Selçuklu sempozyumda tanıtılacak

Selçuklu sempozyumda tanıtılacak

2. Uluslararası Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Bilim ve Düşünce Sempozyumu'nun açılışı dün akşam yapıldı. Yurtiçi ve yurtdışından birçok bilim adamının katıldığı sempozyum 3 gün sürecek

2. Uluslararası Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Bilim ve Düşünce Sempozyumu'nun açılışı dün akşam yapıldı. Yurtiçi ve yurtdışından birçok bilim adamının katıldığı sempozyum 3 gün sürecek ve sempozyumda 116 tebliği sunulacak

Cumhurbaşkanlığı himayesinde Selçuklu Belediyesi, Selçuk ve Konya üniversiteleri tarafından düzenlenen, ''2. Uluslararası Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Bilim ve Düşünce Sempozyumu''nun açılış töreni gerçekleştirildi. Dedeman Otel'de yapılan 2. Uluslararası Selçuklularda Bilim  ve Düşünce Sempozyumu  açılış törenine; Vali Aydın Nezih Doğan, Büyük Şehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, sempozyuma katılacak olan yerli  ve yabancı bilim adamları ve çok sayıda akademisyen ile öğrenci katıldı. 22 Ekim Cumartesi gününe kadar devam edecek olan sempozyuma 21 farklı ülkeden 120 bilim adamı katılacak. Sempozyumda 116 adet tebliği sunulacak. Sempozyum ile Selçuklu medeniyetinin bilim, kültür , düşünce ve medeniyeti masaya yatırılarak günümüze etkileri tartışılacak. Sempozyumun amacı ise Selçuklular'ın bilimi günümüz insanına ulaştırmak ve 'Selçuklu Tarihçiliği'ni oluşturulmasını sağlamak.
Selçuklu medeniyetinin bazı temel konularda değişiklik sağladığını ifade eden Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, “Selçuklular diğer medeniyetlerden farklı olarak hayvansal üretimi diğer üretimlerle birleştirmeyi başarmış ve bu sayede ürün çeşitliliğini arttırmıştır. Bir başka farklılık olarak ise kapalı çarşı sistemini geliştirmiştir. Bu sayede insanlar ihtiyaçlarını daha kolay sağlamıştır. Ayrıca bu kapalı çarşılar sayesinde zengin şehirler oluşturmuştur. Bu sempozyum sayesinde Selçuklular ile ilgili gizli kalmış tüm gizliliklerin ortaya çıkacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
SELÇUKLU'LAR İSLAM MEDENİYETİNİN ALTIN ÇAĞINI YAŞATMIŞTIR
Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçukluların dünya tarihinde çok önemli, nadide bir devlet olduğunu bildirdi. Selçuklu Devleti'nin kurulduğu coğrafyada bugün 27 ayrı devletin yer aldığını ifade eden Altay, Selçukluların, hakim olduğu bölgede siyasi, dini ve ilmi anlamda birçok yeniliğe imza atan bir devlet olduğunu söyledi.
Altay, Selçukluların bilim ve düşünce alanında bulundukları zamanda çığır açtığını belirterek, ''Bugün dünyanın hayatını etkileyen Biruni, İbn-i Sina, Hazreti Mevlana, Maturidi ve Sadreddin Konevilerin yetiştiği bir devirdir Selçuklu devri. Bu devir İslam medeniyetinin altın çağını yaşamasını sağlamıştır. Bu yüzden Selçuklu Devleti ayrıca, incelenmesi gereken, ele alınması gereken bir devlet. Ayrıca Selçuklu'yu bu kadar yücelten bir arada yaşayabilme pratiğinin örneğini dünyaya en iyi şekilde sunmasıdır'' dedi.
'DÜNYANIN SELÇUKLULARI TANIMAYA İHTİYACI VAR'
Selçukluların birçok etnik grup arasında saygı ve sevgiyi sağladığını, bugün her düşünceden insanın hoşgörü devleti Selçuklu'yu tartışacağını dile getiren Altay, ''Dünya'nın Selçukluları yeniden tanımaya ihtiyacı var. Selçuklu'nun bıraktığı miras farklı bir önem taşıyor. Sahip olunan kültürel mirası ihya etmeyi bir ideal olarak belirledik, bu yönde ciddi adımlar attık. Tarihe tanıklık etmiş bir şehirde bulunmak büyük bir gurur kaynağı. Selçukluya olan vefamızı her şartta göstereceğiz. Sadece tarihi eserlerle yetinmeyeceğiz. Aynı zamanda Selçuklu'nun bilim ve düşünce hayatının yansımalarını da koruyacağız. Köklerini aldığımız Selçuklu'nun adını yaşatan bu kültürün dünyada eşi benzeri yok. Bu tarih bilinci bizi elbette sorumluluklar yüklemektedir. İşte bu sempozyum sorumluluklarımızı yerine getirmemiz için bir fırsat. Bilim dünyasını Konya'da buluşturan bu sempozyum, kadim medeniyetimizi geleceğe taşıyacak kültürel bir fırsattır'' diye konuştu.
Altay, sempozyumda himayelerini esirgemeyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ve emeği geçenlere herkese teşekkür etti.
'SELÇUKLU TARİHİ İNCELENMELİ'
2. Uluslararası Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Bilim ve Düşünce Sempozyumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Demirci ise Selçukluların İslam tarihine girişlerinin, bilim ve düşünce hayatına birçok katkı sağladığına dikkati çekti.
Prof. Dr. Mustafa Demirci, Selçuklu tarihinin mutlaka incelenmesi gerektiğini, ancak akademik dünyada Selçuklu tarihi üzerine çalışan kişi sayısının 5'i geçmemesinin üzüntü verici olduğunu bildirdi.
Sempozyumun akademik dünyaya yeniden yol göstereceğini vurgulayan Prof. Demirci, ''Türkiye'den başka bir ülkenin Selçuklu tarihine sahip çıkacağını pek sanmıyorum. Türkiye'de de buna Konya, Selçuklu Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi sahip çıkacak. Biz bu sempozyumu 10 yıl önce tasarladık'' şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Demirci, sempozyum için uluslararası çapta duyuru yaptıklarını, organizasyona tebliğ sunmak üzere 500 kişinin müracaat ettiğini aktardı.
3 gün sürecek olan sempozyuma 21 ayrı ülkeden 120 bilim ve ilim adamı katılacağı, sempozyumda 116 tebliğ sunulacağı kaydedildi.
MUSTAFA AKÇA
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.