Seçimde 2. raunt

Seçimde 2. raunt

Cumhurbaşkanı seçiminin 14 Mayıs'ta yapılan ilk turunda adayların salt çoğunluğu alamaması nedeniyle Türkiye, yarın tekrar sandık başına gidiyor. Konya’da 1 milyon 628 bin 723 seçmen oy kullanacak

Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunun kesin sonuçları, 19 Mayıs'ta Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından ilan edildi. Bu seçimin ikinci tura kalması nedeniyle YSK'nın ikinci oylama için hazırladığı seçim takvimine göre Türkiye yeni cumhurbaşkanını pazar günü belirleyecek. Cumhurbaşkanı seçiminin 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci turu, ilk turda en çok oy alan iki aday Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçecek. İki aday için yeniden basılan oy pusulalarında sıralamada herhangi bir değişiklik olmadı. İlk turda Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,52, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88 oy almıştı.

YENİ GENÇ SEÇMENLER EKLENDİ

Bu turda geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek. İkinci tura, güncellenmiş kütüklerle gidilecek, seçmen kaydı ile ilgili adres değişikliği yapılamayacak. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamasında da aynı sandık alanlarında oy kullanılacak. Yurt içi ve yurt dışında toplam kayıtlı 64 milyondan fazla seçmene, ilk turun ardından yurt içinde 18 yaşını dolduran ve seçmen olmaya hak kazanan 47 bin 523 genç daha eklendi.

KONYA'DA 1 MİLYON 628 BİN 723 SEÇMEN OY KULLANILACAK

Konya'da seçim güvenliği sağlandı. Konya'da 1 milyon 628 bin 723 seçmen, 4 bin 992 sandıkta oy kullanılacak. Sandık başında ise yaklaşık 38 bin görevli olacak. 08.00'de başlayan oy kullanma işlemi, saat 17.00'de tamamlanacak. Sonrasında kullanılan oyların sayım ve dökümü açık olarak yapılacak. Oy zarfları ile oy kullanan seçmen imzası sayısı karşılaştırılacak, geçersiz zarflar ayrılarak tutanağa geçirilecek. Fazla zarf çıkarsa miktar kadar rastgele çekilen oy zarfları yakılarak imha edilecek.

SEÇMEN BİLGİ KAĞIDINA E-DEVLET’TEN ERİŞİLEBİLİYOR

Sandık başkanının boş ve yazısız cetveli herkese göstermesi ile ara vermeden ve duraksız ilerleyecek sayım işlemi başlayacak. İtiraz olsa dahi sayım durmayacak. Oy verme saati bittiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabilecek. Seçmenlerin oy verme günü yanına Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, yargı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında bulundurması gerekecek. YSK, "bazı seçmenlerin seçmen bilgi kağıtlarını kaybettiği, lazım olmaz düşüncesiyle attığı" ve "seçmen bilgi kağıdı olmayanların oy kullanamayacağı" söylemleri nedeniyle seçmen bilgi kağıtlarının yeniden dağıtılması yönündeki başvuru üzerine, ikinci tur oylama için seçmen bilgi kağıtlarının basımının yapılarak yeniden dağıtılmasını kararlaştırmış seçmen kağıtları yeniden dağıtılmıştı. Seçmen bilgi kaydını kaybeden vatandaşlar e devlet üzerinden seçmen bilgi kağıdına erişebilecek

İLK TURDAKİ SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI İLE OY KULLANILABİLECEK

Türkiye'de ilk kez ikinci oylama için 28 Mayıs'ta sandık başına gidecek seçmenler, aynı seçmen bilgi kağıdı ile ilk seçimde oy verdikleri sandık alanlarında oylarını kullanacak. Bu turda geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek. İkinci tura, güncellenmiş kütüklerle gidilecek, seçmen kaydı ile ilgili adres değişikliği yapılamayacak, Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamasında da aynı sandık alanlarında oy kullanılacak. Seçim sonuçlarına yapılacak itiraz süreçlerinin tamamlanmasının ardından YSK, Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamasının kesin sonuçlarını açıklayacak.

SAİT ÇELİK


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum