Sat Komandolarından Nefes Kesen Gösteri

Sat Komandolarından Nefes Kesen Gösteri

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı su altı taarruz (SAT) komandoları, kapılarını ilk defa basın mensuplarına açtı. SAT komandoları, hedefleri gerçek mermilerle vurdu. Karadan ve denizden gelen komandolar, belirlenen hedeflere kurşun yağdırdı....

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı su altı taarruz (SAT) komandoları, kapılarını ilk defa basın mensuplarına açtı. SAT komandoları, hedefleri gerçek mermilerle vurdu. Karadan ve denizden gelen komandolar, belirlenen hedeflere kurşun yağdırdı.

SAT Komutanlığı, 1963 yılında Amerikan deniz komandoları tarafından yetiştirilen personelle 1963 yılında İstanbul’da kuruldu. Yeni yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün (3. Köprü) yakınında bulunan birlik, ilk defa geniş kapsamlı olarak basın mensuplarına açıldı. Basın gösterisinden önce SAT Komutanı Albay Ercüment Mertbir kısa bir bilgi verdi. SAT komandolarının niteliklerinden bahseden Mertbir, “Sahip olduğu üstün nitelikli eğitim, yüksek moral ve motivasyon ile gelişmiş silah ve tesisatla donatılmış olması yatmaktadır. SAT Komutanlığı, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da verilecek her türlü görevi her zaman her yerde başarıyla icra etmeye hazırdır.” dedi.

Daha sonra eğitim alanına geçildi. Burada ilk olarak temsili bir düşman gemisini ele geçiren komandolar iple kayarak operasyon yaptı. Daha sonra tatbikat deniz ve karada devam etti. Sahilde belirlenmiş hedeflere karadan ve denizden gelen komandolar taarruz yaptı. Uzun namlulu silahlarla, keskin nişancılarla başlayan taarruz, lav silahı ve roketle devam etti. Gösteride gerçek mermi kullanıldı. Basın gösterimi bittikten sonra karaya çıkan komandolar fotoğraf çektirdi.

‘SAT ÖZEL İHTİSAS EĞİTİM ALANLARIN YÜZDE 33’Ü BAŞARILIOLUYOR’

Basına bilgi veren SAT Tim Komutanı Üsteğmen Turgan, “Bugün icra edilen faaliyetler süresince SAT timleri tarafından görev durumunun üst seviyede tutulması için icra edilen, harekata hazırlık idame eğitimlerinden kıyı birliklerine su altından ve su üstünden sinsi taarruz, baskın ve sabotaj, yakın muharebe, küçük birlik taktikleri, SAT özel görev nişancı atışları benzeri eğitimlerden bazı kesitler izleme imkanı buldunuz. SAT timleri görevlerinin büyük çoğunluğunu düşman topraklarında ve gece şartlarında icra etmektedir. SAT timleri su altından, su üstünden, havadan ve karadan birçok intikal yöntemleriyle düşman hatlarının ilerinse sızarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin menfaatleri doğrultusunda verilen emirleri yerine getirmek üzere zorlu eğitimlerden geçmekte ve elit personeliyle her zaman görevlere hazır olmak üzere eğitimlerine devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Deniz Kuvvetleri mensubu astsubay, uzman erbaş ve erlerin kendi istekleriyle SAT özel ihtisas kursuna kursiyer olmak üzere başvuru yaptıklarını ifade eden Turgan, şöyle devam etti: “44 – 50 hafta arasında değişen 11 – 12 aylık kurs dönemlerinde eğitim alarak SAT komandosu olmaya halk kazanırlar. Geçen 53 yıl içerisinde SAT özel ihtisas kursunun başlangıç ve mezun sayıları kıyaslandığında ortalama yüzde 30 – 33 arasında mezun verilmektedir. Yani geriye kalan yüzde 67’lik dilim kendi isteğiyle ya da vücudunun sınırları buna el vermediği için kursu bırakmak zorunda kalmaktadır.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.