Şehit Yakınları Ve Gaziler 'Seyahat Kartı' İçin Bakanlık Önünde Eylemi Yaptı

Şehit Yakınları Ve Gaziler 'Seyahat Kartı' İçin Bakanlık Önünde Eylemi Yaptı

Şehit yakınları ile gaziler, ücretsiz seyahat kartları ile ilgili yaşadıkları sorunları dile getirebilmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı önünde eylem yaptı. Kalabalık adına konuşan gazi Hüdaverdi Mercan, "Bizler için manevi...

Şehit yakınları ile gaziler, ücretsiz seyahat kartları ile ilgili yaşadıkları sorunları dile getirebilmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı önünde eylem yaptı.

Kalabalık adına konuşan gazi Hüdaverdi Mercan, "Bizler için manevi anlamda oldukça önem arz eden bu kartlarla ilgili olarak maalesef sorunların ardı arkası kesilmemektedir. Ücretsiz seyahat imkânı veren bu kartların tüm Türkiye’de geçerli olduğunun açıkça yasal olarak teminat altına alınmış olmasına rağmen, her belediye başkanlığı ayrı bir uygulamaya girmiş, hemen her ilde ayrı olarak farklı bir kart uygulaması başlatılmıştır." dedi.

Hüdaverdi Mercan yaptığı açıklamada, yaşadıkları sıkıntıları şöyle dile getirdi: "Ücretsiz seyahat kartı olarak şehit aileleri, gaziler ile harp ve vazife malullerine verilen kartlar, şehir içi toplu taşıma araçları ile trenlerde ücretsiz seyahat imkânı sağladığı gibi, ücretsiz seyahat kartları yönetmeliğinde görüleceği üzere, aynı zamanda da tanıtım kartı niteliği taşımaktadır. Örneğin bir şehit eşinin, şehit yetiminin, bir malul gazi ya da eşinin, onurla taşıdığı başka bir tanıtım kartı yoktur. Bizler için manevi anlamda oldukça önem arz eden bu kartlarla ilgili olarak maalesef sorunların ardı arkası kesilmemektedir. Ücretsiz seyahat imkânı veren bu kartların tüm Türkiye’de geçerli olduğunun açıkça yasal olarak teminat altına alınmış olmasına rağmen, her belediye başkanlığı ayrı bir uygulamaya girmiş, hemen her ilde ayrı olarak farklı bir kart uygulaması başlatılmıştır. Otobüs şoförleri de bu uygulamalar dolayısı ile Türkiye’nin her yerinde geçerli olan seyahat kartlarını tanımamakta, belediyece verilmekte olan kartları istemektedir."

Fatma Şahin'ın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı döneminde bu sorunun tespit edilerek, bütün Türkiye’de geçerli, tüm toplu taşıma araçlarının cihazlarında okutularak haktan yararlanılabilecek bir çipli kart projesi başlatıldığını hatırlatan Mercan, "Ancak maalesef hâlihazırda basılıp dağıtılmaya başlanılan ücretsiz seyahat kartları çipli olarak dizayn edilmemiştir." dedi.

Gazi Mercan daha önceden SGK Başkanlığı tarafından yalnızca terörle mücadele kapsamında şehit olanların ailelerine verilen kartlarda şehit ailesi, gazi olanların kartlarına da 'Gazi' ibaresi konulduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Örneğin kaçakçı ile çatışmada şehit olanların kartlarında şehit ailesi yazmadığı gibi, malul olan kardeşlerimizde de gazi yazmamaktaydı. Bizler görev şehidi aileleri ve görev gazilerine yapılan bu akıl almaz ayrımcılığı her fırsatta dile getirdik. Onlara da şehit ailesi ve gazi ibarelerinin verilmesi için mücadele verdik. Ancak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı son çıkardığı kart tasarımında, bırakın o kardeşlerimize bu ibarelerin verilmesini, bütün ibareleri tek kartta toplayarak hepsi bir arada bir kart dizayn etti. Bu kartta, Şehit Yakını, Gazi/Gazi Yakını, Vazife Malulü/Yakını olmak üzere bütün ibareler tek bir kartta toplanmıştır. Bu kartı ibraz ettiğinizde, şehit ailesi misiniz, şazi misiniz, vazife malulü müsünüz belli değildir. Yönetmelikte aynı zamanda tanıtım kartı olduğu açık olarak belirtilmiş olan bu kart tanıtım kartı misyonu taşımamaktadır."

'SERBEST’ VEYA ‘ONUR KART’ OLABİLİRDİ'

Aynı zamanda tanıtım kartı olarak da kullanılan bu kartların üzerinde, büyük harflerle ÜCRETSİZ yazılmasının rencide ettiğini ifade eden Mercan, "İsmi daha önceden olduğu gibi 'Serbest' ya da 'Onur Kart' olabilirdi." dedi.

'GAZİ YİĞİT’İN MAĞDURİYETİNE KAYITSIZ KALMIŞTIR'

Hüdaverdi Mercan kendisi gibi gazi olan Yılmaz Yiğit’in EGO şoförüyle yaşadığı olay hakkında ise şunları söyledi: "Gazi Yılmaz Yiğit’in EGO otobüs şoförünün rencide edici davranışı ve konuşmalarına muhatap olması olayına (Bakanlık) maalesef kayıtsız kalmıştır. Şehit aileleri ve gazilerle ilgili kurulmuş olan Şehit Yakınları ve Gaziler Daire Başkanlığını bünyesinde barındıran Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, bizlerle ilgili bu kadar hassas konularda gerekli müdahaleyi yapmamış olması, oldukça üzüntü vericidir. Bizler bizim sorunlarımızı sorunu bilecek, empati barındıran bir yaklaşımla her zaman yanımızda olacak bir Daire Başkanlığı ve Bakanlık hayal ediyoruz. Unutulmaması gerekir ki bir sorun yaşadığımızda, bize sahip çıkacak olan ilk yer, bu makamlardır." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.