Sempozyumun Sonuç Bildirgesi: Tıbb-ı Nebevi Enstitisü Kurulmalı

Sempozyumun Sonuç Bildirgesi: Tıbb-ı Nebevi Enstitisü Kurulmalı

Küresel Doktarlar ve Uluslararası Doğu Sağlık Federasyonu'nun (UDOSAF) geçen hafta sonu Erzurum'da düzenlediği Tıbb-ı Nebevi Sempozyumu'nun Sonuç Bildirgesi yayımlandı. Hz. Muhammed'in (sav) tıbba bakış açısı, sağlık anlayışı çeşitli...

Küresel Doktarlar ve Uluslararası Doğu Sağlık Federasyonu'nun (UDOSAF) geçen hafta sonu Erzurum'da düzenlediği Tıbb-ı Nebevi Sempozyumu'nun Sonuç Bildirgesi yayımlandı.

Hz. Muhammed'in (sav) tıbba bakış açısı, sağlık anlayışı çeşitli hastalıklara karşı uyguladığı tababetin yanı sıra koruyucu ve önleyici hekimlikle ilgili yaşantısını ve hadislerini ele alan Tıbbı Nebevi Sempozyumu geçen cumartesi günü Palandöken'deki Xadadu Otel'de gerçekleştirilmişti. Sempozyuma çok çeşitli üniversitelerden çok sayıda ilahiyatçı ve hekim ve eczacı katılmıştı. Bir gün süren sempozyumun sonunda organizyon komitesinden oluşan bilim adamları 12 maddelik sonuç bildirgesi yayımladı.

UDOSAF Başkanı Doç. Dr. Hamit Acemoğlu, sempozyuma katılımın yüksek olmasının sevindirici olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Acemoğlu, önümüzdeki dönem içerisinde Tıbbı Nebevi programlarının devamının getirileceğini kaydetti. Sempozyumun ve sonuç maddelerinin bir kitap halinde yayımlanacağını dile getiren UDOSAF Başkanı, "Şehrimizde Efendimiz'in(sav) tıbba bakış açısını ve uyguladığı tedavi yöntemlerini ele alan Tıbbı Nebevi Sempozyumu geniş katılımla gerçekleştirildi. Sempozyum akademik çevrelerin ilgisini çekti. Sempozyumun sonuç bildirgesi doğrultusunda akademisyenler ve bizler gerekli çalışmaları daha hassasiyet ve önemle yerine getirmeye çalışacağız." dedi. Doç. Dr. Acemoğlu, Tıbb-i Nebevi Sonuç bildirisini şöyle açıkladı:

- Koruyucu hekimlik üzerinde daha fazla durulmalı ve halkımız bilgilendirilmeli.

- Tıbb-ı Nebevi sahasında araştırma ve çalışmalar yapacak hekimlerin Arapça bilmesi çalışmaları daha sağlıklı ve doğru temellere oturtacaktır.

- Tıbb-ı Nebevi ile ilgili hadisler yeniden tasnif edilmeli, uydurma ve zayıf hadisler ayıklanmalı.

- Tıbb-ı Nebevi ile ilgili hadislerin Türkçe mealleri doğru ve yanlış anlaşılmaya mahal verilmeyecek şekilde kaynaklarda belirtilmelidir.

- Tıbb-ı Nebevi Araştırma Merkezleri kurulmalıdır. Bu merkez Tıbb-ı Nebevi Enstitüsü olmalıdır.

- Tıbb-Nebevi Enstitüsü'nde; konuyla ilgili makaleler, tez yarışmaları, tebliğler ve her türlü ilmi çalışmanın zemini oluşturulmalıdır.-

- Sağlıkla ilgili hadisler tek başlarına ele alınmamalı, hangi bağlamda söylendiği iyi tetkik edilmelidir.

- Kur’an-ı Kerim ve Efendimiz'in (sav) hadisi şeriflerinde zikredilen bitkiler üzerinde çalışmalar yapılmalı ve ilaç değerleri ortaya konulmalıdır.

- Tıbb-ı Nebevi diye adlandırılan konu alternatif bir tıp değildir.

- Tıbb-ı nebeviye yaklaşımlarda ifrat ve tefritlere dikkat edilmelidir.

- Hacamat, Sülük ve Dağlama gibi uygulamalar ilmi metotlarla ve mutlaka hekim nezaretinde yapılmalı. Merdiven altı uygulamalara itimat edilmemeli ve izin verilmemelidir

- Tıbb-ı Nebevi Sempozyumları birbirini tekrar eden uygulamalar olmamalı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.