Şehit Madencinin Eşi Soruşturma İzni Verilmemesine Tepki Gösterdi

Şehit Madencinin Eşi Soruşturma İzni Verilmemesine Tepki Gösterdi

Manisa’nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili yürütülen soruşturmada, savcılığın talebine rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in kamu görevlileri ve müfettişler...

Manisa’nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili yürütülen soruşturmada, savcılığın talebine rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in kamu görevlileri ve müfettişler hakkında soruşturma izni vermediği ortaya çıkmıştı. Madenci yakınları buna tepki gösterdi.

Bakan Çelik’in, kamu görevlileri ve aralarında facia öncesinde madeni denetleyerek noksanlık bulunmadığına dair rapor tutan İş Başmüfettişi E.G. ve İş Müfettiş Yardımcısı E.B.’nin de bulunduğu müfettişlerle ilgili bugüne kadar soruşturma izni verilmemesine ilişkin, faciada hayatını kaybeden Hayrullah Baygü'ün eşi Zemine Baygül, konuya ilgili şunları söyledi:

"Ben 2,5 yaşındaki hasta çoğumla beraber kaldım. Babasız olarak ona ben bakıyorum. Bir kadın olarak çok zor. Bir yandan eşimin yokluğu ve acısı, diğer yandan yatakta hasta olan çocuğumun acısı. Aradan kaç gün, kaç ay geçti. Soma artık unutuldu. Devlet de bunu böyle yapıyor. Olayın üstünü gitgide ört pas ediyorlar. Bu 301 ölen madencilerin hesabını kim verecek o zaman. Devlet de bunu yaparsa biz kime güveneceğiz. Bak Soma kömürlere ait diğer ocaklar tekrardan açıldı. Ben açılmasın demiyorum. Herkes evine bir lokma ekmek götürme derdinde. Devletimizin bu soruşturma işini yapması lazım. Eğer ortada bir hata veya kusur varsa, bu kim olursa olsun cezasını çekmesi gerekir. Benim eşim şu an yanımda değil, toprağın altında." diye konuştu.

Diğer yandan, Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, Soma’da yaşanan bu olayın tüm gerçeğiyle ortaya çıkması için cumhuriyet savcısının gerekli gördüğü soruşturma izninin verilmesi gerektiğine belirtmişti. Olaydan sonra soruşturmada, aralarında şirketin yönetim kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik’in beraberinde 5 kişi tutuklanmıştı. Bu süreçte sonrasında bilirkişi raporunun beklendiği öğrenildi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.