Şeref Malkoç: "Can derdinden geçim derdine döndük"

Şeref Malkoç: "Can derdinden geçim derdine döndük"

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Bu süreçte önemli olan vatandaşı rahatlatmak. Sağlıkla ilgili mücadele çok iyi gitti. Can derdinden geçim derdine döndük." dedi.

Koronavirüs salgınıyla ilgili KDK tarafından kapsamlı bir rapor hazırlandı. Türkiye’nin Covid-19’a karşı mücadelesini, yönetim açısından inceleyen KDK, ulaştığı verileri bir raporda topladı. KDK tarafından hazırlanan raporda, Türkiye’nin insan odaklı mücadelesinin ve tüm dünya insanlarını dikkate alan yaklaşımının bütün dünyada takdir topladığı belirtildi. Malkoç, "Bu süreçte önemli olan vatandaşı rahatlatmak. Sağlıkla ilgili mücadele çok iyi gitti. Can derdinden geçim derdine döndük." dedi.

Hazırlanan rapor hakkında değerlendirmelerde bulunan KDK Başdenetçisi Şeref Malkoç, Türkiye’de ilk vaka görülmesinden sonra alınan kararların dünyaya örnek teşkil ettiğini söyledi. Raporda, Çin’in Vuhan eyaletinde ilk vakanın ortaya çıkmasından, Türkiye’de kontrollü sosyal hayata geçişin tarihi olan 1 Haziran’a kadar geçen sürenin ele alındığını belirten Malkoç, raporun devamıyla ilgili çalışmaya gerek olmaması için de temennide bulundu.

Türkiye’de yapılan mücadeleyi değerlendirdik

Raporun içeriğinden bahseden Malkoç, hazırlanan raporun 4 bölümden oluştuğunu aktardı. Sağlık alanında yapılan çalışmaların birinci bölümde yer aldığını söyleyen Malkoç, ikinci bölümde ise Covid-19 salgını ile mücadelede alınan idari tedbirlerin incelendiğini belirtti. Salgınla mücadelede ekonomik alanda yapılanlar ve alınan tedbirlerin yer aldığı üçüncü bölümden bahseden Malkoç, son bölümde KDK’nın Türkiye’nin pandemiyle başarılı mücadelesini iyi yönetim ilkeleri açısından incelendiğine değindi. Malkoç, “Özel raporun dördüncü bölümünde de değerlendirme ve öneriler yer alıyor. KDK olarak, iyi yönetim ilkeleri açısından Türkiye’de Covid-19 virüsüyle ilgili yapılan mücadeleyi değerlendirdik, detaylarına indik. Bu ve benzeri durumlarda Türkiye’nin karşılaşacağı olaylarda ne gibi tedbirler alınacağına dair öneride bulunduk” ifadelerine yer verdi.

Can derdinden geçim derdine döndük

Malkoç, “Bu süreçte yapılan hizmetler direkt sağlıkla ve halkla ilgiliydi. Yapılan hizmetlerle aksama olduğunda müracaat edilecek kurumlardan bir tanesi KDK. Dolayısıyla bize yapılan müracaatlar azalmadı, arttı. 2019 yılının tümünde 20 bin başvuru gelmişti. Covid-19 salgını sürecinde bize yapılan başvuru 60 bini aştı. 6 ayda, geçtiğimiz seneki başvuruların 3 katı başvuru aldık. Bu başvurular içerisinde; vatandaşın maskeye ulaşamaması, sokağa çıkma kısıtlamasına ilişkin tedbirin hoşuna gitmemesi gibi sebepler mevcuttur. Halkın bize yaptığı müracaatların bir kısmını idarecilerle direkt görüşerek çözüyoruz. Çoğunlukla bankalarla ilgili müracaat geliyor. Bu müracaatların da hepsini inceleyip cevap veriyoruz. Bankaların, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında, Hazine ve Maliye Bakanlığımızın ve Merkez Bankamızın, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun aldığı kararları bazen yanlış anlayabiliyor. Vatandaşa desteği yokuşa sürüyorlar. Orada da bankalarla görüşüyoruz. Bu süreçte önemli olan vatandaşı rahatlatmak. Sağlıkla ilgili mücadele çok iyi gitti. Can derdinden geçim derdine döndük. Bu noktada da herkese sorumluluk düşüyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.