Şeker pancarının hassas ürünler kapsamına alınması gerekir

Şeker pancarının hassas ürünler kapsamına alınması gerekir

HAS Parti İl Tarım Komisyonu Başkanı Bestil: ''Bizde pancar ekimi kısıtlanıyor. Şeker pancarının yok edilmesi yerine, hassas ürünler kapsamına alınması gerekir''

HAS Parti İl Tarım Komisyonu Başkanı Ahmet Bestil, ''Bizde pancar ekimi kısıtlanıyor. Şeker pancarının yok edilmesi yerine, hassas ürünler kapsamına alınması gerekir'' dedi.
     Bestil, partisinin il binasında düzenlediği ''Tarım sorunları'' konulu basın toplantısında, Türkiye'de tarım üretiminin, yüksek maliyetle yapıldığını söyledi.
     Gübredeki yüksek zamların çiftçilerin gübreden kaçışına, bu durumun da ciddi oranda verim kaybına neden olduğunu savunan Bestil, ''HAS Parti İl Tarım Komisyonu olarak maliyetlerin düşürülmesi için çiftçimizin tarımsal sulamadaki kullanmış olduğu elektriğin, yarısı devletimizin karşılamasını öneriyoruz'' dedi.
     ABD ve Avrupa Birliği ülkelerindeki tarıma verilen desteğin, Türkiye'den çok yüksek olduğunu belirten Bestil, şunları kaydetti:
     ''ABD'de kişi başına destek 4 bin 500 dolar, AB'de 2 bin 500 avro, Türkiye'de ise 40 dolardır. Yunanistan'ın yüz ölçümünün 2 katı büyüklüğünde verimli arazilere sahip olduğumuz halde Yunanistan'dan pamuk, Rusya'dan buğday, Fransa'dan arpa, Mısır'dan pirinç, Ukrayna'dan mısır, ithal ediyoruz. Tarım kesimi devletin sırtına yük değil, tam tersine en çok vergi veren kesimdir.''
     Şeker Kurulu'nun pancara kota uygulamasına geçtiğini ifade eden Bestil, pancara konulan kotanın derhal kaldırılması gerektiğini dile getirdi.
     AB ülkelerinin, şeker pancarı ekilmesi için çeşitli projeler ürettiğini hatırlatan Bestil, ''Bizde pancar ekimi kısıtlanıyor. Şeker pancarının yok edilmesi yerine, hassas ürünler kapsamına alınması gerekir. Bir ton şeker pancarına 35 litre mazot alındığı ve neredeyse 1 çuval şekerle 1 çuval gübrenin aynı fiyatta olduğu bir dönemde, pancar ekimi yapılmadan, pancar fiyatlarının açıklanmasını istiyoruz'' diye konuştu.
     Toplantıya HAS Parti İl Tarım Komisyonu üyelerinden Hüseyin Seleş ve Hüdaverdi Selçuk da katıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.