Sel serayı vurdu, vatandaş alamaz oldu

Sel serayı vurdu, vatandaş alamaz oldu

Bu sene kışın biraz sert geçmesi çarşı, pazarda fiyatlara da yansıdı. Fiyatların biraz yüksek olduğunu söyleyen Kadınlar Pazarı Esnafı Mustafa Öcal, Kış bu sene geçen yıllara göre baya zorlu geçti

Bu sene kışın biraz sert geçmesi çarşı, pazarda fiyatlara da yansıdı. Fiyatların biraz yüksek olduğunu söyleyen Kadınlar Pazarı Esnafı Mustafa Öcal, “Kış bu sene geçen yıllara göre baya zorlu geçti. Durum böyle olunca kış mevsiminde yenilmesi gereken marul, ıspanak, pırasa diğer yıllara göre ve diğer sebzelere göre biraz pahalı. Meyvelerde durum biraz daha iyi. Kışın yenilecek olan portakal, mandalina, elma geçen senelere göre ve piyasaya göre çok iyi fiyatta” dedi. ‘Fazla yağmurun sele sebep olması seralar da hasara neden oldu’ diyen Öcal, “Yağmurun biraz fazla yağması Antalya, Alanya, Mersin tarafında seracılık yapanları son derece etkiledi. Sele dönüşen yağmur, seraları mahvetti. İnsanlar seraların içine giremez hale geldi. Böyle olunca da sebzeler serada kaldı. Toplananlar ise yüksek fiyatlar la satışa sunulmaya başlandı” diye konuştu.

YEŞİLLİKLERDE KIŞTAN NASİBİNİ ALDI

Yazlık olarak bilinen, sebzelerin satışını da değerlendiren Öcal, “Yazlık diye adlandırdığımız maydanoz roka, kırmızılâhana, tere, yeşil soğan da geçen seneye göre 2 kat daha pahalı. Fiyat değerlendirmesi yaparsak maydanozun bağı 1TL, yeşil soğan 6 TL, kırmızılâhana 2,5TL, roka 1 TL. Bunun nedenleri yine selin seraları vurmasıdır” ifadelerini kullandı. Kışın vazgeçilmezlerinden olan mandalinayı değerlendiren Öcal, “Artık mandalina bitti sayılır. Şu anda Kink Mandalina dediğimiz çekirdekli mandalina var. Bunu da bizim halkımız pek tercih etmiyor” dedi. Komisyoncuların mala fazla hisse koymadığını belirten Öcal, “Milletimizin bildiğinin aksine hallerde ki komisyoncular gelen mala fazla bir hisse koyup fiyatı yükseltmiyorlar. Malın çıkışı tarladan pahalı geliyor zaten. Yüzde yüzlük bir zam düşünürsek, bunun yüzde 50’sini mal sahibi koyuyor, geri kalan kısmını da komisyoncu ve pazarcılar kazanç parası koyuyor” diye konuştu. İhraç olarak giden malların piyasayı pek etkilemediğini belirten Öcal, “Dışarıya ihraç olarak giden mallar zaten 1. sınıf mallar. Dışarıya gitmese de öyle mallar Konya’ya gelmez. Daha çok İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlere gidiyor. Biz de mecburen 2. ve 3. sınıf malları satıyoruz” dedi. Pazarda bağırmaya yasak gelmesine de değinen Öcal, “Şimdilik bir denetleme falan olmadığından arkadaşlar ve biz yine bağırıyoruz. Denetleme gelse de pek bir şey fark etmez gibi olur, çünkü pazarcı esnafı bağırmaya alışmıştır, bağırmadan duramazlar. Vatandaşlar da  bizim sesimize alıştığı için bizden çoğu rahatsız değil. Herkes halinden memnun” diyerek şimdilik yasayla bir sıkıntısının olmadığını dile getirdi.

Pazarda en çok satılan sebze meyve fiyatları ise şöyle:

Elma:1,5 TL

Armut:3 TL

Portakal:1 TL

Salatalık: 3,5 TL

Maydanoz: 1 TL

Portakal: 75 kuruş

Marul:4 TL

 

MUSTAFA ÖZÇELİK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.