100. yılda Türk mimarisi konuşuldu

“Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Mimarisi ve Planlaması” konuşuldu. Prof. Dr. Ahmet Alkan, Prof. Dr. Çağlar Meşhur ve Y. Mim. Feyza Yarar’ın katılıp Y. Mim. Mihrimah Şenalp’in düzenleyici olduğu panel Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nin Cumhuriyetin 100. Yılı nedeniyle düzenlediği ve Selçuklu Belediyesi’nin “Fikrin Varsa Adres Belli” projesi kapsamında desteklediği kültürel etkinliklerinin yedincisinde bu hafta “Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Mimarisi ve Planlaması” konuşuldu. Prof. Dr. Ahmet Alkan, Prof. Dr. Çağlar Meşhur ve Y. Mim. Feyza Yarar’ın katılıp Y. Mim. Mihrimah Şenalp’in düzenleyici olduğu panel Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı.

Son yüzyıllık gelişmeleri dört aşama açıklayan Prof. Dr. Alkan “Son yüzyılın kentleşme sürecine dört önemli aşamada bakabiliriz: 1923-1950 kuruluş dönemi. 1950-1980 sanayileşme, göç ve hızlı kentleşme aşaması. 1980-2000 kalkınmada yeni dönem ve çözüm arayışları ve

2000 sonrası yoğun yapılaşma ve kentsel dönüşüm evresi. Avrupa'nın 18. yüzyılda yaşamaya başladığı sanayileşme/şehirleşme süreci Türkiye’de 20.yy’lın ilk yarısında hız kazanır” dedi.

Planlama üzerinde duran Prof. Dr. Meşhur, “Türkiye Cumhuriyeti'nin mülkiyet sistemi, toprağın kullanım hakkını öne çıkaran ve alım satım değeri yerine kullanım hakkını temel alan bir sistem olarak tanımlanabilir. Bu sistem, bir bakıma bir vakıf sistemini devralmıştır, ancak içinde bazı sorunlar bulunmaktadır. Uzun devreli gelişme planları, mekansız stratejik planlar gibi bir takım suçlu isimler de koymuşuz ama biliyoruz ki Türkiye birçok açıdan iyi çizilmiş ve arşivlere konulmuş planların olduğu bir ülke” diye konuştu.

Yüksek Mimar Feyza Yarar ise Cumhuriyetin başından günümüze Konya’da yapılan ikonik mimari yapı fotoğrafları ile sunumunu gerçekleştirdi.

Programın sonunda katılımcılara plaketlerini ve katılım belgelerini TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, Karaman Belediyesi ve TOKİ eski Başkanı Prof. Dr. Kâmil Uğurlu, Konya Mimarlar Odası Başkanı Ahmet Övet ve TYB Konya Şube Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sedat Ersöz takdim etti.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri