Sarıkahraman: Fındık Fiyatlarının Yükseleceğini Görür Gibiyiz

Sarıkahraman: Fındık Fiyatlarının Yükseleceğini Görür Gibiyiz

Fındık mahsulünün hasadına az bir zaman kalması ile harmana, harmandan tüccara, fabrikaya giden fındık için Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman fındık fiyatı, randımanı, kalitesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Sarıkahraman,...

Fındık mahsulünün hasadına az bir zaman kalması ile harmana, harmandan tüccara, fabrikaya giden fındık için Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman fındık fiyatı, randımanı, kalitesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Sarıkahraman, “Bugün itibari ile fındık fiyatlarımız 10.50-11.00 TL arasında değişti, ama yukarılara doğru artacağını görür gibiyiz.”

Genel olarak fındık randımanının 48 ile 51 arasında değiştiğini, bu randımanın çok düşük bir randıman olmadığını, çok kaliteli de olduğunun söylenemeyeceğini belirten Sarıkahraman, "Bunun sebebi ise havaların sıcak gitmesinden dolayı fındık kabuğunun kendini geliştiremeyip ince olması ve içinin de dolgun olmadığını görüyoruz. Çünkü fındık yağmur alıp kabul dolduramadı. Diğer bir husus ise vatandaşımız fındığını da seçmiyor. Nasıl olsa tüccar bu şekilde alıyor diye. Dolayısı ile bu da randımana aksediyor.” dedi.

Ziraat Odası olarak en büyük sıkıntılarının, üreticilerin topladığı fındığı hemen tüccara ya da fabrikaya götürüp emanete bırakması olduğunu aktaran Sarıkahraman, "Ben Ünye Ziraat Odası Başkanı olarak, burada ikinci yılımı dolduruyorum. Hiçbir zaman üreticiye fındığınızı pazara indirmeyin lügatini kullanmadım. Ama sabredelim. Fındığını pazara indirirsen, o günkü fiyat hangi para olursa olsun sat kardeşim. İhtiyacın kadarını sat. Ama sat. Bir üretici fındığını pazara indirir de satmaz ise, işte o zaman hançeri kendisine vurmuş demektir. Bugün fındık 10,50-11.00 TL civarında dönüyor. Bu çok güzel bir fiyattır. Dolayısı ile ziraat odası olarak üreticiler adına bizi en çok üzen, üreticinin fındığını satmayıp da emanete bırakmasıdır. Ama emanete bırakılmasa da birazcık sabredip geleceği bir görseler daha memnun kalacaklardır. Bugün dünya piyasasında da tonaj olarak eksik olan, yetmeyen altın değerindeki fındığı götürüp emanete bırakıp, 200-300 TL harçlık alıp gidiyorlar. Senin oradaki fındığını tüccar arkadaş fabrikaya, fabrikacı Avrupa’ya satacak. Senin fındığın üzerinden birileri para kazanacak. Bu demek değildir ki bu tüccara, fabrikacıya karşı savaş açmak. Bizim bugünkü şartlarda hem tüccara, hem de fabrikacıya ihtiyacımız var. Çünkü onlar yanlarında yüzlerce insan çalıştırıyorlar. Bizler biraz sabredip, ne olduğunu görüp sabretmek zorundayız." ifadelerini kullandı.

Fındığın mahsulünden önce ziraat odalarının 371 bin ton rekolte açıkladığını, yaptıkları tahminlerde haklı çıkmak istemediklerini vurgulayan Sarıkahraman sözlerini şöyle tamamladı: "Keşke bize yanıldınız, fındık 400-450 bin ton oldu deseler de biz haklı çıkmasak fındık çok olsa. Ama şu anki durumlara göre 371 bin tonu da bulacak gibi görünmüyor. Ben kendi fındığımdan örnek veriyorum. Ben bahçeye ilk girdiğimde 5 ton fındık yaparım diyorum. Fındığı harmana indirdik. Ancak 1/3’ün üzerinde yanık çıktı. Rekoltede 371 bin tonun 1/3’ünün yanık olarak düşünün, çünkü bu güzergâhta sadece sahil kesiminde fındık var. Az bir rakımdan sonra fındık da yok zaten. İşte o zaman rekolte kendiliğinden ortaya çıkıyor. Dün Hamboğazı’ndan şöyle bir turladım. Ne var ne yok diye. Bir tüccar arkadaşımız, emanetten aldığı emanet çuvalları dükkânının önüne yığmış ayıptır bu ayıp. Dolayısı ile biraz sakin olup ne olup ne bittiğini görmeden fındığın üreticiler tarafından emanete bırakılmamasını öneriyoruz. Fındığı ona göre değerlendirmede fayda olduğunu düşünüyorum. Fındığın daha yüksek 12-13-14 TL olmasını istiyorsan, sabredip, sükûnet içerisinde beklenmelidir.”

Sarıkahraman, üreticinin daha çok kazanması için fındığın emanete verilmemesini önerdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.