Şehir Hastaneleri Uygulaması Avm Gibi Anlaşıldı, Orada Hırdavatçı Da Açılabilir

Şehir Hastaneleri Uygulaması Avm Gibi Anlaşıldı, Orada Hırdavatçı Da Açılabilir

HDP Milletvekili Adil Zozani, şehir hastanelerinin, taşra hastaneleri ve burada çalışan sağlık görevlilerini hiçleştiren bir uygulama olduğunu söyledi. Şehir hastaneleri uygulaması ile ilgili çıkarılan yasanın AVM mantığı ile çıkarıldığını...

HDP Milletvekili Adil Zozani, şehir hastanelerinin, taşra hastaneleri ve burada çalışan sağlık görevlilerini hiçleştiren bir uygulama olduğunu söyledi. Şehir hastaneleri uygulaması ile ilgili çıkarılan yasanın AVM mantığı ile çıkarıldığını kaydeden Zozani, "Şehir hastaneleri uygulaması AVM gibi anlaşıldı. AVM mantığı ile yasası çıkarıldı, yarın orada konfeksiyon hırdavatçı gibi yerler açılabilir. Siz bunun önünü açtınız. Vatandaş şehir hastanelerinde hastaneye değil hırdavatçıya gidecek." eleştirisinde bulundu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı 2015 yılı bütçe görüşmeleri başladı. Görüşmeler kapsamında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu sunum yaptı. Sunumun ardından milletvekillerinin bütçe üzerine görüşlerine geçildi.

HDP Milletvekili Adil Zozani, sağlıkta yaşanan tablonun Bakan Müezzinoğlu’nun anlattığı kadar iç açıcı olmadığını söyledi. Aile hekimi uygulamasını anlatırken mevcut durumu değil ideal olanı Bakanın ifade ettiğini belirten Zozani, "İdeal olan ile var olan arasında dengeyi tutturan bir yaklaşımla karşı karşıya olmadık. İki gün önce Ankara’da 1. Basamak'ta görev yapan bir aile hekimi ile konuştum. Her bir aile hekiminin 5 bin kişiye baktığını söyledi. Aile hekimliği bilinci toplumda karşılık bulan bir uygulamaya dönüştü mü?" diye sordu.

Mantar gibi çoğalan özel hastane uygulaması ile sağlığın özelleştirildiğini ve bu konuda kamusal hizmet olması gereken sağlığın ticari bir enstrümana dönüştüğünü anlatan Zozani, "Geçen gün çocuğumu bir hastaneye gribal enfeksiyon nedeniyle götürdüm. Hastane 700 lira civarında fatura imzalattı. 40 çeşit kan tahlili ve tetkiki yaptırdı. Özel hastane... Maalesef artık radyasyona maruz bırakılmak fecaate dönüştü. Özellikle özel hastanelerde. Sizde verileri vardır. Bir taraftan da kanser vakalarının çokluğundan söz ediyoruz, özel hastaneye girip hangi hastalıktan şikayetçi olursa olsun radyasyona maruz kalmayan hasta olduğunu düşünmüyoruz, boğaz hastalığı için bile MR çektiriyorlar. Bu bir sorun, bunu çözmek gerek." diye konuştu.

Şehir hastanelerinin taşra hastaneleri ve burada çalışan sağlık görevlilerini hiçleştiren bir uygulama olduğunu belirten Zozani, "Şehir hastaneleri uygulaması AVM gibi anlaşıldı. AVM mantığı ile yasası çıkarıldı yarın orada konfeksiyon hırdavatçı gibi yerler açılabilir. Bu kompleksin içinde bunlar kurulabilir, siz bunun önünü açtınız. Bunların hepsi olacak. Vatandaş şehir hastanelerinde hastaneye değil hırdavatçıya gidecek. Bizi 25 yıl borçlandırdınız çocuklarımızı ve torunlarımızı borçlandırdınız bunu hangi ihtiyaca binaen yaptınız." şeklinde konuştu.

'BABALAR ÇOCUKLARININ ÖLÜLERİNİ HEYBELERİNDE TAŞIYOR'

Özellikle mevsim koşullarından kaynaklı olarak köylerde taşra bölgelerinde insanların yüz yüze kaldığı sağlık sorunlarında maalesef olması gerektiği zamanda sağlık personelinin ulaşamadığını vurgulayan Zozani, "Geçmişte köylerde sağlık ocağı uygulaması vardı hükümetiniz döneminde o sonlandırıldı. Üzülerek ifade edeceğim, 21. yüzyılda böyle bir resim, böyle bir örnek paylaşmak hoş değil ama babalar çocuklarını heybelerinde taşıyor, ölülerini heybelerinde taşıyor. Böyle bir görüntü gördük yakın zamanda. Maazallah yarın bir gün benzer görüntüleri tekrar görmeyeceğimizin bir garantisi yok. Bu konuda siz bir iyileştirme yaptınız mı, tedbir geliştirdiniz mi? Van’ın Saray’ın bir köyündeki bir hastaya anında ulaşabilecek bir sistem geliştirdiniz mi?" sorularını yöneltti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.