Sandynin faturası 20 milyar dolar

Sandynin faturası 20 milyar dolar

ABDyi ezip geçen süper kasırga en az 55 can aldı. Etkisini kaybeden Sandynin yarattığı hasarın onarılması aylar alacak...

 ABD’nin doğu ve orta 17 eyaletinde en az 55 kişinin hayatını kaybettiği “Sandy Kasırgası”nın şiddetini dindirmesinin ardından acı bilanço ortaya çıkmaya başladı. Salı akşam saatlerinden itibaren kuvvetli rüzgar ve yoğun yağış etkisini yitirdi. Çarşamba sabahı kara bulutların biraz dağılmasıyla felaketi yaşayan kentlerin aldığı son görünüm inanılmaz bir boyuttaydı. En az 20 milyar dolarlık bir hasar bırakan kasırga felaketi, geçtiği tüm bölgelerde hayatı felce uğrattı. Batıda kalan Michigan eyaletine kadar uzanan bir hat boyunca çöken elektrik sistemleri, 8.2 milyon haneyi ışıksız bıraktı.

Metro 5 gün kapalı kalacak
22 kişiyi felakete kurban vererek en büyük kaybı yaşayan New York’ta, Belediye Başkanı Michael Bloomberg su basan 108 yıllık tarihi metro sistemi, tüneller ve geçitlerin onarımının günler süreceğini açıkladı. Sabaha karşı otobüs seferleri başlatılırken metronun tamamen onarılmasının en az beş gün süreceği belirtildi. Zira, metro deniz seviyesinin altında olduğu için suyun boşaltılması için dışarı pompalanması gerekiyor. Metro sistemi her gün 5 milyon kişi tarafından kullanılıyor. 10 ana tünelde henüz sular inceleme yapılacak kadar çekilmediği için onarım çalışmalarının ne kadar süreceği belirlenemedi. İki gün kapalı kalan New York Borsası da açıldı. New York eyaletinin 3’te biri karanlıkta kalırken sular altında kalan Manhattan semtinin tamamı ikinci gecesini de karanlıkta geçirdi. Kasırganın dinmesinin ardından hiç zaman kaybedilmeden tahribat çalışmaları başlatıldı. Su basan John F. Kennedy ve Newark havaalanları da dün sabahtan itibaren kısıtlı olarak bazı seferleri yeniden açtı. Anayollarını ulaşıma ilk açan eyalet ise Connecticut oldu.

Kasırganın Atlantik Okyanusu’ndan çıkarak ülkeye giriş yaptığı New Jersey eyaletinde ise, Vali Chris Christie, hayatın normale dönmesinin aylar alabileceğini ifade etti.

Elektriğin yeniden tüm eyalete verilmesi için ise bir hafta süre verdi. Geçen yıl vuran Irene Kasırgası’nda bu süre bir haftayı geçmişti. Eyalette trafik ışıklarındaki kesinti küçük çaplı birçok kaza olmasına neden oluyor. Başkan Barack Obama, felaket bölgesi içinde olan New Jersey eyalatine ziyarette bulundu.

Bilim de darbe yedi
New York Üniversitesi’nin kanser ve diğer hastalıklar için araştırmalarında kullandığı fareler de hastane binalarından birini su basmasıyla boğularak  öldü. Binada kesilen elektrik de korunan binlerce değerli enzim, antikor ve DNA’nın zarar görmesine yol açtı. Uzmanlar, yıllardır sürdürdükleri çalışmalarını bir buzluğu binadan bizzat çıkararak kurtarmaya çalıştı.

 13 kişi tutuklandı
New York’ta kasırga korkusuyla terkedilen evler, yağmacıların saldırısına uğradı. Polis, şimdiye kadar 13 kişiyi tutukladı. En çok Brooklyn ve Queens gibi kalabalık yerleşimin olduğu birimlerde ortaya çıkan yağmacılara karşı 1175 polisten oluşan bir ekip sokakların güvenliği için görevlendirildi. Pazartesi günü, Philadelphia’da soymaya girdiği çöken evin altında bir yağmacı da yardım ekipleri tarafından kurtarıldıktan sonra tutuklanmıştı.

Kasırganın mucize bebeği
New York’un Brooklyn semtinde yaşayan Julie Alemany (34), kasırga kabusunun içinde bebeğini binbir güçlükle sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmeyi başardı. Pazartesi günü New York Üniversitesi’nin hastanesine giderek sekizinci kattaki ünitede doğumu beklemeye başlayan Alemany, akşam elektriklerin kesilmesiyle paniğe kapıldı. Jenaratör sisteminin su altında kaldığı tespit edilince hastanenin tahliyesine karar verildi. Genç kadın sedyeyle hastaneden çıkarıldı. Alemany’nin bindirildiği ambulansın üzerine bir ağaç devrildi. Gece yarısı nihayet Mount Sinai hastanesine ulaşabilen Alemany, oğlunu doğurabildi.

Rakamlarla bilanço:
69: Karayipler’deki kasırgada hayatını kaybeden insanlar
1600 kilometre: Kasırganın etkili olduğu alan
4.23 metre: Dalgaların ulaştığı yükseklik
(New York’ta)
17: Kasırgadan etkilenen eyalet sayısı
20 milyar dolar: Maddi hasar
225 kilometre/saat: Kasırganın ulaştığı en yüksek hız (New Hampshire’da)
18 bin: İptal edilen uçuş sayısı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.