Sayıştay Başkanı Akyel: Raporların Sonuna Kadar Arkasındayız

Sayıştay Başkanı Akyel: Raporların Sonuna Kadar Arkasındayız

Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Meclis’e arz edilen raporların Sayıştay Kanunu açısından herhangi bir eksikliğinin bulunmadığını söyledi.

Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Meclis’e arz edilen raporların Sayıştay Kanunu açısından herhangi bir eksikliğinin bulunmadığını söyledi. Akyel, “Sayıştay başkanı olarak arz etmiş olduğumuz genel uygunluk bildirimi, dış denetim genel değerlendirme raporu, genel faaliyet değerlendirme raporu, mali istatistik değerlendirme raporu ve 146 kurum raporunun sonuna kadar arkasındayız.” dedi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’na damgasını vuran Sayıştay raporları ile ilgili en yetkili ağızdan değerlendirme geldi. Bütçe sunumu için komisyona gelen Sayıştay Başkanı Recai Akyel, CHP’li üyelerin eleştirilerine maruz kaldı. Raporlarda eksiklik bulunmadığını ifade eden Akyel, “Kanunlarda ifade edilen kesin hesap kanunu ve bütçe görüşmeleri için gerekli olan Sayıştay’dan istenen genel uygunluk bildirimi, dış denetim genel değerlendirme raporu, genel faaliyet değerlendirme raporu, mali istatistik değerlendirme raporu ve denetimi yapılan 146 kurumun denetim raporları Meclis’e arz edilmiştir. Anayasa 5018 ve 6085 sayılı Sayıştay Kanunu açısından herhangi bir eksiklik bulunmamaktadır.” diye konuştu.

Raporların arkasında olduklarını belirten Akyel, sözlerine şöyle devam etti: “Sayıştay başkanı olarak sizlere arz etmiş olduğumuz genel uygunluk bildirimi, dış denetim genel değerlendirme raporu, genel faaliyet değerlendirme raporu, mali istatistik değerlendirme raporu ve 146 kurum raporunun sonuna kadar arkasındayız. Bu raporların hepsinin kanunlara uluslar arası standartlara uygun olduğunu ifade ediyorum. Sayın Kuşoğlu’nun ifade ettiği şekilde mevcut mevzuat çerçevesinde bundan farklı rapor düzenlenemez. Raporların amaçları nitelikleri farklıdır. Raporların hazırlanmasında uyulması gereken kalite kontrol süreçleri vardır. Raporlar hukuki ve teknik niteliktedir. Tekrar arz ediyorum. Meclis’e sunmuş olduğumuz tüm raporlar gerek 6085 gerek 5018 gerekse denetim rehberleri ve uluslar arası muhasebe standartlarına göre hazırlanmış raporlarlardır. Bu raporlar teknik niteliktedir. Teknik nitelikte olduğu için isterseniz dünyanın herhangi bir yerinde Uluslar arası Muhasebeciler Derneği hangisi olursa olsun verilecek raporlar bu raporların doğru olduğunu teknik olarak ve yöntem olarak gönderilecektir.”

Meclis’e sunulan mali raporlar olduğunu hatırlatan Akyel, “Mali raporlarda görüş bildirilir. Görüş verilmez. ‘Yeteri kadar belge yoktur’ denilir. Şartlı görüş verilir, eksik vardır diye. Mali raporlar kısa olur. Bizim Meclis’e sunmuş olduğumuz raporlar mali raporlardır. İfade edilen, kamu zararı, yolsuzluk, usulsüzlük şahsi sorumluluk gerektiren bulgular yargılamaya esas raporda yer alır. Sayıştay bir hesap mahkemesidir. Sayıştay’da sonuçlandırılır. Meclis’e sunulan mali raporlarda sistem analizi yapılır. Meclis’in sistemle ilgili olarak eksiklik varsa onlarla ilgili bilgiler arz edilir. Kamu zararının tespiti ve hakkında mahkeme kararı çıkarılması uzun zaman alır. Bir denetçinin raporu ile kamu zararı ve usulsüzlük olduğu ispat edilemez. Kamu zararı ve yolsuzluklar sistemimizde şahsi sorumluluk gerektirmektedir. Yani altında kimin imzası varsa onun şahsi sorumluluğu vardır. Meclis’e sunulan raporlar mali raporlardır. Mali raporlarda kamu zararı olmaz. Yolsuzluk usulsüzlük diye adledilen şahsi sorumluluk gerektiren bilgiler olmaz.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.