Şark köşesi yaşatılıyor

Şark köşesi yaşatılıyor

Osmanlı kültürünün vazgeçilmezlerinden biri olan şark köşesi kültürü Konya'da yaşatılıyor. Osmanlı'dan sonra rağbetin azaltıldığı şark köşesi kültürü, son yıllarda yeniden ilgi görmeye başladı

Osmanlı döneminde kullanılan, mekânları şekillendirmede tercih edilen vazgeçilmezler arasında yer alan şark köşesi Türkiye'de diziler ve filmler yolu ile tarihe merakın artmasıyla bu kültür de yeniden canlanıyor. Konya'da 25 yıldır yastık ve yorgancılık yapan, yoğun talep üzerine şark köşesi işini de yapan yorgan ustası Mehmet Doğan 1 yıldır şark köşesine talebin daha çok olduğunu söledi. Yorgan, yastık ve minderden daha çok şar köşesi imalatından para kazandığını ifade eden Doğan, " Daha önce bu mesleği yapmıyordum. Müşterilerden gelen yoğun talep üzerine bu işe başladım. Konya'da bu işle uğraşan bir usta vardı. Onunla tanıştım ve şark köşeleri mesleğini ondan öğrendim. Yorgancılığın verdiği tecrübe ile bu işi öğrenmesi kolay oldu. Bu kültürü, medeniyeti ve canlılığı Konya'mıza getirmek istedik.

11-1-001.jpg

YABANCI TURİSTLER İLGİ GÖSTERİYOR

Mehmet Doğan, şark köşesini önceden sadece zenginlerin evine döşettiğini 1 yıldan beri özellikle yeni evlenen çiftlerin ve yabancı turistlerin yoğun bir şekilde talep ettiğini dile getirdi. Doğan, "Şark kültürü özellikle kafelerde çok kullanılıyor. Lokantalarda ise cazibe haline geldi. Yerli ve yabancı turistler şark köşelerinin olduğu yerlere büyük ilgi gösteriyor. Şark köşelerine baktığımız zaman sağlık açısından da önemlidir. Sağlığını düşünen bir insanın mutlaka şark köşelerini kullanması gerekir. Şu anda bir minder, iki yastık, bir kolluk dört parçadan oluşan bu şark köşesi takımlarımızı 250 TL'den satıyoruz. Bunun bir yastık, bir minder, bir metre olanı var. Bunları 100 TL'den satıyoruz." diyerek yeni evlenen çiftlerin de evlerinin bir odasına mobilya döşemek yerine şar köşesi yaptırmayı tercih ettiklerini dile getirdi.

BU KÜLTÜRÜ YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYORUZ

Mesleklerini geliştirdikleri zaman birçok kişiye iş kapısı açabileceklerini belirten Doğan, " Konya'da bu işi yapan esnaf sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu durumdan şikayetçi değiliz. Aksine bende olan modelleri diğer arkadaşlarımla paylaşıyorum. Buradaki temel amaç bizim olan bu kültürü yaşatmak ve yaygınlaştırmaktır. İmkanlarımız el vermiş olsaydı bu sanatımızı daha da geliştirirdik. Şark kültürünün geliştirilmesi ve bu kültürün Müslümanların hizmetine sunulması gerekmektedir." şeklinde konuştu.

TOLGA PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum