10 kişiden 1'i kooperatif ortağı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü ile Alman Kooperatifleri Konfederasyonu Türkiye Temsilciliği'nin katkılarıyla, 'Kooperatifçilik Geliştirme ve Uyum Eğitimi Sertifika Töreni' düzenlendi.

 Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, Gümrük ve Ticaret İl Müdürü Haşmet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyfettin Baydar, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ali Osman Karamercan, eğitmenler ve kooperatif temsilcileri katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Gümrük ve Ticaret İl Müdürü Haşmet Yılmaz, "Kanada'da üç kişiden biri, Norveç'te üç kişiden biri, Amerika'da dört kişiden biri, Almanya'da beş kişiden biri kooperatiflere ortaktır. Dünya üzerindeki en güçlü kooperatifin yıllık cirosu 1 trilyon dolar düzeyindedir. Bu miktar dünya ülkeleri arasında 10. büyük ekonomiye karşılık gelen bir büyüklüktür. Ülkemizde 2014 yılı sonu itibariyle, 35 bin 275 kooperatif bu kooperatiflere 8 milyondan fazla ortak bulunmaktadır. Ülkemizde de her 10 kişiden birisi kooperatif ortağıdır. Ülkemizde kooperatifler tarımdan ulaşıma, üretimden tüketime kadar geniş bir yelpazede faaliyet göstermektedir" ifadelerini kullandı.

KOOPERATİFÇİLİK, BİRLİK VE BERABERLİK DEMEK

Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu ise, "Bir çok ülke gerçekten kooperatifçiliği çok önemsemiştir. Ülkemizde de son dönemde, kooperatifçilik gelişme göstermiştir. Biraz önce de belirtildiği gibi ülkemizde her 10 kişiden biri kooperatif ortağıdır. Kooperatifçilik, birlik ve beraberlik demektir. Hani köylerde imece diye bir kavram vardır. Kooperatifçiliğin de temelinde bu yatmaktadır. PANKOBİRLİK ile geçmişte yaptığımız görüşmelerde onların bir kooperatif olduklarını ve bunu çiftçilere vatandaşlara hatırlatmaları gerektiğini söylemiştim. Daha sonra Torku'nun reklamlarında 'PANKOBİRLİK bir çiftçi kooperatifidir' yazısını gördüm. Bunun gibi örneklerle vatandaşlara kooperatifçiliğin ne kadar önemli olduğunu anlatmamız ve onları kooperatifçiliğe davet etmemiz gerekmektedir" diye konuştu.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri