1 Mayıs İşçi Bayramı Konya'da kutlandı

KESK'a bağlı sendika üyeleri düzenlediği yürüyüş ve çeşitli etkinliklerle İşçi Bayramı'nı kutladı.

Etkinliklere CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, CHP İl Başkanı Mehmet Ali Ünal, DİSK ve KESK'e bağlı sendika temsilcileri ve üyeleri, CHP Kadın ve Gençlik Kolları ile partililer katıldı. Nakliyat-İş Sendikası sabah saatlerinde düzenlediği yürüyüşün ardından basın açıklaması gerçekleştirdi. Nakliyat İş İl Temsilcisi Mehmet Ünver, yaptığı açıklamada, 1 Mayıs'ın 1890 yılından itibaren Avrupa, Afrika, Asya ve Amerika'da kutlanmaya başladığını belirtti.

"Her 1 Mayıs işçi sınıfının kapitalizme, patronlanrın daha fazla kar ve sömürülerine karşı taleplerin haykırıldığı bir mücadele günüdür" diyen Ünvar, sözlerine şöyle devam etti: "Her 1 Mayıs, işçi sınıfinın kapitalizme karşı, patronlann daha fazla kar ve sömürülerine karşı taleplerin haykırıldığı bir mücadele günüdür, işçi sınıfının bayramıdır. Ülkemizde de 1 Mayıslar 1900'lü yıllardan beri farklı biçimlerde işçiler ve emekçiier tarafından kutlanmaktadır. 12 Eylül 1980 öncesi 1 Mayıs Bahar Bayramı olarak resmi tatildi. İlk kitlesel 1 Mayıs mitingi DİSK'in öncülüğünde 1976 yılında Istanbul'da Taksim Meydanında yapıldı. Başta işçiler olmak üzere 300 bin kişi katıldı. 1977'de yapılan Mayıs mitingine ise 500 bin işçi ve emekçi katıldı. 1 Mayıs 1977'de ABD emperyalizminin casus örgütü CIA'nın kontragerilla ile yapmış olduğu provokasyonla 36 işçi ve emekçi katledildi." KESK'a bağlı sendika üyeleri öğle saatlerinde düzenlediği bir dizi etkinlik ve yürüyüşlü İşçi Bayramı'nı kutladı.

Etkinliklerde Tertip Komitesi adına basın açıklamasını Eğitim-Sen Şube Başkanı Cebrail Bektaş yaptı. Bektaş, yaptığı açıklamada, "Dünyada ve Türkiye'de milyonlarca işçi ve emekçiler 2017 1.Mayıs'ına adeta 3. Dünya savaşı koşullarında, çalışma ve yaşam şartlarının giderek ağırlaştığı, işsizliğin güvencesizliğin normalleştirılmeye çalışıldığı koşullarda giriyor" dedi. 1 Mayıs'a neden olan 1886 yılındaki grev üzerinden 130 yıl geçtiğini hatırlatan Bektaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "O günden bu yana işçi sınıfı, ezilenler her türlü bedeli ödeyerek grev hakkını uluslararası sözleşmelerle güvenceye aldılar. Ancak ülkemizde sadece son üç yılda gerçekleştirdiğimiz grevler nedeniyle on binlerce kamu emekçisi hakkında soruşturma açıldı, cezalar verildi, ihraç ve açığa almalarda gerekçe haline getirildi."

ALİ İBİLEME merhabahaber.com

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri