10 zengin gazeteciye '28' Şubat şoku

Mâli Suçlar Araştırma Kurulu, 28 Şubat'ın sivil ayağıyla ilgili incelemeyi tamamladı. 100 kişilik listede yer alan 10 gazetecinin malvarlığında çok önemli artışlar saptandı.

Başbakan Erdoğan 'ın, “neden yargılanmıyorlar” sorusu ile gündeme gelen, 28 Şubat darbesinin medya, iş dünyası ve bürokrasi ayağı ile ilgili önemli bilgi ve belgeler ortaya çıktı.

Taraf gazetesinin Nüseyin Özay imzalı manşetine taşıdığı habere göre Ankara Cumhuriyet Savcılığı 'nın talimatı üzerine harekete geçen Mâli Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), darbenin “finans ayağına” yönelik incelemesini tamamladı. 28 Şubat 'ın finans ayağı ile ilgili incelemenin ayrıntıları şöyle:

1996-2002 ARASI İNCELENDİ

28 Şubat 'a destek veren “sivil kuvvetlerle” ilgili incelemede, darbe öncesi ve darbe sonrası hesaplar baz alındı. Bu kapsamda 1996- 2002 yılı arasındaki hesaplar ve servet artışları mercek altına alındı. Bazı hesaplarda sıkıntı çıktı. 10 yıllık zamanaşımı nedeniyle bazı hesaplara ilişkin kayıtların yok edildiği belirlendi. Ancak, başka kurumlardan alınan kayıtlarla eksiklikler kapatılmaya çalışıldı.

Yazılı ve görsel medyanın katkısı yok muydu?

Başbakan Erdoğan 4 gün önce bir törende yaptığı konuşmada şunları söylemişti: "Şimdi 28 Şubat 'ta sermayenin katkısı yok muydu, yazılı ve görsel medyanın katkısı yok muydu? Hani bazı beşliler vardı, beşli çeteler diye başlıkların atıldığı dönem yok muydu? Ben onlar niye yargılanmıyor diye hâlâ şaşıyorum. 28 Şubat 'la ilgili niye onlar hesaba çekilmiyor diye merak ediyorum."

POSTMODERN DARBE GAZETECİLERE YARAMIŞ

Darbenin sivil ayağına ilişkin yapılan inceleme çerçevesinde, yaklaşık 100 şüphelinin, mal varlıkları mercek altına alındı. Bu kişiler arasında, TSK mensuplarının yanısıra, iş adamları, bürokratlar, yargı mensupları ve gazeteciler de var. Finans ayağı çerçevesinde malvarlıkları incelenen kişilerin yaklaşık 10 'unu ise medya yöneticilerinin oluşturduğu öğrenildi.

LOJMANDAN VİLLAYA GEÇİŞ YAPMIŞLAR

28 Şubat darbesine destek veren ve ismi darbe ile birlikte anılan bürokrat, gazeteci, iş adamı ve paşaların tamamının mal varlıklarında “rutin” dışı artış olduğu belirlendi. Bu süreçte daha çok, gayrimenkul alımı gerçekleştiği belirlendi. Örneğin, darbe döneminde, Ankara 'daki devlet lojmanlarında oturan bürokrat, TSK ve yargı mensubunun, bugün İstanbul 'da boğaz manzaralı villa da veya lüks konutta oturduğu tespit edildi. Yine aynı kişilerin, büyük çoğunluğunun Ege kıyılarında değeri en az 1 milyon lira olan lüks yazlıkları bulunduğu belirlendi.

İSTİFACI VEKİLLERİN SERVETLERİ DE ARTMIŞ

Refah-Yol Hükümeti 'nin yıkılmasına neden olan, istifacı vekillerin de servetleri araştırıldı. Bu kişilerin mal varlıkların da önemli ölçüde artışlar olduğu belirlendi. O dönemde, DYP 'den istifa ederek hükümetin yıkılmasına yol açan milletvekillerinin bir kısmına, çantalarla rüşvet teklif edildiği iddia edilmişti. Uzmanlar rüşvet iddialarının izini, istifacı vekillerin gelirleri ve mal varlıkları ile sürmeye çalıştı. Bu konuda da önemli ipuçlarının elde edildiği öğrenildi.

KİRLİ PARA MI, AK PARA MI BİLİNMİYOR?

28 Şubat postmodern darbesine destek veren sivillerin mal varlıklarındaki artışların temelinde kara para olup olmadığı bilinmiyor. Uzmanlar, sadece servet ile gelir arasındaki ilişkinin kurulmaya çalışıldığını belirterek, servetlerdeki artışın kaynağını savcılığın yapacağı soruşturma sonucunda netleşeceğini bildirdiler. Raporlar, Ankara Cumhuriyet Savcılığı 'na gönderilecek. Savcılık da, raporlardaki bilgiler doğrultusunda, darbeye destek veren sivil aktörleri ifadeye çağıracak. Soruşturmanın sonucunda ise bu kişiler hakkında dava açılması da gündeme gelecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Medya Haberleri