Samanın fiyatı düştü

Samanın fiyatı düştü

Geçen yıllarda üretim azlığı ve kuraklık nedeniyle kilosu 1 TL'ye kadar çıkan samanın fiyatı, bu yıl 10 kuruşa kadar düştü. Samanın fiyatı yüzde 70 geriledi. Samandaki bolluk en çok hayvan üreticilerini sevindirdi

İki yıl önce kuraklık nedeniyle kilosu 1 TL'ye kadar çıkan, geçen yıl 170 kuruştan alıcı bulan samanın fiyatı, bu yıl 10 kuruşa kadar geriledi. Saman fiyatlarının düşmesi en çok besicileri rahatlattı. Geçen yıllarda saman fiyatlarının aşırı yükselmesi nedeniyle zor günler yaşayan besiciler, bu yıl saman fiyatlarının 10 kuruşa kadar düşmesiyle birlikte rahat bir nefes aldı. Hasat mevsimin başlamasının ardından hayvancılık ve besicilik ile uğraşanları saman telaşı sardı.

170'TEN 10 KURUŞA KADAR DÜŞTÜ

Türkiye'nin dört bir yanında saman alıp-satan Karapınarlı Ünal Aksöz, saman fiyatlarında ciddi bir düşüşün olduğunu, düşüşün üreticiye yaradığını söyledi. Bu yıl saman sıkıntısının yaşanmayacağını belirten Aksöz,  üreticinin ihtiyacını karşıladığı gibi önümüzdeki yıl için saman da saklayabileceğini söyledi. Aksöz, "Karapınar'da kalıyorum. Ancak şu an Mardin'de 8 traktörle saman topluyorum. Birkaç gün içinde Konya'ya geleceğim. Türkiye'nin dört bir yanına saman gönderiyorum. Siparişle çalışıyoruz. Samanda bolluk var. Bu yıl yağışlar iki kat arttı. Bu da haliyle ekinin sapına yansıdı. Sap kuvvetli olunca saman da çok oluyor. Samanın kilosunu geçen yıl 170 kuruştan satıyorduk. Şu an 10 kuruştan tarlada satıyoruz. Nakliyesi bize ait olursa kilosu 130 kuruşa çıkıyor" diye konuştu.

FİYATLAR BİRAZ DAHA DÜŞEBİLİR 

Samandaki düşüşe en çok hayvancılık ve besicilikle uğraşanların sevindiğini belirten Aksöz, "Geçen yıllarda etkili olan kuraklık nedeniyle saman için 'yükte hafif pahada ağır' benzetmeleri yapıldı. Bu benzetmeler artık geride kaldı. Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da hasat bitti gibi. Konya Ovası daha yeni başladı. Hububat hasadının sonunda fiyatlar biraz daha düşebilir. Konuyla ilgili görüş bildiren hayvan üreticisi Kamil Baran ise, uzun bir aradan sonra saman noktasında bu yıl rahat bir nefes alacaklarını bildirdi. Hububat hasadının sürdüğünü, rekoltenin yüksek olduğunu bunun da üreticiyi sevindirdiğini belirten Baran, "Bu yıl ekinler hayli kuvvetli. Saplar çok uzun. Biçerler ekinler kuvvetli olduğu için ağır ağır yürüyor. Dolayısıyla saman bol. Fiyatlarda ise yüzde 70'i bulan bir düşüş sözkonusu. Bu durum biz üreticileri memnun etti. Bu yılın ihtiyacını rahat bir şekilde karşılarız. Önümüzdeki yıl için de saman lodalamayı düşünüyorum" şeklinde konuştu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.