Sanatla İslamı anlattı

Sanatla İslamı anlattı

BİLKADda Sezai Karakoç ve düşünce dünyasını anlatan Kemal Kelleci, sanatın İslamı anlatmada büyük rol üstlendiğine vurgu yaptı

Bilgi İletişim Kültür Araştırma Derneği (BİLKAD) tarafından gerçekleştirilen Salı Söyleşileri devam ediyor. Geçtiğimiz hafta “Düşünmeyi Öğrenmek ve İbn-i Haldun” konusunun görüşüldüğü BİLKAD’da bu hafta “Sezai Karakoç ve Düşünce Dünyası” üzerine söyleşi gerçekleştirildi. Elife Yelken’in yönettiği söyleşide Ankara’dan gelen Kemal Kelleci konuştu.
Söyleşiye yoğun katılımın olması da dikkatlerden kaçmadı.
SEZAİ KARAKOÇ’U BÜYÜK BİR İNSAN OLARAK DÜŞÜNDÜK
Konuşmasına öncelikle kendi hayatından kısa kesitler aktararak başlayan Kemal Kelleci, Sezai Karakoç’la tanışması ve onun kendisi üzerindeki etkileri dönemin sosyal olaylarına da atıfta bulunarak hatıralarıyla birlikte anlattı. Sezai Karakoç’u Büyük Doğu dergisinde yazdığı yazılar aracılığıyla bir anlamda Üstad Necip Fazıl Kısakürek sayesinde tanıdığını anımsatan Kemal Kelleci, onunla tanışma anını şöyle anlattı: “Sezai Karakoç, Büyük Doğu’da yazıyordu. Mona Roza şiirinden dolayı ona büyük ilgi duyuyoruz. Sezai Karakoç’u hiç görmediğimiz için büyük bir insan olarak tahayyül ediyoruz. Geldi; baktık ki, toparlak-kıvırcık saçlı bir kişi. Dedik, ‘bu mu Sezai Karakoç?’ Onunla ilk tanışmamız böyle oldu.”
KUR’AN-I ANLAYAN SEZAİ KARAKOÇ’U DAHA İYİ ANLAR
Sezai Karakoç’un siyasalda okumasına rağmen İslamiyeti en iyi şekilde özümsediğini, ona ters düşen hiçbir harekette bulunmadığını aktaran Kemal Kelleci, “Mehmet Akif, İslamiyeti çok iyi anlamış ve özümsemiş. Sezai Karakoç da öyle. Öyle ki, Üstad Necip Fazıl’dan daha fazla İslamiyeti bilen insandı. Kur-an-ı anlayan bir insan onun şiirlerini anlar. Çünkü Akif’ten sonra Kur’an-ı, Siyer’i en iyi anlatan onun yazı ve şiirleri. Kur’an-ı anladıktan sonra Sezai’yi daha iyi anlarsınız. Ama onun hitabeti Üstad kadar iyi değildi. Topluma hitap konusunda iyi değildi, ancak birebir ya da özel kişiler olunca uzun saatler çok güzel sohbetler yapardı” değerlendirmesini yaptı.
SANAT, İSLAM’I ANLATMADA BÜYÜK ROL ÜSTLENİYOR
Sanatla İslam’ın daha iyi anlatıldığına dikkat çeken Kemal Kelleci, örnek olarak Mehmet Akif Ersoy’un Safahat’ında İslam’ı anlattığını gösterdi. Kemal Kelleci, sanatın İslam’ı anlatmada çok büyük rol üstlendiği kanaatinde olduğunu da belirterek, Akif’le birlikte Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Muhammed İkbal ve İsmet Özel’in de buna örnek teşkil ettiğini söyledi.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.