Sakarya Üniversitesi’nden İnsansız Hava Aracı

Sakarya Üniversitesi’nden İnsansız Hava Aracı
TÜBİTAK tarafından düzenlenen Uluslararası İnsansız Hava Araçları yarışmasında ön elemeyi geçen takımlar arasından Sakarya Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi ilk sırada yer aldı.Tü...

TÜBİTAK tarafından düzenlenen Uluslararası İnsansız Hava Araçları yarışmasında ön elemeyi geçen takımlar arasından Sakarya Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi ilk sırada yer aldı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 21-25 Eylül 2016 tarihleri arasında düzenlenecek olan İnsansız Hava Araçları (İHA) yarışmasına katılan ulusal ve uluslararası 202 takım arasında, Sakarya Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi ve Bilişim Sistemleri Mühendisliği Topluluğu öğrencilerinin geliştirdiği tasarım ve hazırladıkları rapor ön eleme değerlendirmesinde 100 tam puan alarak birinci oldu.

Döner Kanatlı İHA Yarışma Ekibi Akademik Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Çallı, “İHA’ların özellikle yangın ve kaza gibi acil durumlarda kullanılabilir olduğunu göstermek amacıyla düzenlenen uluslararası yarışma sabit ve döner kanatlı hava araçlarının geliştirilmesini teşvik etmektedir. Öğrencilerimizin halen geliştirmeye devam ettiği döner kanatlı İHA tasarımı toplam 4 kg kalkış ağırlığına sahiptir ve üretim 3B Yazıcı kullanılarak gerçekleşecek. Tasarlanan sistem, 5 cm x 5 cm x 5 cm boyutlarında ve her biri yaklaşık 500 gr ağırlığında toplam 4 küpü otonom ya da manuel biçimde belirlenen hedeflere bırakabilecek. Yüklenen ağırlığa bağlı olarak havada kalma süresi 30 dakikaya kadar çıkabilmekte ve 4-5 km mesafeden canlı görüntü elde edilebilecek” dedi.

İHA üzerindeki atış sistemi SAÜ Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Makine Mühendisliği öğrencileri tarafından geliştirildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Çallı,” Öğrencilerimiz halen geliştirilmeye devam ediyorlar. Mevcut kamera sistemiyle manuel atış gerçekleştirilebileceği gibi hazırlıkları devam eden proje kapsamında yükün hedefe bırakılması için GPS’ten konum, yükseklik, hız ve yön bilgileri alınarak gerekli konum ve atış zamanı hesaplanacak ve gerçek zamanlı bir yük bırakma sistemi geliştirilecek” şeklinde konuştu.

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Topluluğu öğrencilerinin oluşturduğu ikinci takım aynı yarışmada sabit kanatlı İHA kategorisinde 52,5 puan alarak yarışmaya katılmaya hak kazandı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.