Sahip Ata Müzesi, ziyaretçilerini bekliyor

Sahip Ata Müzesi, ziyaretçilerini bekliyor

Yıllarca atıl bir durumda yok olmaya terk edilen Sahip Ata Külliyesi Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve tarih severlerin çabalı sonucunda müze olarak restore edildi ve vatandaşın ziyaretine açıldı.

 
Sahip Ata Külliyesi’nin bünyesinde bulunan hangahın yenileme çalışmaları 1998 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından başlatıldı. Ancak çeşitli nedenlerle kesintiye uğrayan restorasyon çalışmalarında köklü onarım 2005 yılında yapıldı. Yapılan uzun onarım çalışmalarının ardından yıllardır ihmal edilen ve bu yüzden çöplük gibi olan külliyenin hangah camisi, bahçesi, taş kapısı ve çeşmesi turizme kazandırıldı. Konya Vakıflar Müdürlüğü, il merkezinde ve ilçelerde atıl durumda bekleyen hat levhalarına, kilimlere, şamdanlara ve çinilere ulaşarak müzeye taşıdı. 2007 yılında ise hamam kısmında restorasyon çalışmaları başlatılarak, bitirildikten sonra da kullanıma açıldı. Şimdilerde müzede nadide tarihî eserler sergileniyor. Bunların arasında Sahip Ata Fahreddin Ali'nin türbesi, Peygamber Efendimizin (sas) Sakal- ı Şerif’i, 16. y.y. takvimli kasalı ve salon saatleri, 12 y.y. el yazması Kuran- ı Kerim’ler, 18. yy. el dokuması seccadeler, 14 yy vaaz kürsüleri ve 17- 18 y.y. halı ve çiniler var.
Şimdilerde müzeyi yılda yaklaşık 15 bin kişi ziyaret ediyor. Müze, gerek yeterli tanıtımın olmaması gerekse de bulunduğu yeri nedeniyle hak ettiği ziyaretçi sayısına bir türlü ulaşamıyor.   
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.