0002 numara kim olacak?

Tayyip Erdoğan’ı Çankaya Köşkü’ne taşıyan cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından sıra 0002 plakayı kullanacak yeni başbakanın kim olacağı sorusuna geldi.

Dünkü seçimlerin ardından kulisler hareketlenirken, gözler de Erdoğan’ın son kez başkanlık edeceği Ak Parti’nin bugünkü MKYK toplantısına çevrildi. MKYK toplantısında, Erdoğan’dan sonra partinin ve hükümetin başına geçecek ismin belirleneceği AK Parti Kongresi’nin tarihinin de netleşmesi bekleniyor. Kulislerde, Erdoğan’ın bu süreci, Abdullah Gül’den cumhurbaşkanlığını devralacağı 28 Ağustos’tan önce tamamlamak istediği konuşuluyor. Ancak Erdoğan’ın hem parti liderliğinin hem de başbakanlığının 28 Ağustos’a kadar sürmesi nedeniyle kongrenin devir teslimden sonra eylül ortası ya da ekim başına kalabileceğinden de söz ediliyor.


BAŞBAKAN ADAYLARI

Yeni başbakanın kim olacağı konusunda ise birçok isim konuşuluyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın adları öne çıkarken, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun isimleri de önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimlere kadar ‘ara dönem başbakanlığı’ için geçiyor.

ERKEN SEÇİM İHTİMALİ

Erdoğan’ın yeni başbakan konusundaki tercihi bir erken seçim olasılığını da gündeme getirecek. Erdoğan’ın da bu olasılığa göre başbakanlık için bir tercihe gidebileceğinden söz ediliyor. Yeni başbakanın performansına da bağlı olması beklenen baskın seçimin kasım sonu ya da aralık başında olabileceği belirtiliyor. Ancak parti kulislerinde, ara dönem için bir başka isim gündeme gelse de sonunda partinin başına Abdullah Gül’ün geçmesinin en güçlü seçenek olduğu konuşuluyor. Öte yandan Yeni Başbakan'ın Ak Parti içinden kimin olacağına ilişkin istişare süreci bugün başlıyor. Bugün toplanacak MKYK'da olağanüstü kongre kararı alınması bekleniyor.
 
MKYK bu Sabah sabah toplanıyor

Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte yeni başbakan ve yeni hükümet konusunda da Ak Parti'de bugünden itibaren karar oluşturma süreci başlatılıyor. AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK) gece toplanması planlanmıştı. Ancak saat geç olduğu için bu toplantının gece yapılmayabileceği belirtiliyor. Erdoğan, balkon konuşmasının ardından kurmaylarıyla ilk değerlendirmeleri gece yarısı yaptı.
 
Ak Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı,  bugün saat 11.00'de yapılacak. MKYK toplantısı  henüz resmi olarak AK Parti Genel Başkanı sıfatı devam ettiği  için Erdoğan'ın başkanlığında yapılıyor. Bugün yapılacak MKYK toplantısında, olağanüstü kongre kararı alınması bekleniyor.

Ak Parti tüzüğüne göre; genel başkan ile MKYK'nın olağanüstü kongre çağrısı yapma yetkisi var. Toplantının gündemi çağrıyı yapan makam tarafından belirleniyor. Bu çerçevede olağanüstü kongre genel başkan seçimi gündemli olarak yapılacak. Kulislerde konuşulan en güçlü senaryoya göre; Ak Parti'nin olağanüstü kongre toplantısı, Ağustos ayının son haftası içinde Erdoğan Köşk'teki görevine başlamadan önce yapılacak. Böylece Ak Parti'nin yeni genel başkanı 28 Ağustos'tan önce seçilmiş olacak. Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde görevine başladıktan sonra cumhurbaşkanı olarak, Ak Parti kongresinin seçtiği yeni genel başkanı hükümeti kurmakla görevlendirecek. Yeni genel başkanın kurduğu hükümet için Meclis'te güven oylaması yapılacak. Böylece Ak Parti, 2015 genel seçimine genel başkan ve başbakanın aynı olduğu bir ismin liderliğinde gidecek.
 
İki vekil

Erdoğan'ın genel başkanlığının düşmesinden sonra olağanüstü kongreye kadar Ak Parti Genel Başkan Vekili'nin Mehmet Ali Şahin olması bekleniyor. Erdoğan'ın başbakanlığının düşmesinden sonra yeni hükümetin güven oyu almasına kadar olan sürede ise Başbakan Vekili Bülent Arınç olacak.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri