'Şairler Savaşı Durduramasa Da Acımasızlığı Anlatır'

'Şairler Savaşı Durduramasa Da Acımasızlığı Anlatır'

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nin düzenlediği ‘Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması’nda dünyanın farklı ülkelerinden gelen şairler savaşı konuştu. ‘Savaş ve Şiir’ konulu özel oturumda fikirlerini dile getiren yabancı şairler,...

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nin düzenlediği ‘Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması’nda dünyanın farklı ülkelerinden gelen şairler savaşı konuştu. ‘Savaş ve Şiir’ konulu özel oturumda fikirlerini dile getiren yabancı şairler, 'savaşın acımasızlığı, şiirin insanı besleyen ve yaşatan yanını’ dile getirdi.

Alman Şair Achim Wagner, savaş ve barış şiirleri olgusunun her ikisinde de bir şair tanımı bulunduğunu söyledi. Wagner, "Bu tanımlama, şairi dünyayı kavrayacak aynı zamanda yargılayacak bakış açısına sahip; gerçek olanla olmayanı, doğru ile yanlışı net bir biçimde ayırt edecek, temel politik olayları yorumlayacak, dünya analizi yapabilecek etik ve ahlâki bir makam olarak görüyor." diye konuştu.

Fransız Şair Francis Combes de şairlerin savaşa karşı sözcü olmasının normal olduğunu vurguladı. Bunu yaparken şairlerin ihtiyati bir tedbirde bulunmak yerine bilinç ve inançlarının, vicdanlarının sesine kulak verdiğini kaydeden Combes, şöyle dedi: "Savaşların, ölümlerin önüne geçmek ezelden beri şairlerin varlık nedeni olmuştur. Her birimizin küçücük bir şiiriyle de olsa, unutulan ve kaybolup giden şeylerin içinden hayatın bir anını, bir mutluluk, heyecan ve sevgi anını koparırcasına çekip çıkarmaya çalışması bundandır."

Gallerli Şair caroline Stockford ise "Şiirle, savaşanları durduramayız, arkalarında, onlardan daha gizli olan bir güce bakmamız lazım. Sevgi ve şiir her şeyi çözer. Ama önce insanları sınıflara ayıran ve köleliğe davet eden şeyin, dünya barışının en büyük tehdidinin 'para' olduğunu bilip anlamamız gerekir." şeklinde konuştu.

Şiirin şavaşı durduracağını doğrulamanın cesaretli bir şey olabileceğini aktaran İtalyan Şair Zingonia Zingone, "Özellikle hiçbir zaman buna muktedir olamadığı için. Fakat şiirin içimizde yeni ufuklar açabileceğini, bizi daha farkındalıklı kılacağını ve bu farkındalıklı bireylerin toplamından kolektif bir bilinçliliğin yaratılabileceğini söylemek uzak bir hedef değildir." ifadelerine yer verdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.