Selçuk Üniversitesi öncülüğünde örnek proje
Avrupa Birliği (AB) Genel Sekreterliği tarafından yürütülen “Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyalogu” kapsamında Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce başlatılan “Süt Kalitesi İçin Çiftçilik Sistemleri Araştırma ve Yayım Sisteminin Kurulması Projesi”nin tanıtım toplantısı Huzur Restaurant’ta gerçekleştirildi.
Toplantıya Konya Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, SÜ Meram Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, SÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Mülayim, SÜ Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cennet Oğuz, Proje Koordinatörü Prof. Dr. Kenan Peker, öğretim üyeleri ve süt üreticileri katıldı.
“SÜT, İNSAN İÇİN VAZGEÇİLMEZ BİR BESİNDİR”
Prof. Dr. Cennet Oğuz, projeyi süt ürünlerine kalite kazandırmak amacıyla başlattıkları belirterek, “Süt, insan yaşamı için vazgeçilmez bir unsurdur. AB standartları kapsamında bu konuyu gündeme almamız gerekiyordu. Ülke olarak süt ürünlerinde yüksek kalite en çok zorlandığımız ancak en çok ihtiyaç duyduğumuz konulardan başında geliyor. Zorlukları aşmak için Konya Valiliğimiz başta olmak üzere pek çok kurum ve kuruluşun yanı sıra sivil toplum kuruluşları ile ortaklaşa proje başlattık. 2023 yılında AB ile bu alanda rekabet edebilecek duruma gelmemiz gerekir. Bu amaçla başlattığımız projemizi 1 yılda tamamlayacağız” dedi.
AB STANDARTLARINDA SÜT ÜRETİMİ
SÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Kenan Peker da, “Süt ve süt ürünleri üretiminde küçük işletmelerin yoğunluğu ve entegre sistem yaklaşımı olmaması kaliteyi olumsuz etkilemektedir. Üstün kaliteyi yakalamak için ‘Çiftçilik Sistemleri Araştırma ve Yayım Yapısı’ adını verdiğimiz bir oluşum kuracağız. Konya ve ülkemizin diğer 15 ilinde bu oluşumu yaygınlaştıracağız. Böylelikle ‘Havza Bazlı Entegre Tarım İşi İşletmeciliği’ne geçeceğiz. Ortaya çıkacak sorunları bu proje ile gözlemleme fırsatı yakalayacağız ve çözüm önerileri oluşturacağız” diye konuştu.
ÇOK ORTAKLI PROJE
Projenin ulusal ve uluslar arası işbirliği çerçevesinde sürekliliği olacağını söyleyen Prof. Dr. Peker, “Projeyi Selçuk Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezimiz başta olmak üzere Romanya Ziraat ve Veteriner Üniversitesi, Cluj-Napoca Hollanda Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, ABD Kuzuy Dakota Eyalet Üniversitesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Sanayi Odası, Tarım Danışmanları Derneği, Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Ereğli Süt Üreticileri Birliği işbirliğiyle yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.
Proje kapsamında süt ve süt ürünleri kalite operatörleri yetiştireceklerini de vurgulayan Prof. Dr. Peker, sözlerini şöyle tamamladı: “Uluslar arası düzeyde sivil toplum diyalogu oluşturacağız. Çiftçilik Sistemleri Araştırma ve Yayım Yapısı’nı kurup, süt üretilen yerlerde bu yapıyı uygulayacağız. Konuyla ilgili çiftçi organizasyonları düzenleyip, şirket ve çiftçilere eğitim, yayım ve danışmanlık desteği sunacağız. Bu kuruluşların hibelere ulaşmalarına yardımcı olacağız.‘Entegre Tarım İşi İşletmeciliği’ için program geliştireceğiz. Eğitim, araştırma, yayın, danışmanlık ve hareketlilik programlarını Konya merkezli ülkemizin 15 ilini içerecek şekilde uluslar arası işbirliği ağında yürüteceğiz.”
foto altı: AB Genel Sekreterliği tarafından yürütülen “Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyaloğu” kapsamında Selçuk Üniversitesi'nce başlatılan “Süt Kalitesi İçin Çiftçilik Sistemleri Araştırma ve Yayım Sisteminin Kurulması Projesi”nin tanıtım toplantısı yapıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.