Barajın kaldırılması ile birlikte tarihin en yüksek katılımının yaşandığı üniversite sınavının ardından yerleştirmeler açıklandı. Tercih verilerinin ardından tüm Türkiye’de bulunan üniversiteler tarihinin en yüksek doluluk oranını yakaladı. Üniversitelerde toplam 12 bin 587 kontenjan boş kalırken, bir bölüme yerleşemeyen 1 milyon 906 bin 21 adayın ise ek yerleştirme hakkı bulunuyor.
Tüm Türkiye’de açılan üniversitelerden dolayı üniversite binalarının boş olduğu tartışmalarına karşın barajsız olarak düzenlenen üniversite sınavı sonuç verdi. Üniversitelerin kontenjanları tarihte ilk defa yüzde 99 oranında doluluğa ulaştı. Kontenjanların dolması ise 1 milyon 906 bin 21 adayı ek kontenjanlara mahkûm etti.
BARAJ KALKTI KONTENJAN MAĞDURİYETİ ORTAYA ÇIKTI
Tüm Türkiye’de açılan üniversiteler ile ilgili olarak sık sık gündeme gelen boş bina tartışmalarına karşı üniversite sınavında ÖSYM barajları kaldırdı. Barajların kalkması kontenjanları doldursa da yeni bir mağduriyete sebep oldu. Bu mağduriyet 1 milyon 906 bin 21 adayı kapsarken, bu adaylar kontenjanların yüzde 99 dolması nedeniyle ek yerleştirme tercihleri ile herhangi bir üniversitede okumak için sırada bekliyor.
1 MİLYONU AŞKIN ADAYIN GÖZÜ EK YERLEŞTİRMEDE
Tarihte en yüksek katılımla gerçekleşen YKS’nin tercih sonuçları geçtiğimiz haftalarda açıklandı. Açıklanan verilerde üniversite kontenjanlarının yüzde 99 oranında dolduğu ifade edilirken, kalan boş kontenjanlara karşın ek yerleştirmeye hak kazanan 1 milyon 906 bin 21 aday boş kontenjanlara tercih yapmayı bekliyor. İlk yerleştirmede bir yere yerleşemeyen adaylar kalan 12 bin 587 kişilik boş kontenjan için ek yerleştirmelerin açılmasını beklerken, üniversite kayıtlarının sona ereceği 26 Ağustos tarihinin ardından başlayacak olan ek yerleştirme döneminin ardından barajsız sınavın yerleşme mağduru aday sayısının ne kadar olacağı merak konusu.
AÇIK ÖĞRETİMDE KAYIT OLMAYANLAR İLE OLUŞACAK BOŞ KONTENJANLAR BEKLENİYOR
Üniversite sınavının sonucunda Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) bünyesinde bulunan fakülteleri tarihte ilk defa yüzde 100 oranında doluluk oranını yaşarken, açık öğretim fakültelerinden birinde okumak isteyen öğrenciler, yerleştirilen fakat kaydolmayan öğrenciler sayesinde oluşacak boş kontenjanları bekliyor.