Seçim Barajı düşürülecek mi?

Seçim Barajı düşürülecek mi?

Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında yüzde 10'luk seçim barajına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Abdulkadir Selvi'den baraj yazısı: Amacının tam tersine hizmet etmeye başladı. Benden söylemesi.

Hürrriyet Gazetesi Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında Konsensus araştırma şirketinin aralık ayı anketine yer verdi. Vatandaşların yüzde 50.7'sinin seçim barajının düşmesini istediğini belirten Selvi, " Seçim barajını getiren 12 Eylül yönetimi, siyasi istikrar açısından savunmuştu. Ayrıca Kenan Paşa, İslamcı ve Kürtçü partilerin Meclis’e girmesini engellemek istemişti. İttifak sisteminde seçim barajı anlamını kaybetti." değerlendirmesinde bulundu.

İşte Abdulkadir Selvi'nin bugünkü köşe yazısının ilgili kısmı;

SEÇİM BARAJI OLSUN MU?

AK Parti ile MHP arasında yüzde 10 seçim barajını da kapsayan ortak bir çalışma yapılacaktı. AK Parti’de Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında bir ekip oluşturulmuş, bir çatı belirlenmişti. Bütçe nedeniyle ince işçilik yeni yıla kaldı. AK Parti’de yüzde 5 ama daha çok yüzde 7 oranının üzerinde duruluyor. MHP’de hazırlıklarını tamamlayınca iki parti bir araya gelip, ortak bir çalışma yapacak.

YÜZDE KAÇ OLSUN?

Konsensus seçim barajını da sormuş. Yüzde 10’luk seçim barajının korunmasını isteyenlerin oranı yüzde 49.3 çıkıyor. Seçim barajının düşürülmesini isteyenlerin oranı ise yüzde 50.7. Yüzde 7 olsun diyenler yüzde 13.9, yüzde 1 olsun diyenler 5.0 ederken seçim barajının kaldırılmasını isteyenlerin oranı yüzde 13.3’e ulaşıyor. En yüksek oran 18.5’le yüzde 5’e çıkıyor.

SEÇİM BARAJI ANLAMINI YİTİRDİ

Seçim barajını getiren 12 Eylül yönetimi, siyasi istikrar açısından savunmuştu. Ayrıca Kenan Paşa, İslamcı ve Kürtçü partilerin Meclis’e girmesini engellemek istemişti. İttifak sisteminde seçim barajı anlamını kaybetti. Ayrıca yüzde 10 barajı hem demokrasiye uygun değil, hem de küçük partiler açısından ittifakları zorunlu kılıyor. Yani amacının tam tersine hizmet etmeye başladı. Benden söylemesi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum