Selçuklu'da eğlence kültürü anlatıldı

Selçuklu'da eğlence kültürü anlatıldı

Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Şehir Müze ve Kütüphanesi bünyesindeki Konya Yaşam Kültür Müzesi’nde düzenlenen İkindi Sohbetleri’nin bu haftaki konuğu Yazar Esra Toprak oldu.

Toprak, Selçuklu döneminin ve sultanların eğlence hayatını anlattı. Selçuklu Devleti’nin eğlence hayatıyla ilgili bu güne kadar kapsamlı bir eserin yazılmadığını belirten Toprak, programda hazırladığı sunumu bir yılda hazırladığını söyledi. İnsanın olduğu her yerde eğlencenin olduğunu ifade eden Toprak, “İlk insanlardan itibaren eğlence vardı. İslamiyet’ten önceki Araplar bunu fazlasıyla yaşadı. Gerek kapalı alanlarda kumar ve meyhane olarak gerekse açık alanlarda düzenledikleri etkinliklerle eğlendiler. Selçuklu döneminde ise sultanlar yazlık ve kışlık olarak yaptırdıkları saray ve ya köşklerde eğlence etkinlikleri yaptılar. Konya’da Alaaddin Köşkü’nde Sultan Alaaddin Keykubat eğlenceler düzenliyordu. Kışlık için kış aylarının ılık geçtiği Alanya’da Alaiye Köşkü yaptırdı. Sultan Keykubat yazlık için ise yazları serin geçen Keykubat sarayını yaptırdı. Bu saraylar ne kadar Devlethane olsa da eğlence için de kullanıldı” dedi.

TÖRENLERDE DİRHEM VE DİNAR DAĞITILIRDI

Ayrıca Selçuklu sultanlarının cülus, fetih ve düğün törenlerinden sonra da eğlenceler düzenlediğini belirten Toprak, Sultanların bu tür törenlere önem verdiklerini söyledi. Toprak,  sözlerine şöyle devam etti: “Selçuklu sultanları fetih ve devlet yönetimine önem verdikleri kadar eğlenceye de önem verirlerdi. Sefere gitmeden önce asker ve komutanların morallerini yüksek tutmak için meydanlarda eğlenceler düzenlenir, düğün ve bayramlarda bu eğlenceler iki üç katına çıkardı. Ayrıca Sultanlar, merkezi otoritesini sarsacak devlet yöneticilerini ortadan kaldırmak için eğlenceler düzenler geç saatte biten eğlenceler sonunda yöneticileri yakalayıp ortadan kaldırırlardı. Alaaddin Keykubat tahta çıkmadan önce Sivas’tan Konya’ya gelirken her durduğu yerleşim yerinde büyük törenler düzenlenmiştir. Yapılan bu törenlerde halka ziyafetler verilmiş, meydanlarda dinar ve dirhem atılmıştır. Söylenene göre, o paraları toplayanlar ömür boyu geçimini sağlayacak kadar paraya sahip olurmuş.” Selçuklu sultanlarının huzurlarına gelen elçilere de küçük çaplı törenler düzenlediğini söyleyen Esra Toprak, gelen elçilerin en iyi şekilde ağırlandığını ve elçilerin ülkelerine gittikten sonra bu misafirperverliği anlattıklarını ifade etti. Program sonunda konuşmacıya Araştırmacı Yazar Mehmet Ali Uz tarafından günün anısına hediye takdim edildi ve Katılımcılara Mehmet Ali Uz ve Esra Toprak’ın birlikte yazdıkları İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yayınlarından “13.Yüzyılda Konya ve Sadreddin Konevî kitabı dağıtıldı.

ALİ İBİLEME  merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.