'Santral yapılırsa tarım büyük yara alır'

'Santral yapılırsa tarım büyük yara alır'

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Karapınar ve Karaman'ın Ayrancı ilçesini kapsayan bölgede kurulması planlanan kömür ocağı ve Türkiye'nin en büyük termik santral ile ilgili bir açıklama yaptı.

TEMA, "Kömür ocağının çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu ile ilgili açtığımız davada mahkeme 'ÇED olumlu' kararının iptaline karar verdi" açıklamasında bulundu. ‪Kararı gazetemize değerlendiren TEMA Konya İl Temsilcisi Osman Ermişler, "Bölgede tarlaların istimlakiyle ilgili bir durum da sözkonusu. Vatandaş bu duruma itiraz etti. Mahkeme kararı kabulu etti. Karar emsal teşkil edecek. Vakfımızın 10-11 bilim insanından oluşan heyeti incelemelerde bulundu. Termik santralin sakıncaları gözler önüne serildi. Santralin bölge halkının ekonomik ve sosyal hayatını nasıl etkileyeceği raporla anlatıldı. Termik santral insan sağlığına zarar verecek. Avrupa termik santrallerden vazgeçiyor. Termik artık pek gelir sağlamıyor. Maddi gelirinin yanı sıra yol açtığı büyük zararlar da var. Bölgede tarım ve hayvancılık yapılıyor. Santral yapılırsa tarım alanları ve hayvancılık büyük yara alır. Sağlık elden gider.

Devlet Karapınar bölgesinde 80 yıldır erozyonla mücadele ediyor. Mücadele sonunda yol alındı. Şimdi bu kazanımlar çöpe atılacak. Mahkemenin verdiği kararı doğru buluyorum" dedi. Öte yandan daha önce açıklanan raporda, Karapınar'a yapılacak olası bir termik santral inşası sırasında çıkarılacak kömürün yeraltı su seviyesinin altında olduğu belirtildi. Bu durum; işletmenin hayata geçmesi halinde Karaman-Ereğli-Karapınar Bölgesi'ne ait tüm yeraltı suyunun çekilmesi ve bölgede tarımda istihdam edilen 60 bin kişinin tarımsal ve içme suyu ihtiyacının risk altına girmesi demek. Eğer proje hayata geçerse, 30 yıl sonunda termik santralden çıkan küller 10 metre yükseklikte yığılsa bile 5 bin 220 futbol sahası kadar yer kaplayacak.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.