Sarayönü'nde pas hastalığı görüldü

Sarayönü'nde pas hastalığı görüldü

Sarayönü'nde hububat ekili alanlarda, aşırı yağışa bağlı ortaya çıkan pas hastalığının 20 bin dekarlık alanda görüldüğü bildirildi.

 Sarayönü İlçe Tarım Müdürü Mehmet Karlı yaptığı açıklamada, daha önce kuraklık yüzünden hububatın yeterince gelişemeyeceğinden endişe eden çiftçilerin, bu yıl yağışların mevsim normallerinin üzerinde düşmesi nedeniyle farklı sorunlarla karşılaştığını belirtti.  İlçede ekili yaklaşık 700 bin dekarlık hububatın 20 bin dekarında pas hastalığının tespit edildiğini vurgulayan Karşı, şunları kaydetti: 
''Çiftçilerimiz hastalığa hazırlıksız yakalandı. Pas hastalığı sadece Gerek ve 'çeşit 1252' buğdaylarda görülüyor. Bu hastalık, etkili olduğu tarlalarda yüzde 30-35 civarında rekolte kaybına neden olabilir. Hastalığa sadece koruyucu anlamda önceden önlem alınabilirdi. Şimdi yapılacak çok fazla bir şey yok. Havalar ısındıkça bu hastalığın etkisinin azalacağını tahmin ediyoruz. Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi'ne bağlı ekipler ilçemize bu konuda incelemelerde bulundu. Konu Ankara Zirai Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne bildirildi. Ancak bu kurumdan, pas hastalığıyla mücadelenin ekonomik olmadığı yönünde rapor sunuldu. Pas hastığı her yıl görülen bir hastalık ancak bu yıl yağışın bol olması nedeniyle, ekonomik kayıplara neden olabilecek yoğunlukta görüldü.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.