Sahte gözlük kör eder!

Sahte gözlük kör eder!

Piyasada ucuz bedellerle satılan sahte güneş gözlüklerinin, gözü korumak yerine körlükle sonuçlanabilecek rahatsızlıklar verebildiğini bildiren uzmanlar ucuz gözlüklere karşı uyardı

Hava sıcaklık değerlerinin 29-30 dereceye kadar ulaşması, özellikle güneşin yer yüzüne dik açıyla geldiği öğle saatlerinde büyük rahatsızlıklar oluşturabiliyor. İnsan vücudunun en hassas organlarından olan gözler ise güneşten daha çok ve daha çabuk bir şekilde zarar görebiliyor. Güneşin gözlere verdiği zararın önüne geçebilmek için bir çok insan yaz aylarında renkli güneş gözlükleri kullanıyor. Ancak, güneş gözlüğü alırken de bazı hususlara özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Aksi halde güneşin verebileceği zararlardan koruyayım derken, yanlış bir seçimle gözler tamamıyla kör olabiliyor.
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ DÖRT MEVSİM TAKILMALI
Konuyla ilgili açıklama yapan Konya Optisyenler ve Gözlükçüler Derneği Başkanı Fatih İşçimen, güneş gözlüğünün toplum genelinde bir aksesuar gibi görüldüğünü ve bu nedenle gözlük alırken özelliklerinden ziyade yakışıp yakışmadığına dikkat edildiğini belirtti. Güneş gözlüğünün bir sağlık gereci olduğuna dikkat çeken Fatih İşçimen, “Güneş gözlüğü sadece yaz aylarında değil dört mevsim kullanılmalıdır. Bundan korunmanın en güzel yolu güneş gözlüğü kullanımıdır. Katarakt rahatsızlığının oluşmasının en büyük nedenlerinden biri güneş gözlüğü kullanmamaktır” dedi.
KAŞ YAPIYIM DERKEN GÖZ ÇIKARMAYIN
Güneş gözlüğü alırken bazı kriterleri göz ardı etmemek gerektiğini ve bunların başında ultra viyole filtresinin geldiğini dile getiren Konya Optisyenler ve Gözlükçüler Derneği Başkanı Fatih İşçimen, işportada satılan gözlüklerin bu özelliklerden mahrum olmanın yanında göze zarar da verebildiğini vurguladı. İşçimen, “İşportada satılan güneş gözlükleri göz sağlığı için büyük sorunlar oluşturabilir. İşportacıların sattığı 10 TL’lik gözlükler, göz sağlığını ciddi oranda tehdit ediyor. Sağlık Bakanlığı ve belediyelerin bu konudaki denetimlerinin yetersiz olduğunu gözlemliyoruz. Yetkilileri bu konuda denetimlerini yapmaya çağırıyoruz. Güneş gözlüğü alacak kişiler, mutlaka optik mağazalarından almalıdırlar. Aksi halde kaş yapayım derken göz çıkarılabilir” diye konuştu.
10 TL’LİK GÖZLÜK, KALİTELİ DEĞİLDİR
Kaliteli bir gözlüğün özelliklerinden bahseden Fatih İşçimen, bir güneş gözlüğünde kesinlikle ultra viyole filtresinin bulunması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca yansımayı ve parlamayı önleyici polarize kaplaması olan gözlükleri tercih etmenin göz sağlığı için önemli olduğuna dikkat çeken İşçimen, piyasada ayaküstü satılan 10 TL’lik gözlüklerde bu özelliklerin hiçbirini bulmanın mümkün olmadığını söyledi. Orta seviyeli bir güneş gözlüğünün fiyatının 70-200 TL arasında değiştiğini kaydeden İşçimen, ucuz fiyatlara satın alınan güneş gözlüklerinin ileride körlüğe gidebilecek sonuçlar doğurduğunu sözlerine ekledi.
RASİM ATALAY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.