Seçim sonrası Dolar ve Euro yükseldi

Seçim sonrası Dolar ve Euro yükseldi

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi 2 milyon oy farkla kazanmasının ardından piyasalar da dalgalanma başladı. Döviz kurları yükselirken Türk Lirası değer kaybetti

Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52,14 oy oranıyla ikinci turu kazanmasının ardından, Türkiye'de piyasalar hareketlendi. Sandıkların sayımı başladığında doların değeri 19.96 seviyesindeydi.

Sabah saatlerinde piyasaların açılmasıyla birlikte doların değeri 20.04 seviyesine yükseldi.

Kapalıçarşı ve döviz bürolarında doların yükselişi devam ediyor.

Türkiye'nin kredi risk primi (CDS) 23 Mayıs Salı günü 720 baz puana kadar yükselerek 7 ayın en yüksek seviyesine çıktı, ancak Cuma günü 667 baz puana geriledi.

Türk Lirası, dolar karşısında ilk tur öncesine göre yüzde 2.1 değer kaybetti. Deprem öncesine göre yüzde 5.9, yıl başından bugüne ise yüzde 6.4 oranında kayıp yaşadı.

Son dönemde TL'nin neredeyse yatay bir seyir izlemesine rağmen, son 5 yılda yaklaşık yüzde 80 değer kaybettiği görüldü.

Analistler, dolardaki yükseliş potansiyelinin devam ettiğini ve alınacak önlemlerin kurun seyri üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

Ekonomist Remzi Özdemir, Yeniçağ gazetesine yaptığı açıklamada, "Yarın sabah itibarıyla bambaşka bir Türkiye bulacağız. Bugüne kadarki Türkiye'yi unutun. Haftanın ilk günü itibarıyla yeni bir Türkiye'nin başlangıcı olacak." ifadeleriyle ekonomide uzun bir durgunluk döneminin başlayabileceğini söyledi.

Dolar/TL geçtiğimiz hafta pazartesi günü (22 Mayıs Pazartesi) ilk kez 20 TL'yi aşmıştı. Euro/TL ise aynı gün 22.2751 TL'ye kadar yükselmişti.

Haftanın ilk işlem gününde dolar 20 TL'den, euro 21.49 TL'den, sterlin 24.96 TL'den ve Japon Yeni 14.29 TL'den işlem görüyor.

Kapalıçarşı'da ise dolar 21.45 TL, euro 23 TL ve gram altın 1401 TL seviyelerinden alıcı buluyor.

Altın ve gümüş fiyatları ise bankalar arası piyasada ve serbest piyasada yüzde 25'i bulan farkla işlem görüyor. Ons altın haftanın ilk işlem gününde 1.945 dolar, gram altın 1.251 TL, çeyrek altın 2.267 TL, cumhuriyet altını 9.317 TL ve gram gümüş ise 14.94 TL seviyesinde değerleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum