Şehir hayatı hasta ediyor

Şehir hayatı hasta ediyor
14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nde "Şehir ve Sağlık" konulu panel düzenlendi.

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nde "Şehir ve Sağlık" konulu panel düzenlendi. Panele katılan şehirde yaşanan gürültü, hava kirliliği ve çevre sorunlarının insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi

 

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nde "Şehir ve Sağlık" konulu panel düzenlendi. Panele Konya'daki devlet hastanelerinin ve özel hastanelerin başhekimleri konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. Nazmi Zengin ve Selçuklu Hastanesi  Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Seyit Karaca'nın moderatörlüğünü yaptığı panelde ilk olarak konuşan Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Dursun Odabaşı, şehir hayatı ve sağlığın birbirine zıt kavramlar olduğunu belirterek, şehir hayatında yaşanan birçok olumsuzluğun insan hayatını tehdit ettiğini söyledi. Şehirde yaşayan insanların gürültü, kirlilik ve çevre sorunları gibi nedenlerden dolayı tehdit altında olduğunun altını çizen Prof. Dr. Odabaşı, "Nedense şehirde yaşayan insanlar daha sağlıklı gibi algılanıyor. Fakat şehirde yaşayan insanların tek  avantajı hastanelere ve sağlık ocaklarına yakın olmalarıdır. Köyde yaşayan insanlar ise sağlıklı ortamda büyüyorlar. Onların tek dezavantajı ise hastanelere uzak olmalarıdır" dedi.

MERAM TIP'TA İLK KARACİĞER NAKLİ

Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hamdi Arbağ ise hastane hakkında bilgi verdi. Meram Tıp Fakültesi olarak ilk defa karaciğer nakli yaptıklarını hatırlatan Prof.Dr. Arbağ, kök hücre naklinde de önemli mesafeler kat edildiğini dile getirdi. Fakülte olarak altyapı çalışmalarını güçlendirdiklerini aktaran Arbağ, organ naklinde daha iyi yerlere geleceklerini söyledi. Arbağ, konuşmasının ardından fakülte ile ilgili eski fotoğrafları slayt eşliğinde sundu.

KANSER VAKALARI HIZLA ARTIYOR

Konya Tapib Odası Başkanı Prof. Dr. Faruk Aksoy da şehir hayatında yaşanan olumsuzlukların özellikle kanser vakalarını ciddi şekilde artırdığının altını çizdi. Aksoy, plastik kullanımı ve çevresel atıklar gibi nedenlerden dolayı kanser vakalarının hızla arttığını aktaran Aksoy, "Meme kanseri 20 yaşındaki kızlarımızda bile görülmeye başlandı. Konya'da da kanser sayısı hızla artıyor. Özellikle hava kirliliği en önemli etkenlerin başında geliyor. Bunların yanı sıra gıda güvenliği de ciddi bir sorun teşkil ediyor" diye konuştu. Konuşmasında hekimlerin yaşadığı sorunlara da değinen Aksoy, hekimlerinin yüzde 70'inin durumundan memnun olmadığını söyledi.

Numune Hastanesi Başhekimi Halil İbrahim Topatan ise Numune Hastanesi ile ilgili bilgiler verdi. Topatan, sağlıklı toplum için herkese büyük görev düştüğünü aktaran Topatan, kanserin son yıllarda yaşanan en büyük sağlık sorunu olduğunu vurguladı. Konya'da kalp damar hastalıklarının da hızla arttığına dikkat çeken Topatan, bunda beslenmenin de büyük önemi olduğuna dikkat çekti.

Selçuklu Hastanesi Başhekimi Dr. Eyüp Çetin de sağlıklı bir şehir  ve çevre için belediyelere büyük görev düştüğünü belirterek, "Tıbbi atıklar, atık gıdalar, sıvı atıklar, hava kirliliği ve şehir trafiği gibi nedenlerden dolayı insan sağlığı tehdit altında. Belediyeler bu konuda ciddi çalışmalar yapmalıdır. Tıbbi atıklar zararsız hale getirilmeli.Gıda üreten tesisler denetimden geçirilmeli. Ev kazaları en aza indirilmeli ve şehir içi trafik yeniden düzenlenmelidir" önerilerinde bulundu.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.