1 günde 68 şirket iflas etti! Listede meşhur Türk firmaları var

Türkiye ve dünya genelinde faaliyet gösteren yüzlerce firma iflas etti. İstatistiklere göre 1 günde 68 Türk firması iflas etti. İflas eden bu firmalardan en meşhur olanların isimleri ise dikkatlerden kaçmadı.

Küresel ekonomik kriz gün geçtikçe şiddetini daha da artırıyor. Dünya piyasasında yaşanan son gelişmelere bağlı olarak binlerce küresel şirket tehlike altına girdi. Son 1 ayda yaşanan iflasları göz önünde bulunduracak olursak tehlikenin boyutu gözler önüne serilmiş oluyor.

En çok iflasın yaşandığı ülkeler listesinde Almanya ve Amerika var. Türkiye'de de çok sayıda iflas yaşandı. Ekonomindeki kötü gidişattan dolayı küresel firmalar gibi Türk firmaları da sıkıntıya girdi. Bu süreçte bazı firmalar kemer sıkma politikasıyla yoluna devam etmeyi başardı.

Bazıları ise tüm önlemlere rağmen ayakta kalamadı ve iflas etti. Krizin en çok hissedildiği Türkiye'de son aylarda iflas sayısında korkutan bir artış yaşandı. Bu artışı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verileri gözler önüne serdi. Temmuz ayında kurulan ve kapanan şirket sayısı açıklandı. Temmuz ayında kurulan şirket sayısı hazirana kıyasla yüzde 1,1 azalarak 9 bin 429'dan 9 bin 326'ya düştü.

Aynı dönemde kapanan şirket sayısı ise yüzde 10,7 artarak 2 bin 67 oldu. Haziranda 1867 şirket kapanmıştı. 1 ay gibi kısa bir sürede 1867 şirketin iflas etmesi herkesi şaşırttı. Kapanan şirket sayısındaki korkunç artışla ilgili ekonomistler ise dikkatli olunması hususunda uyarılarda bulundu.

Kapanan şirketlerin faaliyet gösterdiği sektörler de ilginç. Temmuzda kapanan şirketlerin 717'sinin toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 284’ünün imalat, 251’inin inşaat sektöründe faaliyet gösterdiği belirlendi.

İflas eden Türk firmalarından en bilindik olanlar:

Denge Enternasyonal Ayakkabıcılık: Firma ayakkabı sektöründe faaliyet gösteriyordu. Binlerce çalışanı istihdam eden firmanın çok sayıda mağazası vardı. Kısa süre önce bu firmanın binası icradan satışa çıkarıldı.

Akaryakıt istasyonlarındaki iflas: Türkiye'de akaryakıt satışı yapan işletmeler eskisi gibi para kazanamıyor. İstatistiklere göre son aylarda yüzlerce akaryakıt istasyonu iflas etti.

Hacıince Et Ürünleri: Antalya merkezli faaliyet gösteren şirketin Alanya'da dev entegre tesisi vardı. Konya'da binlerce hayvan kapasiteli çiftliği işleten firma kısa süre önce resmen iflas etti. Söz konusu iflas hayvancılık sektöründe hayal kırıklığına neden oldu.

Almetka Metal: 22 yıl önce Kocaeli Gebze'de faaliyete başlayan dev metal şirketi ekonomik olarak sıkıntı çekiyordu. İhracat yapmasıyla ön plana çıkan bu firma kısa süre önce iflas ettiğini açıkladı.

Kayı İnşaat: Türkiye'nin en büyük müteahhitleri arasında yer alan firma 1.9 milyar lira borcunu ödeyemeyince iflas etti. Yurt dışında onlarca dev projeye imza atan firmanın iflası sektörü sarstı.

Demirkollar Otomotiv: Otomotiv sektöründeki faaliyetleriyle ön plana çıkan firma iflas etti.

Ekonomi Haberleri