Satranç Oyunu Nasıl Oynanır

Satranç Oyunu Nasıl Oynanır
Satranç tarihine bakacak olursak ilk bulguları eski mısır piramitlerine dayanmaktadır.

tarihine bakacak olursak ilk bulguları eski mısır piramitlerine dayanmaktadır. Satranç ile ilgili ilk yazılı metinlere ise M.S. 380 yılında Hint hükümdarı II. Chandragupta zamanında ve Çaturanga adlı Sanskritçe oyunda rastlanmaktadır. M.S. 10. Yüzyıla gelindiğinde ise tüm Asya, Avrupa ve Ortadoğuya yayılmıştır. Satranç 15. yüzyıldan itibaren soylular arasında çok popüler bir oyun olmaya başlamış ve kraliyet oyunu olarak da anılmaya başlamıştır. Satranç ilk oynanmaya başladığı zamandan bugüne bir takım değişikliklere uğramıştır. Dizilişinde ve kurallarında bazı değişimler olmuştur.

Oyunun icadı ile ilgi bazı rivayetler vardır. Bunlardan biride Sissa İbn Dahi buğday tanesidir. Rivayete göre kralın biri emri altındakilerden bir oyun yapmalarını ister ancak bu oyunun sıradan olmamasını ve bir ders verir nitelikte olmasını istediğini de ekler. Bunun üzerine vezirlerinden biri satrancı icat ederek kralın huzuruna çıkar.

 Niyeti bu oyunla krala adamları olmadan tek başına bir hiç olduğu ve onlarsız hiçbir iş yapamayacağını anlatmaktır. Kral bu oyunu ve vezirin bu yaklaşımını beğenir ve dile benden ne dilersen diyerek veziri ödüllendirmek ister. Vezir hâlâ kralın alması gereken dersi almadığını düşünerek sadece bir miktar buğday istediğini belirtir ancak bunu satranç tahtasındaki 1. Kareye 1 buğday, 2. Kareye 2 buğday, 3. Kareye 4 buğday…

Şeklinde bir sonraki karede bir önceki karenin içindeki buğday tanesi sayısının iki katı olacak şekilde istediğini söyler. Kendisi gibi ulu ve zengin bir kraldan böyle ucuz bir istekte bulunduğu için sinirlenir ve hesaplayın bir tek tane dâhi fazla vermeyin der. Adamları hesaplamaya başlarlar ilk karelerde sorun yoktur 1, 2, 4, 8, 16, 256… derken son kareye ulaştıklarında bu işin şakasının olmadığını vezirin istediği buğday miktarınına günümüz ülkemizin binlerce yıllık buğday üretimine denk geldiğini anlarlar ve kral gereken dersi almıştır.

İlk resmi satranç şampiyonu Amerikalı Wilhelm Steinitzdir. Wilhelm Steinitz, satrancı bilimsel olarak inceleyen ve strateji kuralları geliştiren ilk kişidir. Bu nedenle satrancın babası sayılır.

1924’de Dünya Satranç Federasyonu kurulmuştur ve bir çok satranç turnuvası düzenlenmiştir.

 

Oynamak için:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.