Selçuk bölünmeye karşı

Selçuk bölünmeye karşı

YÖKün Selçuk Üniversitesinin bölünmesi yönündeki tavsiye kararına tepkiler artarak devam ediyor

YÖK’ün Selçuk Üniversitesi’nin bölünmesi yönündeki tavsiye kararına tepkiler artarak devam ediyor. Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi’nde bir araya gelen öğretim üyeleri ve öğrenciler YÖK’ün bu kararını protesto etti

 

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)’ün Meram Tıp Fakültesi, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi’nin Konya Üniversitesi’ne bağlanması şeklindeki tavsiye kararına tepkiler artarak devam ediyor. Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi bahçesinde bir araya gelen bazı öğretim üyeleri ve öğrenciler, YÖK’ün bu kararını protesto etti.

Öğretim üyeleri ve öğrenciler adına konuşan Selçuk Üniversitesi Teknokent Müdürü Prof. Dr. Fatih Botsalı, “Bilindiği üzere 30 Kasım 2011 tarihinde 21üyeden 18’inin katıldığı YÖK Genel Kurulu’nda 8’e karşı 10 oyla Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi’nin Konya Üniversitesi’ne bağlanması yönünde tavsiye kararı alınmıştır. Türkiye’nin en gözde şehirleri arasında yer alan, Hz. Mevlana’nın manevi katkılarıyla gelişimini ve değişimi hız kesmeden devam ettiren Konya, bilimsel anlamda da öncü bir şehir olma gayretindedir. Ancak söz konusu tavsiye kararı başta bilimsel olmak üzere, ekonomik, sosyal anlamda da şehrimizin ilerlemesine ket vuracaktır” diye konuştu.

Alınan kararın Selçuk Üniversitesi, Konya ve Türkiye için talihsiz bir karar olarak nitelendirildiğini belirten Prof. Dr. Fatih Botsalı, “Öncelikle söz konusu fakültelerin Konya Üniversitesi’ne bağlanma kararının objektif olmadığını ve bilimsel kıstaslara dayanmadığını belirtmek istiyoruz. Konya Üniversitesi ile birlikte ülkemizin farklı şehirlerinde yeni devlet üniversiteleri kurulmuştur. Bu üniversitelerin yapılanması dikkate alındığında hiçbiri bulundukları şehir ya da bölgeden bir fakülteyi ya da yüksekokulu bünyesine almamıştır. Bu üniversiteler yapılanmalarında epeyce ilerlemiş, hatta öğrenci alımına da başlamışlardır. Bu süreçte henüz öğrenci alımında bulunmayan tek üniversite Konya Üniversitesi’dir. Hiçbir fizibilite ve planlama çalışması yapılmadan Selçuk Üniversitesi’nin lokomotifi konumundaki üç fakültenin Konya Üniversitesi’ne aktarılması kararı onaylanmamalıdır. Konya Üniversitesi’nde Eğitim Bilimleri Fakültesi olmasına rağmen Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi’nin aktarılmaya çalışılması fizibilite ve planlama eksikliğinin açık bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Selçuk Üniversitesi’nin en büyük ve en köklü üç fakültesinin üniversiteden koparılmaya çalışılmasının hem fakültelere, hem de Selçuk Üniversitesi’ne ciddi zararlar vereceğini kaydeden Prof. Dr. Botsalı, Selçuk Üniversitesi’nin uluslararası yayın indeksine göre Türkiye sıralamasında 8. Sırada yer aldığına işaret ederek bu fakültelerin Selçuk’tan ayrılması ile birlikte Selçuk Üniversitesi’nin sıralamadık yerinin gerileyeceğini belirtti. Bu kararla, dünya üniversiteleri arasında ilk 500’e girme hedefinde olan Selçuk Üniversitesi’nin bu hedefinden 10-15 yıl geriye gideceğini de dile getiren Prof. Dr. Fatih Botsalı, “Ayrıca bu fakülteler, Selçuk Üniversitesi’nin bilimsel altyapı ve Ar-Ge çalışmalarına en büyük katkıyı sağlamaktadır. Meram Tıp Fakültesi ve Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi’nin döner sermayeye sağladığı katkı üniversitenin Ar-Ge ve bilimsel çalışmalarının ana kaynağıdır. Toplam 180 milyonluk döner sermaye gelirin 140 milyonunu bu fakülteler sağlamaktadır. Dolayısıyla Selçuk Üniversitesi’nin içi boşaltılmış olacaktır” dedi.

Türkiye’nin marka ve öncü fakültelerini yeni kurulan bir üniversiteye bağlamanın bu fakültelerin ve Selçuk Üniversitesi’nin marka değerini düşüreceğini bildiren Prof. Dr. Fatih Botsalı, “Konya’nın yeni üniversitelere olan ihtiyacı, marka bir üniversite kimliği taşıyan Selçuk Üniversitesi’ni tahrip ederek giderilemez. Bu aktarımdan üç fakültede bulunan 13 bin öğrenci, 500 öğretim üyesi, 500 kadar diğer öğretim elemanı ve 2 binin üzerinde idari personel de etkilenecektir. Ülkemizin köklü ve önde gelen üniversitesinden bu üç fakültenin yeni kurulan bir üniversiteye bağlanması, söz konusu kişilerin iradesini hiçe sayan adaletsiz bir yaklaşımdır. Aktarılmaya karşı çıkan öğrenci ve öğretim üyelerimiz, basın – yayın yoluyla özelikle de Konya Sivil Topluluklar Platformu tarafından yürütülen www.selcukluyuz.org adresindeki anket aracılığıyla seslerini duyurmaya çalışmaktadır. Selçuk Üniversitesi’nin içi boşaltılarak, üniversitenin Türkiye ve dünyadaki sıralamasını alt üst eden, çalışanlarına ve öğrencilerine huzursuzluk veren bir yaklaşım ortaya çıkmaktadır” diyerek sözlerini tamamladı.

RASİM ATALAY

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.