Salih Müslim’in Ziyareti: Takvim Yok Ancak Temaslar Sürecek

Salih Müslim’in Ziyareti: Takvim Yok Ancak Temaslar Sürecek

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, PYD Başkanı Salih Müslim’in Türkiye’ye yeni bir ziyareti olup olmayacağı konusunda, "Bu aşamada takvim ve tarih yok.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, PYD Başkanı Salih Müslim’in Türkiye’ye yeni bir ziyareti olup olmayacağı konusunda, "Bu aşamada takvim ve tarih yok. Ancak temasların devam edebileceğini rahatlıkla söyleyebiliyoruz." dedi.

        Levent Gümrükçü, düzenlediği basın ,toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Mısır’a yönelik 6 maddelik yol haritasına ilişkin bir soru üzerine Gümrükçü, "Sayın Bakan’ın çeşitli gazetelerde çıkan ifadeleri var. Onlara ekleyebileceğim çok fazla bir şey yok. Başından itibaren Türkiye olarak Mısır'da demokrasiye bir an evvel dönülebilmesi için ilgili taraflarla yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüğümüz hepinizin malumu… En azından uluslararası toplum olarak bu konuda ortak bir tutum takınılması ve Mısır’da demokrasiye bir an evvel dönülmesini kolaylaştıracak bir yol haritasının nasıl bir şekilde ortaya konacağına dair temaslarımız söz konusu.” diye konuştu.

        İlk adım olarak tutuklu Cumhurbaşkanı Mursi başta olmak üzere tüm tutuklu siyasilerin serbest bırakılmasının öne çıktığını söyleyen Gümrükçü, "Bunun devamında da Müslüman Kardeşler de dahil olmak üzere tüm siyasi partilerin katılacağı bir diyalog süreci ile yeni ve sivil bir yol haritasının oluşturulmasının gerekliliğini vurguluyoruz. Bunun devamında da sivil yol haritası ne şekilde ortaya çıkacaksa bu çerçevede bir yol haritasının izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz." diye konuştu.

        "TEK MEŞRU TEMSİLCİ OLARAK SURİYE ULUSAL KOALİSYONU GÖRÜLÜYOR"

        Suriyeli Kürtlerin, Ulusal Koalisyona katılıp katılmayacağı konusunda başka bir soruya karşılık, Türkiye ve uluslararası toplumun çok büyük bir çoğunluğunun Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak Suriye Ulusal Koalisyonu’nu gördüğünü dile getiren Gümrükçü, "Bütün muhalif grupları, Suriye halkı içindeki tüm kesimleri de bu koalisyon içinde yer alması ve tek bir yapı içinde mücadeleyi devam ettirmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.

        PYD Başkanı’nın Türkiye temasında da bu konunun gündeme geldiğini belirten Gümrükçü, "Aldığımız sinyaller olumlu. Şu anda PYD Başkanı’nın Türkiye ziyareti sonrasında verdiği demeçlerde bu konuya değiniyor ve bu konuyu olumlu şekilde değerlendirdiklerini, önümüzdeki dönemlerde bu yönde temaslarda bulunacaklarını ifade ediyor." ifadelerini kullandı.

        IRAK TURİZM BAKANI DANIŞMANI’NIN TÜRKİYE’DE KAÇIRILDIĞI İDDİASI

        Irak Turizm Bakanı Danışmanı’nın Türkiye’de kaçırıldığına ilişkin haberlerle ilgili Gümrükçü, "Bilgi bizde var. Yalnız kaçırıldı demek için biraz erken. Zira son 12 gündür kendisinden bilgi alınamadığı bilgisi bize iletildi. Bu konudaki bilgiyi ilgili bakanlarımıza ilettik. Onun dışında bende ilave ayrıntılı bir bilgi yok." şeklinde konuştu.

        "PYD İLE TEMASTA TARİH VE TAKVİM YOK ANCAK TEMASLAR DEVAM EDECEK"

        PYD Lideri Salih Müslim’in yakın bir zamanda İstanbul ya da Ankara ziyaretinin olup olmayacağı konusunda Gümrükçü, PYD ile daha önce de görüşüldüğünü belirterek, "Son 2-3 ay içerisinde 2 kez görüşülmüştü ve Türkiye’de böyle bir görüşme gerçekleşmişti. Bu temasların devamı konusunda iki tarafında da karşılıklı bir mutabakatı var. Gerektiği sürece iki tarafın da programları uygun olduğu sürece bu temasların devam etmesi kararlaştırılmıştı. Ancak bu aşamada takvim ve tarih yok. Ancak temasların devam edebileceğini rahatlıkla söyleyebiliyoruz." ifadesini kullandı.

        Gümrükçü, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğinin sorulması üzerine, tarih konusunda net bir karar alınmadığını ancak iki tarafın da konuya olumlu yaklaştığını aktardı.

        SURİYELİ SIĞINMACILAR

        Suriyeli sığınmacılar için Suriye tarafına yeni kamplar kurulacağı yönünde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine Gümrükçü, şu an itibariyle yaklaşık 500 bin Suriyelinin Türkiye’de bulunduğunu hatırlattı. Gümrükçü, benzer durumun Irak, Ürdün, Lübnan gibi Suriye’ye komşu diğer ülkeler için de söz konusu olduğunu aktardı. Türkiye’nin uzun süredir, Suriye’deki insani duruma daha etkin çözüm bulunabilmesi için gereken çağrıları yaptığını aktaran Gümrükçü, "Suriye’ye dört komşu ülke olarak Türkiye, Irak, Lübnan ve Ürdün olarak BM’de sadece ve sadece Suriye’deki insani duruma yönelik bir toplantı yapılması önerisini gündeme getirdik. Zannediyorum toplantı Eylül ayı başında Cenevre’de mümkün olabilecek. Bu toplantıda bütün bu husus bütün boyutları ile ele alınacak. Buna göre tabi neler yapılabileceği de önümüzdeki günlerde belirginleşecek." dedi.

        KÜRT ULUSAL KONFERANSI

        Kürt Ulusal Konferansı'na Türkiye’nin katılımı konusunda belirlenmiş bir unsur bulunmadığını dile getiren Gümrükçü, "Bu konu Sayın Neçirvan Barzani’nin Türkiye ziyareti sırasında da ele alındı. Biz bu konudaki öncelikli görüş ve beklentilerimizi birinci ağızdan iletme imkanı bulduk… Bu çerçevede Sayın Barzani’de Türkiye’nin kaygılarını derinleştirecek veya Türkiye’nin kaygılarını dikkate almayacak hiçbir hareket ve çaba içinde olmayacaklarını bize ifade etti. Konuyu yakından takip etmeye devam ediyoruz." açıklamasında bulundu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.