendisler ile sivil toplum örgütlerinin etkin katılımı, ulusal ve uluslar arası uzman kuruluşlarla istişare ile yeniden düzenlenecektir. Meram Sanayi olarak bilinen Bayrakçı Sanayi-Kulluk Sanayi de benzer bir yaklaşımla ele alınacaktır. Bütün bu düzenlemeler mülk sahiplerinin tamamının kesin mutabakatı ile gerçekleştirilecektir. Netice itibari ile Konya ‘Mutlu insanlar şehri Konya olacaktır” diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Özkafa, yapmayı planladıkları projelerden bazılarını da şu şekilde sıraladı: “Hastane bölgelerinin rahatlatılması için hastanelere giden güzergahlarda alternatif yollar oluşturulacak. Dağınık yerleşim nedeniyle oluşan sorunları ortadan kaldırmak için toplulaştırma çalışması başlatılacak. Otopark sorunu bu toplulaştırma açısından ele alınarak çözülmeye çalışılacak. Yeni üniversitelerin kurulmasına öncülük edilecek. Merkeze yeni katılan bölgelerin sorunları ivedilikle ele alınacak, şehircilik standartları bu bölgelerde yaygınlaştırılacak. Bu bölgelerdeki yeşillendirme, spor alanı, çocuk parkı, park ve mesire alanı ihtiyaçları giderilecek. Bahsi geçen bölgelerdeki kanalizasyon, yol ve diğer temel altyapı sorunlarına el atılacak. Kaşınhanı ve Çarıklar’da üretimi yapılan havuç ve benzeri ürünlerin depolanması, tanıtımı ve pazarlanması konusunda gerekli destekler verilecek. Mücavir alan içinde kalan bölgenin jeolojik, jeomorfolojik ve sismik araştırmalarının yapılması, yer altı ve yerüstü su haritasının yapılması, iklim, rüzgar ve yağış haritalarının çıkarılması, toprak tahlillerinin yapılması, taş, kum, kil, stabilize, kireç ve benzeri ocakların tespit edilmesi yönünde çalışmalar yapılacak.
ŞEHİR BİLGİ SİSTEMİ VE GALERİ SİSTEMİNE GEÇİLECEK
Alt ve üst yapı halihazır ve uygulama verilerinin toplandığı, nüfus, adres, abone, çevre temizlik ve emlak vergisi gibi istatistiki bilgilerin anında alınabileceği bilgi çağı projesi olan ‘Şehir Bilgi Sistemi’ne geçiş yapılacağını aktaran Mustafa Özkafa, Şehir Bilgi Sistemi’nin iki de bir asfalt kazımı ve tadilat işlemlerinin yapılmaması için etkin bir sistem olduğunu ifade etti.
Yeni yerleşime açılacak olan bölgelerde altyapıyı tek noktada toplayan galeri sistemine geçileceğini ifade eden Mustafa Özkafa, “Bu uygulama devrim niteliğinde sonuçları beraberinde getirecektir. Galeri sisteminde kanalizasyon yağmur suyu hatları bir tarafta, elektrik, telefon ve diğer hatlar diğer tafarta yer alacak, meydana gelen arıza ve bakımlar her iki sistem için de kolaylıkla yapılabilecektir. Böylece her defasında asfalt kazma, yol ve kaldırım bozma söz konusu olmayacaktır” dedi.
Yeni yerleşime açılacak bölgelerde ve mevcut toplu yaşama alanlarında bölge insanının sosyal ve ticari ihtiyaçlarını giderebileceği merkezlerin kurulmasının sağlanacağını bildiren Mustafa Özkafa, bu sayede her vesile ile şehir merkezine inilmesi ihtiyacının ortadan kalkacağını bildirdi. Konya’yı çok merkezli bir yapıya kavuşturmayı hedeflediklerini bildiren Özkafa, bu amaç doğrultusunda her bir merkezde sosyal, kültürel, ticari ve spor aktivitelerinin gerçekleştirilebileceği şehircilik argümanlarının hayata geçirileceğini ifade etti.
Özkafa, açık kapı uygulaması ile yeniden halka açılacak olan belediyelerin hizmetlerinin uyum içinde ve aksamadan yürümesinin sağlanacağını dile getirdi. Kuracakları araç takip sistemi ile belediye hizmet araçlarının verimliliğini arttıracaklarını kaydeden Özkafa, bütün bu çalışmaları yaparken yeni istihdam alanı oluşturacaklarını ve işsizliğe de çözüm yolu açacaklarını bildirdi.
ORGANİZE HAYVANCILIK BÖLGELERİ HİZMETE AÇILACAK
Türkiye’nin belli başlı besicilik merkezlerinden birinin de Konya olduğuna dikkat çeken Mustafa Özkafa, Konya’nın bu hüviyetini verimli, sağlıklı ve temiz bir şekilde yürütebilmesi için üreticileri mağdur eden uygulamaların derhal sona erdirileceğini bildirdi. Özkafa, besicinin çilesine son vermek için besicinin ihtiyacı olan kesimhane sorununun Meram’da zaman kaybetmeden çözüme kavuşturulacağı müjdesini verdi.
SOSYAL PROJELERDE ATAK YAPILACAK
Belediyelerin asli görevlerinden birinin de halka rahat, huzurlu ve sağlıklı yaşam alanları sunmak olduğunu dile getiren Büyük Şehir Belediye Başkan Adayı Özkafa, bu amaç doğrultusunda hazırladıkları sosyal projeleri de şu şekilde açıkladı: “Sivil toplum meclisi kurulacak, muhtarların görüşleri alınacak. Bu sayede sivil toplum örgütlerinin ve muhtarların şehir yönetiminde söz sahibi olmaları sağlanacak. Özellikle bayanlara dönük olarak sağlıklı yaşam merkezleri kurulacak. Bu merkezlerde uzmanlar nezaretinde spor yapma ve sosyal aktivitelerde bulunma imkanı sağlanacak. Yapılan hastaneler ve sağlık ocaklarına ilaveten sağlık hizmetleri yaygınlaştırılarak devam edecek. Ücretsiz sağlık taramaları ve ilaç yardımları uygulaması artarak devam edecek. Belediye, kimsesizlerin kimsesi olacak. Şehrin fakir envanteri çıkarılarak, fakirlerin ihtiyaçlarının karşılanması doğduran ve hayır sahiplerinin eli ile karşılanacak. Kimsesiz 7-14 yaş arası çocukların tüm ihtiyaçları belediyeler tarafından karşılanacak. Özürlüler için yeni düzenlemeler yapılacak. Parklar ve sosyal alanlar özürlülerin de istifade edebileceği şekilde düzenlenecek. Bu sayede toplumun bütün kesimlerinin iç içe olması sağlanacak. Engellilere dönük spor alanları, mesleki rehabilitasyon merkezi açılacak, kurulan Özürlüler Koordinasyon Merkezi ile proje ve tesisler yönlendirilecek. Kenar mahalleler öncelikli olmak üzere çocuk parkları, spor alanları hizmete açılacak. Üç ilçede de çocuk eğlence merkezleri kurulacak.”
KONYASPOR ŞAMPİYONLAR LİGİNDE OLACAK
Konya’nın taşıdığı ağırlık ve hak ettiği yere gelebilmesi için hayatın bütün alanlarında çalışma yürüteceklerini kaydeden Mustafa Özkafa, bu çerçevede Konyaspor’un her geçen sezon daha büyük başarılara imza atması ve Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden takım unvanına kavuşabilmesi için üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini bildirdi.
Üniversite ve lise öğrencilerinin streslerini atabilecekleri spor komplekslerini hizmete açacaklarını ifade eden Özkafa, “Söz konusu merkezlerde açık ve kapalı spor alanları bulunacak. Basketbol, voleybol, mini futbol sahaları, satranç, masa tenisi imkanları ile kondisyon merkezleri yer alacak. Gençlerin kötü alışkanlıklardan korunabilmesi, televizyon ve benzeri diğer zaman kaybettirici faktörlerin kötü etkilerinden kurtulabilmesi için uygun imkanları sunmak, belediyelerimizin öncelikli görevleri arasında yer alacak” dedi.
TRAFİK VE TOPLU ULAŞIM SORUNUNA BÜTÜNSEL YAKLAŞILACAK
Şehrin en öncelikli olarak çözülmesi gereken sorunlarının başında trafik, toplu ulaşım ve park sorunlarının geldiğini ifade eden Özkafa, bu sorunların çözümü noktasında bütünsel bir yaklaşım geliştirdiklerini belirtti. Sorunun etrafında dolaşmak yerine özüne dönük çözümler üreteceklerini kaydeden Özkafa, “Yeni bulvar ve caddeler açılacak, alternatif güzergahlarla trafik sorunun üzerine gidilecek. Toplu ulaşım konusunda metro, yeni tramvay hatları, metrobüs ve modern otobüslerle birlikte düşündüğümüz ve yerine göre kullanacağımız çözüm alternatifleri uygulamaya konulacak. Hat ve araç itibari ile ihtiyaçları karşılayamaz hale gelen mevcut tramvayların işlevselliğinin arttırılması için mevcut hat üzerinde metro projesi hayata geçirilecek. İkincil olarak tramvay hattının kısa orta ve uzun vadede şehrin çeşitli bölgelerine yaygınlaştırılması sağlanacak. Yeni Çevre Yolu ile şehrin transit araç yükü dışarıya taşınacak. Trafik daha akışkan ve risksiz hale gelecek. Park kart uygulaması ile trafik seyir güvenliği ve park sorunun çözümü sağlanacak. Şehrin tamamında otoparklar yaygınlaştırılacak, park kart ile istenilen saatte istenildiği kadar otoparklar kullanılabilecek. Bu uygulama aynı zamanda kaldırım işgalinin de son bulmasına vesile olacak. Yayalar, bisikletliler ve özürlüler için özel çözümler üretilecek. Yabancıların şehir merkezinde kolayca gidecekleri yeri bulmasına yönelik olarak yönlendirme sorununu ortadan kaldıracak çalışmalar titizlikle gerçekleştirilecek" dedi.
YEŞİL ALANLAR ARTTIRILACAK
Mustafa Özkafa, Konya’nın yemyeşil bir yapıya kavuşmasını sağlayacak projelerinin olduğunu ve bu projeleri sadece belediyeler olarak değil sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarla birlikte gerçekleştireceklerini ifade etti. Konya’nın yeşil bir görünüme kavuşması için bugünkünden yüz misli daha çok yeşil alana ihtiyaç olduğunu bildiren Özkafa Konya’yı yeşertecek projelerini şu şekilde anlattı: “Metre karelik değil, artık milyon metre karelik ve hektar büyüklüğündeki alanlarda çalışma yapılacak. Dutlukır’da uygulamaya konulacak 8 hektarlık proje Türkiye’nin en büyük parkının gerçekleşmesini sağlayacak. Milyonlarca fidan, 1 milyon yetişmiş ağaç Konya’ya kazandırılacak. Botanik araştırma projeleri hizmete konulacak. Su yutan değil, yağışı davet eden ağaç türlerinin yetiştirilmesine  özen gösterilecek. Evlerin balkonlarında dahi çiçek yetiştirilmesi teşvik edilecek."
Konya’nın kültür ve tarih başkenti olduğunu ifade eden Mustafa Özkafa, bu misyonun korunarak devam edeceğini ve uzun zamandan beri eksikliği hissedilen Şehir Müzesi’nin kurulacağını ifade etti. Kültürel gelişimi sağlamak adına yapılacak çalışmaların bunlarla sınırlı olmadığını anlatan Özkafa, tarihi eserlerin de etraflarının açılacağını bildirdi.
Sonuç olarak Konya’nın 100 yıllık planını yaptıklarını yineleyen Özkafa, Konya’yı estetik değerler şehri yapacaklarını belirtti. Konya’ya sevdalı olduklarını kaydeden Özkafa, tek amaçlarının halka hizmet olduğunu vurgulayarak, bu amaç doğrultusunda emin adımlarla ilerlediklerini sözlerine ekledi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Politika Haberleri