Şekere işbirliği önerisi

Şekere işbirliği önerisi

Kamerunda elmas ve altın ile taşımacılık ticaretiyle uğraşan Kamerunlu Müslüman İşadamları Konya Şekerin Çumra tesislerini gezdi

Kamerun’da elmas ve altın ile taşımacılık ticaretiyle uğraşan Kamerunlu Müslüman İşadamları Konya Şeker’in Çumra tesislerini gezdi. Heyet, Konya Şeker’e ticari işbirliği ve ortaklık önerisinde bulunarak, Kamerun’a şeker fabrikası kurulmasını istediler.

Anadolu Birlik Holding CEO’su Hamdi Bağcı ile Çumra Şeker Kampusu’nda görüşen Kamerunlu heyet, Konya Şeker’in yatırımlarının ve hizmetlerinin yer aldığı tanıtım filmini izledi. Konya ve Türkiye bölgesindeki tarımsal alanlar hakkında ve özellikle de şeker pancarı ekimi ve üretimi hakkında bilgi sahibi yapılan heyet, daha sonra Çumra Şeker Kampusu’nda bulunan çikolata tesisleri başta olmak üzere diğer tesisleri gezdiler.

Kamerunlu Müslüman İşadamları adına konuşan altın ve elmas ticaretiyle uğraşan İdrissa Mahamat, iki gündür Konya’da bulunduklarını ve ilk olarak Konya Şeker’i ziyaret ettiklerini söyledi. İdrissa Mahamat, Kamerun’un 1960 yılında bağımsızlığına kavuştuğunu, bundan önce sömürge ve misyonerlik faaliyetleri kıskacında olan bir Afrika ülkesi olduğunu, topraklarının çok zengin ama sömürü ve misyonerlik faaliyetleri yüzünden insanlarının geri bırakıldığını ifade ederek, sermaye açısından bir sorunları bulunmadığını ve ülkelerine şeker fabrikası kurmak istediklerini belirtti.

Konya Şeker’in adını Afrika ülkelerinde duyduğunu ve gelişmiş bir dünya teknolojisine sahip olduklarını bildiğini ifade eden Mahamat, “Kamerun’un da tarımsal açıdan gelişmesini ve kendi üretimimizin olmasını arzu ediyoruz. Türkiye ve başta Konya olmak üzere tarım alanında sizleri çok gelişmiş görüyoruz. Bugün burada Konya Şeker ve bu şirkete bağlı tarımsal sanayi yatırımlarını yerinde gördük. Yatırımlardan çok etkilendik. Bu nedenle ülkemize de bir şeker fabrikası kurulmasını istiyoruz. Sizlerle bu konuda işbirliği ve ortaklık konusunda mutabık kalabilirsek, aynı tesisleri Kamerun’da da görmek isteriz” dedi.

Anadolu Birlik Holding COE’su Hamdi Bağcı da, Kamerunlu Müslüman İşadamlarından oluşan heyeti Çumra Şeker Kampusu’nda ağırlamaktan mutlu olduklarını belirterek, Konya Şeker olarakher zaman ülkeler arasındaki ticari işbirliğine açık olduklarını söyledi. Bağcı, “Ancak, Konya Şeker’in de kendine özgü bir ticari kuralları vardır. Konya Şeker bugün dünyadaki büyük firmalarla rekabet edecek bir güce ve kaliteye sahiptir. Bu kurallar çerçevesinde gerekli ön görüşmeleriilgili kurumlarımızla yaparız ve uygun bulunması halinde de Kamerun başta olmak üzere tüm Afrika ülkeleriyle ticaret yapabiliriz” diye konuştu.

Bu arada, Kamerunlu heyeti gezdiren OMEK kuruluşu adına konuşan Ömer Kayır ise Kamerunlu heyete Türkiye tecrübesini anlatan eğitim verdiklerini ve bugüne kadar da şeker sektörü ile ilgili olarak da hep İspanya’nın Mondragon Kooperatifi’ni örnek gösterdiklerini ifade ederek şunları söyledi;

“Ama bunun öncesinde bizim hem Pankobirlik’e hem Konya Şeker’e ait bilgilerimiz çok zayıfmış ve çok eskiymiş. Misafirlerimiz çok şey öğrendi ve biz de çok şey öğrendik. Burada on yıllık bir başarı öyküsü gördük.  Yani 3 milyon dolarlık bir firmanın veya bir kooperatifin 5 milyar dolarlık bir şirketler topluluğuna sahip olduğunu gördük. Gerçekten küçük dilimizi yutacak haldeyiz, bir şaşkınlık içerisindeyiz. Hatta bu eğitim programları sırasında biz başarılı kooperatifçilik örneği olarak İspanya’daki Mondragon kooperatiflerini örnek veriyorduk.  Ama bugünden itibaren biz bunu eğitim programımızdan kaldırdık başarı örneğimiz Konya Şeker ve onun başarılı Pankobirlik Genel Başkanı Recep Bey ile son 10 yılın hikâyesi.  Biz bu ülkenin insanlarına kooperatifçilik örneğini öğreterek, nasıl yatırım yapmaları gerektiğini gösteriyoruz.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.