Sakatat fiyatları uçtu

Sakatat fiyatları uçtu

Hayvan kesimlerinin azalmasıyla Konya'da ciğer, böbrek gibi sakatat fiyatlarında artış yaşandı. Sakatat fiyatlarının artması özellikle dar gelirli vatandaşları üzdü

Geçtiğimiz yıllara göre gözle görülür bir artış yaşayan tanesi 1 liradan satılan sakatat 2,5 liraya yükseldi. Kilosu 20TL’ye satılan dana karaciğeri 25-27 liraya, 8-10 TL’ye satılan kuzu karaciğeri ise 20-25 liraya yükseldi. Sakatatçı Yunus Ayyıldız, sakatat fiyatlarının artış gösterdiğini söyledi. Ayyıldız, kırmızı et ithalinde karkas gövdenin alındığını, sakatatın ise alınmadığını ifade etti. Et fiyatlarının yükselmesi, kesilen büyükbaş hayvan sayısının azalmasının da sakatat fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu dile getiren Ayyıldız,"İthal karkas etten dolayı yerli kesim azaldı. Et ithalatıyla birlikte dışarıdan sadece gövde geliyor. Hayvanın sakatatları yurt dışında kalıyor. Türkiye genelinde hayvan kesimi geçen yıllara oranla azaldı. Hayvan kesilmeyince de sakatat olmuyor. Kırmızı ete gücü yetmeyenler sakatata yönelince fiyatlar da arttı. Sakatat fiyatları kırmızı etin fiyatını yakaladı. Sıkıntı, fiyatlarda kendini gösteriyor. Kış mevsiminde sakatat tüketimi artıyor. Yaz mevsiminde tüketim azalacağından, özellikle düğünlerin başlamasıyla artacak et tüketimi yerli hayvan kesimini artıracaktır. Hayvan kesiminin artmasıyla sakatat arzının yeniden yükseleceğini ve fiyatların düşeceğini umuyoruz” dedi.

DÜŞÜK GELİRLİ VATANDAŞ İÇİN KÖTÜ

Sakatat fiyatları hakkında da bilgi veren Argen İşlek de yükselen fiyatların düşük gelirli vatandaşlar bu fiyatların zora soktuğunu söyledi. Sakatat fiyatlarının uygun seviyelerde olması ancak et ithalatı yerine canlı hayvan ithalatı ile çözülebileceğini vurgulayan Ayyıldız,"Canlı hayvanların yurt dışından ithal edilmesi ve yurt içinde sağlıklı ortamlarda kesiminin yapılması hem et sektörünün içini rahatlatacak hemde sakatat sektörünün makul fiyatlara kavuşmasını sağlayacaktır" dedi.

Son olarak sağlık konusuna değinen Ayyıldız "Artan fiyatlar nedeni ile fırsatçılara gün doğabileceğini, sağlıksız ve kaçak yollarla yurda sokulan ürünleri satan yerlerden tüketicilerin uzak durması ve devletin bir an önce bu soruna çözüm bulması gerektiğini" ifadelerine yer verdi.

TOLGA PARLAK/HAMDİ BUĞUR

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.