Sebzede rekor zam

Sebzede rekor zam

Son yılların en şiddetli kışını geçiren ülkemiz, üretimde ciddi sıkıntılar yaşıyor. Konya Sebze ve Meyve Hali'nde fiyatlar uçuşa geçti. Ürünlere yüzde 50'ye varan zam yapıldı. Hem esnaf hem de vatandaş, yükseliş karşısında çaresiz kaldı

Türkiye'nin en önemli örtüaltı üretim merkezi Antalya ve Mersin'de; ürünlerin su altında kalması, Adana'da kar yağışının aralıksız sürmesi ve bunun gibi üretim yapılan birçok şehirde doğal koşulların hayli sert geçmesi, piyasayı alt üst etti. Türkiye genelinde üretim, ciddi oranda düşüş yaşadı. Düşüş ile birlikte ürünler, tezgahlarda yüzde 50'ye varan zamlarla satılmaya başlandı. 35 yıllık olan ve ilkel şartlar altında hizmet verilmeye çalışılan Sebze ve Meyve Hali'nde; vatandaşların taleplerini karşılamak için hummalı bir çalışma başlatıldı. Hal esnafları, daha iyi şartlarda çalışmak için yetkililerden yeni bir hal isterken, vatandaşlar da sebze ve meyve fiyatlarına yapılan zamların azaltılması için çaba gösteriyor.

ÜRÜNLERE YÜZDE 30-50 ORANINDA ZAM

Ekmek, su, kira, benzin, motorin ve ulaşıma yapılan zammın ardından, sebze ve meyve fiyatlarına da zam geldi. Üretimi etkileyen doğal koşulların sertleşmesi ve üretimin azalması; sebze ve meyve fiyatlarında yüzde 50'yi bulan zammı da beraberinde getirdi. Sebze ve Meyve Hali'nin zorlu çalışma şartları ve ürünlere yapılan zamlar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, hal esnafının cefakar olduğunu ve halkın ihtiyaçlarını karşılamak için zorluklarla uğraştığını belirtti. Halin ilkel şartlarda çalıştığını, piyasada eskisi gibi olmasa da istenilen ürünün bulunduğunu da kaydeden Pirinç, “Türkiye genelinde, özellikle üretimin artış gösterdiği bölgelerde çok çetin bir kış geçiriliyor. Bu durum, ürünlere zarar verdi. Ürün bulmakta zorluk çekilmeye başlandı. Fiyatlar, durum karşısında, yükseliş içine girdi. 1.8 TL'den satılan domates halde 2.6 TL'ye, biber 3.5 TL'den 5 TL'ye, Patlıcan 3.5 TL'den 6 TL'ye ve yine taze fasulye 6 TL'den 8 TL'ye satışa sunuldu” dedi.

KÜRESEL LOJİSTİKLİ BİR HAL KURULMALI

Hal'in 35 yıldır hizmet verdiğini ve artık talepleri karşılayabilecek bir yanı kalmadığını da dile getiren Pirinç, konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Çok zorluklar yaşıyoruz. Bu zorluklarımızı pek dile getirmek istemiyoruz ama durum, iç açıcı değil. Dünya standartlarına uygun, küresel lojistik bir halin kurulmasını istiyoruz. Bizler, yasa ile çalışan esnaflarız. Jeotermal seracılığın yaygınlaştırılması gerekiyor. Termokinli araçlar ile hizmet verilmeli. Bu konuda ayrıca tüketicilere de büyük sorumluluklar düşüyor. Kış aylarındayız, vatandaşlar yaz mevsimindeymiş gibi isteklerde bulunmasın. Müşteri süreklidir, öncelikli müşterilerimiz. Fiyatları makul tutmak istiyoruz.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum